סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
חורים בספינה
כמו בספינתם של השלפנוצ'ה, גם בבית יש לפעמים בעיות או 'תקלות', שפתירתן מצריכה מאמץ משותף. בעקבות הסיפור תוכלו לשוחח ולחשוב יחד: באילו מצבים במשפחה אנחנו צריכים לחשוב על רעיון או פתרון? מתי נדרש מאמץ משותף? מתי קורה לנו שאנחנו מבינים שיש בעיה ואנחנו רק מדברים עליה, אך לא מתאמצים למצוא פתרון? ואיזו 'ציפור' עשויה 'להציל' אותנו במקרים אלה?
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
אתגר משפחתי
בסופו של הסיפור, בהיעדר פתרון הולם, מתקבצים "ארבעה שלפנוצ'ה על ארון אחד קטון".
תוכלו לנסות גם אתם להשתעשע ולבדוק – כמה בני משפחה יכולים להתקבץ על שטיחון אחד קטן? על ערסל? או בכל מקום אחר לבחירתכם. נסו לחשוב יחד ולהציע רעיונות ופתרונות יצירתיים שיעזרו לכם באתגר זה.
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
יוצרים יצורים עם שמות מצחיקים
איזה מין שם מצחיק זה שלפנוצ'ה? יש לכם רעיונות לעוד שמות מצחיקים שכאלה המבולבלינוס? השטותיפולים? אפשר להמציא יחד יצורים דמיוניים ומשעשעים משלכם, לדמיין, לצייר ולצבוע אותם ולהחליט על שם ארוך ומצחיק עבורם.
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
האזינו לסיפור "ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת" מאת: אורי אלון, איורים: מנחם הלברשטט, הוצאת: כתר (כיתות א').
יוצרים ומגישים: ירדן בר כוכבא הלפרין ודידי שחר
מוזיקה ונגינה: טל בלכרוביץ׳ פתיח: דידי שחר
מוכנים/ות? מת – חי – לים!
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
מאמץ - להתגבר על קושי ולפתור בעיות
"בלי מאמץ מיוחד, ככה סתם" –
בספינה של השְלָאפֵנוֹצֶ'ה יש חור. הם מודעים לכך שהמצב בעייתי ומבינים שצריך לעשות משהו בנידון, אך לא עושים שום מאמץ לשינוי המצב (מאמץ מוגדר כאימוץ הכוח, השתדלות להתגבר על קושי).
מאמץ משותף – כשיש בעיה הנוגעת לכולם, אפשר לגייס כוח משותף לחיפוש פתרון ולהתמודד יחד עם הבעיה.
הסיפור, הכתוב בהומור ובקלילות, מייצר הזדמנות פז לשיח חוזר על מאמץ.
בעקבות הקריאה תוכלו לשאול:
"מתי, לדעתכם, כדאי להתאמץ?"
"מה אתם עושים בלי מאמץ מיוחד?" "מתי הרגשתם שהתאמצתם?"
"איך הרגשתם אחרי שהתאמצתם למען משהו?"
אפשר להרחיב את השיח ולשאול:
"מה קורה לכם כשאתם מתמודדים עם משהו ויודעים שאתם לא לבד, שיש עוד ילדים עם קושי דומה לשלכם? האם הידיעה הזאת עוזרת לכם? איך?"
תוכלו לשלב את הסיפור בשיח וביצירת זירות המאפשרות לתלמידים "סיעור מוחות" ומדרבנות אותם לגייס מאמץ לשֵם חיפוש אחר פתרונות.
ומה עוד יש בספר? לקיחת אחריות או האצלת אחריות על האחר ועיסוק במצב שבו כולם נמצאים "באותה סירה", כלומר כולם באותו מצב וגורל ומתמודדים עם אותן התמודדויות.
מה קורה במצב כזה? האם צרת רבים היא חצי נחמה? מי פועל ואיך?
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
איך כדאי לקרוא את הספר?
מומלץ לקרוא את הספר בקבוצות קטנות, כשלכל ילד עותק משלו. באופן זה יתאפשר לכל תלמיד להתבונן באיורים, לעקוב מקרוב אחר הסיפור המשעשע ולהעשיר את חוויית הקריאה.
נקודת עצירה לניבוי – תוכלו לעצור את הקריאה בעמוד השני של הסיפור, כשהשלאפנוצ'ה מגלים לראשונה שיש חור בספינה ואומרים: "מוכרחים לעשות מעשה…", ולשאול: "איזה מעשה הם יעשו, לדעתכם?".
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
על מה נדבר בכיתה?
שאלות הבנה – ניתן לשאול:
"מה קרה לספינתם של השלאפנוצ'ה?"
"איך הם התמודדו עם הבעיה?"
"האם הבעיה נפתרה?"
"מה קרה להם בסוף?"
"וזה לא היה כל כך נורא, אבל גם לא ממש נעים" – תוכלו לשאול:
"אֵילו עוד מצבים ביום-יום יכולים להתאים, לדעתכם, למשפט הזה?"
אחריות – השְׁלָאפֵוֹנוֹץ' שעל הארון אמר שמוכרחים לפתור את הבעיה – וחזר לישון.
אפשר לשאול:
"מה דעתכם על כך? אם צריך לעשות משהו, מדוע הוא חזר לישון? מה, לדעתכם, הוא ציפה שֶיקרה?"
"קרה לכם שידעתם שיש בעיה, ובכל זאת בחרתם שלא לעשות כלום לגביה? מה קיוויתם שיקרה במצב זה?"
"מי הייתה ה'ציפור' שלכם?"
"מתי הרגשתם שמוכרחים לעשות מעשה ולהתאמץ כדי לעזור לעצמכם או לאחרים?"
"חור בספינה הכיתתית" – בעקבות הסיפור תוכלו לחשוב יחד על מצבים שדומים לחור בספינת השלאפנוצ'ה ומצריכים עזרה ופתרון, כאלה שקרו בכיתה או כאלה שעשויים לקרות בה.
אפשר לשאול:
"מתי, לדעתכם, אפשר לחכות כשיש בעיה, ומתי צריך 'לעשות מעשה'?"
"מתי אתם מחכים שמישהו יוביל את הטיפול בבעיה, ומתי אתם נושאים באחריות על עצמכם?"
טיפוח הומור –
ניתן לשאול:
"האם הסיפור מצחיק בעיניכם? מה הצחיק אתכם במיוחד?"
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
תושייה ושיתוף פעולה
בעקבות הסיפור תוכלו לשחק משחק שיעודד את התלמידים לפעול, לשתף פעולה ולגלות תושייה:
"מקום על העיתון" – הַניחו על רצפת הכיתה דפי עיתון. כעת הַשמיעו מוזיקה. כל זמן שהמוזיקה מתנגנת ברקע, התלמידים מטיילים, וכשהיא נעצרת, עליהם למצוא מקום ולעמוד על אַחַד העיתונים. בכל סבב יוּסר דף עיתון אחד מהרצפה, והתלמידים יצטרכו לפעול מהר, להסתדר ולעמוד יחד על העיתונים הנותרים.
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
יוצרים סיפור משלנו
שלאפנוצ'ים משלנו – בהשראת השלאפנוצ'ה אפשר לבקש מהתלמידים להמציא יצורים דמיוניים. לשם כך עליהם לחשוב איך הם נראים, מה הם אוהבים לעשות, איפה הם נהנים להיות…
הַציעו לתלמידים לצייר אותם ולהעניק להם שמות ארוכים ומשעשעים שניתן להציג בכיתה.
סיפור דמיוני עם פתרונות דמיוניים – בעזרת היצורים המשעשעים שהתלמידים הציעו ניתן ליצור יחד סיפור מסגרת שקורית בו תקלה כלשהי, ולחפש לה פתרונות. הפתרונות לא חייבים להיות הגיוניים; בְּסיפור שבו הכול מתאפשר אפשר לתת דרור לדמיון!
ארבעה שלפנוצ'ה וסירה אחת
טיפ לקריאה משפחתית
משפט חוזר בספר מסייע לילדים לעקוב אחר הסיפור, להרגיש פעילים בקריאה ומעצים את החוויה המשותפת. אפשר להקריא את המשפט החוזר בקול מיוחד, להוסיף מחוות ידיים או לשנות את קצב הקריאה; כך, בכל פעם שתגיעו אליו, ישמחו הילדות והילדים להצטרף אליכם.
גברת אחת מרחוב בצלאל
עוד ועוד
הנטייה לרצות עוד ועוד היא מצב מוכר מחיי הילדים – תוכלו לשוחח עם ילדיכם ולשאול: למה נפלו לגברת בצלאל כל החפצים שהחזיקה? האם לדעתכם היא הייתה צריכה את כל מה שקנתה? כיצד לדעתכם היא הרגישה כשזה קרה? קרה לכם דבר דומה? מה הייתם מציעים לגברת בצלאל לעשות?
גברת אחת מרחוב בצלאל
רשימת קניות
לאחר שקראתם את הסיפור מספר פעמים, תוכלו להשתעשע ולבדוק – מי יצליח לזכור את הדברים שקנתה הגברת בצלאל לפי הסדר?
גברת אחת מרחוב בצלאל
זהירות! לא ליפול!
כמה צעצועים וחפצים אפשר להחזיק בידיים מבלי שייפלו? בהשראת הסיפור אפשר לאסוף מרחבי הבית בובות, צעצועים (לא שבירים), כריות וחפצים רכים ולקבוע מסלול מנקודה אחת לאחרת. כעת כל אחד בתורו מנסה להחזיק חפצים רבים ככל האפשר וללכת איתם במסלול שנקבע – משהו נפל? חִזרו להתחלה.
גברת אחת מרחוב בצלאל
כמה טוב!
ומה עושה לכם טוב? בסוף היום, לפני השינה, תוכלו לשחק במשחק "כמה טוב" – כל אחד או אחת מספרים על משהו טוב שקרה היום, או על משהו שגורם להם הרגשה טובה.
גברת אחת מרחוב בצלאל
גברת אחת מרחוב בצלאל
גברת אחת מרחוב בצלאל
טיפ לקריאה משפחתית
ילדות וילדים נהנים להסתכל באיורים ושמים לב לפרטים שלא בהכרח מופיעים בסיפור. במהלך הקריאה כדאי להצטרף אליהם, להתבונן יחד בספר ולגלות כיצד האיורים מוסיפים הנאה ושעשוע לטקסט הכתוב ולחוויית הקריאה המשותפת.
משהו
להצטרף מבלי לדעת
האם גם אתם הצטרפתם פעם לפעילות כלשהי מבלי לדעת מראש מה תהיה התוצאה? נסו להיזכר עם הילדים ברגעים משותפים כאלה – למשל בטיול משפחתי ליעד לא ידוע, או בהכנה יחד של מאכל חדש ולא מוכר.
משהו
משהו משהו!
זה משהו עגול? משהו ירוק? משהו נעים? תוכלו ליהנות ממשחק רמזים משפחתי – כל אחת ואחד בתורם חושב על חפץ, ושאר בני המשפחה מנסים לנחש מהו ע"י שאילת שאלות תיאור – האם תצליחו לגלות מהו ה"משהו"?
משהו
נהנים מהשקיעה
החברים בסיפור נהנים לשבת מול הים ולצפות בשקיעה – גם אתם מוזמנים לצאת אל החוף, לפארק או אפילו לרחוב, וליהנות ממראה השמיים בזמן שהשמש נעלמת. כדאי גם לקחת אתכם דף וצבעים ולצייר יחד שקיעה משלכם או דברים יפים אחרים שאפשר להתפעל מהם אם רק מסתכלים מסביב.
משהו
יֶדע מתחום הדעת
שפה ואוריינות – היכרות עם הסוגה PICTUREBOOK, אשר מאפשרת לילדים הצעירים לקרוא בסיפור ודרך האיורים שבו לגלות את השתלשלות העלילה ולהעמיק את ההבנה.
ניצני קריאה – בשל המֶלֶל המועט מתאפשר לילדים לחזור ולספר את הסיפור בעצמם ולגלות את הקשר בין המילים הכתובות למילים הנקראות. למרות היותו מצומצם במלל כתוב ניתן לקדם באמצעותו מגוון היבטים אורייניים. המילה "משהו", למשל, מופיעה פעמים רבות לאורך הסיפור ומתאימה מאוד לחקר אורייני, הן בנוגע לידע על אותיות והן מבחינה סמנטית.
מורפולוגיה – השורש ח-פ-ש מופיע בהטיות שונות: "חיפושים", "אחפש", "מחפשים" וכו'. אפשר וכדאי לחשוף את הילדים לקשר בין המילים.
שמות תואר – עלילת הסיפור מתקדמת כאשר כל דמות מוסיפה תארים ל"משהו".
כישורי חיים – הספר יכול לזמן שיח על הקשבה, ניסיונות הצטרפות למשחק וקידומם.
משהו
מיומנויות תוך-אישיות
הכוונה עצמית – ויסות. הסיפור מקדם מיומנויות זו דרך הציפייה, ההתאפקות והגילוי שבאים בעקבותיו. כמו כן גיבורי הסיפור מגלים גם הם אורך רוח. הם מכבדים את רצונו של עכבר לא להרחיב בתשובתו ומחליטים להצטרף אליו מבלי לדעת באופן ברור ומובהק את התכלית.
מיומנויות חברתיות – טיפוח מערכות יחסים מתגמלות – גיבורי הסיפור נרתמים לסייע לחברם עכבר למצוא את אותו "משהו". כמו כן שיח בעקבות הסיפור יוכל להוביל לעיסוק במיומנות הצטרפות לפעילות/משחק, מיומנות שחשוב מאוד לפתח בגיל הרך, ושפעמים רבות ילדים מתקשים בה.
מיומנויות קוגניטיביות, פיתוח חשיבה יצירתית ודמיון – הקוראים מוזמנים להרחיב את גבולות המחשבה והדמיון שלהם באמצעות מילות התיאור הנאמרות על ידי הגיבורים. תיאורים אלו מזמינים אותם לחשוב ולנסות לחבר אליהם את ידע העולם הקודם שלהם וליצור הקשר לוגי לכדי מושג שאינו ידוע עד לסוף הסיפור.
משהו
ערכים
אהבת הספר וחדוות הקריאה: הספר מעורר את סקרנותם של הילדים מפתח את הדמיון ויש בו נקודת מפנה לא צפויה שמעוררת עניין ופליאה.
כבוד הדדי וחברות – ניכר כי בין הגיבורים מתקיימת מערכת יחסים המושתת על חברות כנה, רצון לקשר וחיבור, אמפתיה ועזרה הדדית.
משהו
סקרנות, דמיון והתלהבות
משהו מעולם הילדים – כשארנבת ושאר החברים עוברים ליד עכבר, סקרנותם מתעוררת, והם שואלים בזה אחר זה: "מה אתם מחפשים?". הם אומנם לא יודעים את התשובה לשאלה, אך מצטרפים לחיפוש ומדמיינים לעצמם כמה נהדר, מקסים, נוצץ או גדול יהיה ה"משהו" שימצאו. בדומה לדמויות בסיפור, גם ילדים בגילאי גן מוּנָעִים על ידי חדוות הגילוי.
"גם אני אצטרף!", "גם אני יכול!" סקרנות, דמיון והתלהבות מניעים ילדות וילדים להיענות לחוויות ולאתגרים, לפעול, להצטרף, להתנסות ולהתפעל מהדברים הפשוטים, היומיומיים והמפליאים סביבם – בין שזו שקיעה מרהיבה, ובין שזו שיירת נמלים שהם עוקבים אחריה עד שהן מגיעות לקן.
תוכלו להרחיב את השיח ולשלב את הסיפור בהזדמנויות שונות, למשל כאשר תרצו להעצים מסירות ומאמץ שילדים מגלים ולתת להם ביטוי, כשתרצו לעודד התנסות באתגרים והצטרפות לחוויות שונות, כשתרצו לאתר הזדמנויות לקידום תהליכי חקר ועוד… מתאים לשלב את הסיפור גם בשיח על נושאים שונים: חברוּת, הושטת עזרה, הבנת רגשות האחר וכוונותיו, דרכים להצטרפות למשחק ופעילות עם חברים.
משהו
קוראים יחד
כדאי לקרוא את הסיפור בקבוצות קטנות כשלכל ילד עותק משלו. כך יתאפשר לכל אחד לעקוב אחר האיורים המשלימים את הסיפור הכתוב ולהבין טוב יותר את סופו.
עצירה לשאלות ניבוי: בכל פעם שאחת הדמויות נוקבת בשם תואר ל"משהו" (נהדר, מקסים, גדול, נוצץ), אפשר להזמין את הילדים לשער מהו אותו "משהו". בעמוד שלפני אחרון מאוירים החברים כשהם מביטים בפליאה בַּ"משהו" שמצאו, ומופיעים כל שמות התואר שצוינו. כאן כדאי להזמין את הילדים לשער מה יכול להיות משהו שהתיאור שלו יכול לענות לכל שמות התואר גם יחד.
משהו
על מה נשוחח בגן?
לאחר הקריאה תוכלו לשאול כמה שאלות שיעזרו לכן לוודא שהסיפור הובן: "מדוע עכבר חופר באדמה?", "האם הוא היה זקוק לעזרת החברים?", "האם ארנבת ושאר החברים שהצטרפו ידעו מה עכבר מחפש?", "למה הם החליטו להצטרף לחפירה?", "מה הם ראו כשעלו על ערימת החול?"
מהסיפור אלינו:
גם אני! – ניתן לשאול: "אילו הייתם עוברים ליד עכבר, האם הייתם מצטרפים לחיפוש גם אם לא הייתם יודעים מהו הדבר שמחפשים?". אם התשובה תהיה חיובית, תוכלו לשאול: "למה כן?". אם התשובה תהיה שלילית, תוכלו לשאול: "למה לא?". שאלות נוספות: "קרה לכם שהצטרפתם לחוויה, למשחק עם חבר או לפעילות כלשהי מבלי לדעת מה בדיוק מתכננים או עושים?", "איך הרגשתם?"
מצטרפים ועוזרים – "כיצד, לדעתכם, מרגיש עכבר כשהחברים נחלצים לעזרתו?", "האם הוא רצה שהם יצטרפו?", "מה הם יכלו לשאול אותו כדי להצטרף?", "האם עזרתם פעם לחבר או לחברה או שהם עזרו לכם?"
"משהו-משהו!" – ייתכן שהביטוי אינו מוכר לילדים. תוכלו להסביר את פירושו ולשאול: "על אילו דברים הייתם אומרים שהם 'משהו-משהו'? אולי על העוגיות של סבתא? אולי על עץ הלימון שבחצר? אולי על הציור שציירתם אתמול?"
משהו
"מי שלא מַביט מפסיד"
החברים בסיפור נהנים מהנוף ומתרגשים ממנו. כדאי ללמד את השיר "מי שלא מביט מפסיד", שכתבה והלחינה דתיה בן דור. בהמשך אפשר לשאול את הילדים: "מאילו עוד דברים, לדעתכם, אפשר ליהנות אם רק נביט?", "על מה אתם נהנים להסתכל כשאתם מטיילים בחוץ?". אפשר להזמין את הילדים לצלם או להביא תצלומים של נופים שאהבו או התרגשו מהם במיוחד, ולערוך יחד תערוכה.
משהו
מחפשים משהו
משהו גדול? משהו מצחיק? משהו רך? בהתחקות אחר הסיפור יוכלו גם הילדים לחפש משהו שאינם יודעים מהו: הגננת תחביא בכל פעם חפץ אחר, והילדים יחפשו אותו לפי רמזים ושאלות. פעילות זו תעורר ריגוש ושעשוע רב ותזמן שיתוף פעולה, מאמץ משותף, למידה של תיאורים שונים ותכונות שונות והעשרה של אוצר המילים.
משהו
מעלים הצגה יחד
סיפורים שבהם דמויות מצטרפות זו לזו יכולים להתאים מאוד להמחזה בגן. אפשר להמחיז את הסיפור, כך שבכל פעם ילד או ילדה יתנדבו לגלם את עכבר, וארבעה אחרים יגלמו את החברים המצטרפים בזה אחר זה. באפשרותכן להציע להם להמציא ולמצוא "משהו" אחר בכל פעם.
להעשרה – הסרטון "ילדים בקדמת הבמה ומאחורי הקלעים" במרחב הפדגוגי גני ילדים.
משהו
להרחבה
ניתן לקרוא ספרים נוספים העוסקים בחוויית החיפוש והגילוי, לדוגמה: "אני אוהב לחפש", "מי זה היה? מה זה יהיה?", "גלילאה", "הכיסים של סבא".
משהו
על היוצר - אביאל בסיל
אביאל בסיל הוא סופר ומאייר ספרי ילדים ישראלי שאייר עשרות ספרי ילדים מצליחים. הוא זכה בפרס מוזיאון ארץ ישראל על איוריו לספרו של נתן אלתרמן, "עוג מלך הבשן" ובפרס סאסא סטון על ספרו "המַתנה המושלמת".
כיצד התחלתי לאייר?
ריאיון עם אביאל בסיל
כדאי להכיר ספרי פיג'מה נוספים המאוירים על ידי אביאל בסיל:
חיפושית בגשם
למה לובשת הזברה פיג'מה?
חוּמפס
פעם ניצחתי שלושה ענקים
המכונה
המַתנה המושלמת
משהו
שיחה – מי אני?
"מרוב שאתה מחקה חיות, אתה לא יודע לחקות את עצמך," אומר שומדי לאריק האריה. תוכלו לשוחח על המיוחד בכל אחד ואחת מכם: הקול, תנועות הגוף, התחביבים, אוכל אהוב – ומה עוד?
סיפור שענת אוהבת במיוחד
חיקוי וניחוש
כמו שומדי ואריק, גם אתם יכולים להשמיע קולות של חיות לפי תור, ובכל פעם בני המשפחה ינסו לנחש את מי חיקיתם. אפשר גם להוסיף ולהשמיע קולות של מכשירים, של גשם, של רוח או של כלי תחבורה. תוכלו להקליט את הקולות שלכם, לשמוע בכל פעם קול אחר ולנסות לנחש מי מבני המשפחה השמיע אותו.
סיפור שענת אוהבת במיוחד
מקשיבים לסיפור
רוצים לשמוע איך אריק, שומדי וכל השאר נשמעים? – האזינו לסיפור.
יוצרים ומגישים – ירדן בר כוכבא – הלפרין ודידי שחר
מוזיקה ונגינה – טל בלכרוביץ'
פתיח – דידי שחר
פיקולו וחליל: סלעית להב
סיפור שענת אוהבת במיוחד
סיפורים אהובים
ענת אוהבת במיוחד את הסיפורים של שומדי הארנב. אילו סיפורים אהובים עליכם? כדאי לחפש ולהיזכר בסיפורים שהילדים אהבו כשהיו פעוטות ובסיפורים אהובים שמזמן לא קראתם, לאסוף אותם יחד ובכל פעם שמתחשק להקריא שוב סיפור אהוב.
סיפור שענת אוהבת במיוחד
סיפור שענת אוהבת במיוחד
היכרות מקדימה עם הסופר יהונתן גפן
הסופר יהונתן גפן (1947–2023) כתב את הספר "סיפורים שענת אוהבת במיוחד" לאחותו הקטנה ענת כשהיה קצין צעיר בצה"ל. אחד הסיפורים בקובץ הוא הסיפור "אריק מלך החיות". ספריית פיג'מה הוציאה לאור השנה את הסיפור הזה כמֶחוָוה לַיוצר הבלתי נשכח ולציון שנה למותו. כדאי להכיר לילדי הגן את יהונתן גפן ולקרוא סיפורים ושירים נוספים פרי עטו. לפני הקריאה בספר ניתן להציג בפני הילדים את המודעה שפורסמה בעיתון "דבר" על יציאתו של הספר בשנת 1970. ספר נוסף של יהונתן גפן שראה אור בספריית פיג'מה: הכבש השישה-עשר
סיפור שענת אוהבת במיוחד
זהות אישית
"מרוב שאתה מחקה חיות, אתה לא יודע מהו הקול של עצמך." – ילדים בגיל הגן נהנים לשחק ולחקות מצבים ודמויות מחיי היום-יום שלהם. הם עושים זאת בכדי להבין טוב יותר את זהותם העצמית הנפרדת ואת זהותם ותפקידם של האחרים בסביבתם.
"למה אתה מתנהג ככה? זה לא מתאים לך!" – חיקויים במשחקי דמיון חשובים מאוד להתפתחותם של ילדים, אך מה קורה כשהם מחקים אחרים לא בשעת משחק ומאמצים את התנהגותם?
ערך עצמי וזהות אישית – אריק מלך החיות, גיבור הסיפור, מרגיש בודד. בדומה לו, ילדים שחווים תחושת בדידות, דימוי עצמי נמוך או קושי חברתי נוטים לחקות אחרים כמנגנון התמודדות ומאמצים לעצמם התנהגויות שלתפיסתם יעלו את ערכם.
תוכלו לשלב את הספר כחלק ממערך בנושא ה"קול האישי שלי" – "מה אני אוהב?" "במה אני מרגיש שאני טוב ומוכשר?" "מה מיוחד בי?" "מה אני חושבת על נושאים מסוימים?" "מה הן דעותיי והעדפותיי בתחומים שונים?"
ניתן לחזור ולקרוא בסיפור בכל פעם שתרגישו צורך להעצים ילדה או ילד ולהפנות את תשומת ליבם לקול האישי שלהם.
הספר יתאים לכל שיח על חברוּת ועל יחסים בין אחים וכמובן יתרום לעידוד אהבת סיפורים.
סיפור שענת אוהבת במיוחד
הצעות לקריאה בגן
כדאי לקרוא את הסיפור בקבוצות קטנות, כשלכל ילד עותק משלו. כך יתאפשר לכל אחד לעקוב אחר המפגשים בין הדמויות השונות ואחר הסיפורים המקבילים שלהן ולהתבונן באיורים מקרוב.
חשוב לשוב ולהפגיש את הילדים עם הספר ובכל פעם למקד את השיח בעניין אחר. בהצעות לשיח האורייני מפורטים כמה נושאים שניתן להרחיב עליהם את הדיבור.
סיפור שענת אוהבת במיוחד
על מה ניתן לשוחח בקבוצה הקטנה?
שיח על הפתיח – בסיפור שלפנינו יש הקדמה הנקראת "לפני ההתחלה". תוכלו להתייחס להקדמה זו ולשאול: "מה מצויר בעמוד זה?" "למה, לדעתכם, העמוד הזה מופיע לפני ההתחלה?" "מדוע הסופר בחר לכתוב את ההקדמה?" "מדוע המאייר בחר באיור זה להקדמה? מה הוא עוזר לנו להבין באמצעותו?"
שומדי ונחום – תוכלו לנהל שיח על יחסיהם של שומדי ונחום ועל הרגשות שהם חווים. אפשר לשאול: "אילו דברים שומדי מספר על אחיו נחום?" "מה עשה נחום שהרגיז את שומדי?" "כיצד שומדי בחר להתמודד עם הכעס?" לאחר ההתייחסות לרגשות של הדמויות אפשר להרחיב לשאלות על עולמם הרגשי של הילדים: אפשר לשאול אותם, למשל: "מה אתם עושים כשאתם כועסים?" "איך, לדעתכם, טיול כמו של שומדי יכול לעזור?" "מה עוזר לכם להתמודד עם כעס?" אריק מלך החיות: ניתן לשאול: "איך, לדעתכם, מרגיש מלך החיות?" "מדוע אף אחד לא בא אליו?" "למה הוא נהנה לחקות קולות של חיות אחרות?" "איך הוא הרגיש כשניסה לשאוג בקולו, ולא הצליח? למה זה קרה?"
"האם גם אתם מתנהגים לפעמים כמו מישהו אחר?" "כמו מי הייתם רוצים להיות? למה?" "כל אחד אוהב שאומרים לו דברים כאלה."
שיחה בין חברים – אריק ושומדי מנהלים שיח חברי הכולל בִּרְכת בוקר, התעניינות, שיתוף ומחמאות. תוכלו לשאול: "כיצד אריק ושומדי מתייחסים זה לזה?" "איך הם מרגישים?" בהמשך ניתן להתייחס למרכיבי השיח החברי ולשאול: "כיצד אנחנו פונים לחברים ומשוחחים איתם?" "מה אתם מרגישים כשאומרים עליכם דברים טובים ומחזקים?" "אילו דברים טובים תוכלו לומר על החבר או החברה שלצידכם?"
סיפור שענת אוהבת במיוחד
ממציאים המשך לסיפור
הסיפור מסתיים בשאלה: "אבל מה אפשר להביא לאריה שאינו יודע את הקול של עצמו?" "אפשר להציע לילדים לחשוב על אפשרות לתשובה ולהמשך של הסיפור ולתת להם לאייר את הסוף שדמיינו.
סיפור שענת אוהבת במיוחד
מספרים סיפורים
ענת אוהבת המון סיפורים – "ואתם? האם אתם אוהבים סיפורים?" "אילו סיפורים אתם אוהבים במיוחד?"
מעגלי סיפורים – תוכלו להקדיש זמן ומקום מיוחדים למפגשים שבהם הילדים יציגו ספרים אהובים במיוחד מהבית או מהמבחר בגן. פעילות זו מעודדת קריאה משותפת ואהבת ספר, מעודדת את העדפותיהם של הילדים ואת טעמם האישי ומעצימה את קולם הייחודי בקבוצה.
מספרי סיפורים – שומדי יודע לספר סיפורים כמו שאף אחד לא יודע. בהשראת שומדי וכחלק ממפגשי הסיפורים, אפשר לבקש מהילדים לדמיין ולהמציא סיפורים. בתוך כך ניתן לשלב תמונות, בובות וחפצים. אפשר להציע לילדים לחבר סיפור משותף שמתחיל באותה פתיחה שבה השתמש יהונתן גפן: "יום אחד…".
להעשרה – הסרטון "מספרי הסיפורים מגן ורד" – במרחב הפדגוגי "גני ילדים".
סיפור שענת אוהבת במיוחד
הקול שלי
איך נשמע הקול שלנו? תוכלו לחקור יחד את הקול בתנודות שונות ובמצבים שונים: איך נשמע הקול כשהוא נמוך? כשהוא גבוה? כשטופחים על החזה? איך נשמע הקול ברמקול? בהקלטה? בתוך כלי סגור או בתוך צינור חלול?
משחק – מי אני ומה שמי? – אפשר לשחק משחק זיהוי קולות משעשע בהשראת הסיפור: בכל פעם אחד הילדים מתנדב לכסות את עיניו, והגננת מזמינה חברות וחברים לטפוח על גבו ולומר: "טוק-טוק, מי אני ומה שמי?". כעת הילד מנסה לזהות לפי הקול מי מחברי הגן טפח על גבו ושאל לשמו.
סיפור שענת אוהבת במיוחד
משווים בין מאיירים
קובץ הסיפורים והשירים יצא לאור כמה פעמים, ובכל פעם היה שותף אחר לאיור. אפשר להשוות עם הילדים בין האיורים מהגרסאות השונות. אפשר לבחון מה דומה ומה שונה בין האיורים, באילו צבעים השתמשו המאיירים, מה חסר במהדורה החדשה, מה התווסף בה וכדומה.
סיפור שענת אוהבת במיוחד
טיפ לקריאה משפחתית
האיור מאפשר לקוראים הצעירים להיחשף לאָמָּנות, ולהכיר עולמות חדשים שמוסיפים לסיפור הכתוב ולפעמים מספרים סיפור נוסף ואחר מזה המסופר במילים. בזמן קריאת ספר כדאי להביט יחד באיורים, לעצור את שטף הקריאה, להביט פעם נוספת, ולתת לילדים ולילדות למצוא פרטים מיוחדים שמדברים אל לִבם.
למה אתה לא פורח?
שיחה – לטפל ולנסות
דובון מנסה לעזור לצמח שלו, הוא דואג לו ומטפל בו. אפשר לשוחח ביחד ולשתף – למי אתם דואגים? במי אתם מטפלים? – בחיית מחמד? בבובה? בעציץ אהוב ואולי באח קטן? – מה אתם עושים כדי לטפל בהם? האם קרה לכם שהטיפול לא עזר כפי שתכננתם, אבל הדברים הסתדרו באופן שלא ציפיתם?
למה אתה לא פורח?
איורים מספרים
מה קורה לארנבונים? האיורים המשעשעים מתארים עולם שלם שנמצא מתחת לאדמה. תוכלו להביט באיורים, ולספר יחד מה עושים הארנבונים, מתי הם שמחים, עצובים, שבעים או עסוקים?
למה אתה לא פורח?
מה רואים מכאן ומשם?
מה רואים כשיושבים על הספה? ומה כשעומדים באמצע החדר? או כשזוחלים מתחת לשולחן? – בכל סבב אחד מבני המשפחה בוחר מקום וממנו רואה את החדר: מה מושך את תשומת הלב שלו? האם הוא רואה פרטים שאחרים לא יכולים לראות?
למה אתה לא פורח?
למה אתה לא פורח?
לִמְצֹא פִּתְרוֹן - מָה הַבְּעָיָה?
צחוק ועידוד קריאה – עלילת הספר רְווּיָה הומור שנובע מהפער בין העלילה הכתובה, המתארת את החוויות של הדובון, ובין העלילה המאוירת שהקוראים נחשפים אליה.
הסיפור יכול לסייע בפיתוח היכולת להבחין בכמה התרחשויות בו־זמניות, לספר סיפור עצמאי באמצעות איורים ובעיקר לצחוק וליהנות מקריאה וכך לטפח את האהבה לספר ולעודד קריאת ספרים.
התמודדות עם אתגרים – הצורך להתמודד עם בעיות ואתגרים הוא חלק משגרת יומם של ילדים וילדות. הם אומנם יכולים להציע שלל פתרונות יצירתיים, אך התאמת פתרון מעשי לבעיה היא מיומנות שמתפתחת בהדרגה.
עידוד מחשבה עצמאית ויצירתית – פיתוח יחס חיובי לנוכח אתגרים באמצעות עידוד חשיבה, התנסות וקבלת רעיונות שהילדים מציעים. מיומנויות אלה יסייעו לילדים גם בהמשך דרכם.
תוכלו לשלב את הספר במצבים שונים שמתעורר בהם הצורך לחזק ילדים.
כדאי לעודד אותם לחשוב על פתרון לאתגרים שעומדים בפניהם ולדבר על כך שלפעמים אנו רגילים להתנהלות שלא מתאימה למצב, וכדאי לנסות למצוא פתרון אחר.
למה אתה לא פורח?
לִקְרֹא בַּגַּן
כדאי לקרוא את הסיפור בקבוצות קטנות שלכל ילדה וילד בהן יש עותק אישי.
העותק האישי בסיפור הזה חשוב במיוחד, שכן באמצעותו מתאפשר לילדים לעקוב ביתר קלות אחרי שתי עלילות, מאוירת וכתובה, המתרחשות זו לצד זו. ניבוי – תוכלו להפסיק בקריאת הסיפור ולהציע לילדים לשער מה יקרה בַּהמשך. כך תסייעו לקשב שלהם.
אפשר להתבונן יחד במחילה שבעמוד הראשון, לשאול את הילדים והילדות מה מופיע באיור ובהמשך לגלות יחד כי זוהי מחילת ארנבים. אפשר לשאול: "מה, לדעתכם, יעשה הארנב בעמוד הבא?".
למה אתה לא פורח?
מָה קוֹרֶה לַדֻּבּוֹן? וּמָה קוֹרֶה לָאַרְנְבוֹנִים?
קריאה חוזרת
חשוב לאפשר לילדים להתבונן באיורים ולעקוב אחר שתי העלילות בו־זמנית: "מה קורה אצל דובון? ומה קורה בינתיים אצל הארנבונים?"
רצוי לשאול שאלות הבנה – "אילו פתרונות מַציע הדובון?"; "האם הדובון רואה את הארנבונים מתחת לאדמה?"; "מה עושים הארנבונים?"; "האם הדובון מבין שהצמח הוא גזר?"; "איך יודעים זאת?".
הומור – כדאי לשאול: "האם הסיפור הצחיק אתכם?"; "מה מצחיק בו במיוחד?".
מה מצחיק אתכם – הספר הוא הזדמנות לחלוק בקבוצות קטנות רגעים משעשעים ומצחיקים.
רעיונות ופתרונות – אפשר לשאול: "מה הוא הפתרון של הדובון?"; "האם יש לכם רעיון לפתרונות נוספים?"; "האם תוכלו לשתף במקרים שבהם נתקלתם באתגר ומצאתם לו פתרון?". כדאי להיעזר בדוגמה מוחשית ולבקש מהילדים שיחשבו על משהו בגן שצריך לשפר או לשנות ויציעו לו פתרונות.
שיח רגשי: טיפול ודאגה – הדובון דואג לפרח ומנסה לעזור לו לפרוח בדרכים שונות. הוא מטפל בו ודואג לו ואפילו מנסה ללמד אותו כיצד לגדול. כדאי לשאול: "האם גם אתם טיפלתם פעם במישהו או במשהו: אח, עציץ, בובה או כל דבר אחר?"; "איך הִבעתם את הדאגה שלכם כלפיו?"; "מה הִרגשתם?"; "האם נעים לכם שדואגים לכם ומטפלים בכם? באילו מקרים?".
אפשר להציע לילדים לגדל צמחים ולהיות שותפים בבחירת הצמח ובתהליך כולו.
למה אתה לא פורח?
אֵיךְ צוֹמֵחַ גֶּזֶר?
הסיפור מזמין את הילדים והילדות להעמיק את היכרותם עם עולם החי והצומח: "איך צומח גזר?"; "איך חיים ארנבים?".
להעשרה
סרטון על צמיחת הגזר (מומלץ כהטרמה)
גזר – ויקיפדיה
למה אתה לא פורח?
סְעוּדַת גֶּזֶר חֲגִיגִית
גם הילדים יכולים לערוך סעודת גזר חגיגית. אפשר לעבוד בקבוצות ולהכין מאכלים שונים מגזר: סלט, פשטידה, עוגה או מרק.
במהלך ההכנות כדאי ללמוד על הגזר: מהו אופן גידולו? האם הוא פורח? מה הם יתרונותיו התזונתיים?
בהמשך אפשר לנסות לגדל גזר בהשרשה במים או בגינת הגן.
להעשרה
למה אתה לא פורח?
מָה שֶׁרוֹאִים מִכָּאן לֹא רוֹאִים מִשָּׁם
הדובון והארנבונים נמצאים באותה סיטואציה, אבל חוֹוִים אותה ומבינים אותה אחרת.
בעקבותיהם תוכלו לאפשר לילדים להתנסות באופן חווייתי בנקודות מבט שונות:
למעלה ולמטה – התנסות בזוגות: בשלב הראשון אחד הילדים מביט בפריט כלשהו בעמידה, ואילו השני מביט בו בשכיבה על הרצפה.
בשלב הבא כל זוג עומד גב אל גב וכל אחד בתורו משתף את בן זוגו במה שהוא רואה.
לאחר מכן מתחלפים ובודקים אם בנקודת המבט החדשה כל בן זוג רואה את אותם דברים שבן זוגו ראה בסבב הקודם ואולי מבחין בדבר-מה שבן הזוג לא ראה.
בשלב האחרון כל זוג מחפש פְּריט ובוחר כיצד להביט בו: האם מלמעלה ומלמטה? האם משני צדדים שונים? האם באופן אחר?
לראות דברים שונים – תוכלו לחקור יחד בעזרת חפצים, למשל, מה רואים כשמביטים מבעד לגליל נייר, ומה רואים כשמתבוננים דרך זכוכית מגדלת.
למה אתה לא פורח?
"לָאַרְנֶבֶת אָזְנַיִם אֲרֻכּוֹת" - שִׁיר
הילדים מוזמנים להכיר את השיר "לארנבת אוזניים ארוכות".
למה אתה לא פורח?
אִיּוּרִים
הסיפור המתרחש באיור מאפשר לקוראים להבין את העלילה הסמויה ואת ההומור המאפיין את הספר.
להעשרה –
picturebook לעומת ספר מאויר
למה אתה לא פורח?
יֶדַע
יֶדע אורייני –
גילוי מסרים גלויים וסמויים באמצעות נקודות המבט השונות שהאיורים והעלילה הכתובה מציגים.
מבנה הסיפור והמשפטים הקצרים מסייעים לילדים לספר את הסיפור בעצמם.
יֶדע בין-תחומי: טבע – מבנה הצמח, צמחים שמפתחים שורשים עבים, צורות מִחְיָה ומגורים של בעלי חיים.
יֶדע תהליכי – הבנה של תהליכי גידול של צמחים, אופן הטיפול בהם והתפתחותם הטבעית.
למה אתה לא פורח?
מְיֻמָּנוּיוֹת
הכוונה עצמית – יכולת לניהול עצמי, ויסות ופיתוח מוטיבציה, חוסן, התמודדות והתמדה: הדובון חוסר מטפל בהתמדה בצמח על אף חוסר הצלחתו.
חשיבה יצירתית –
שתי נקודות המבט השונות מסייעות לגלות כי לעיתים יש לאותה תופעה הסברים מגוונים ופתרונות חלופיים.
למה אתה לא פורח?
עֲרָכִים
טיפוח אהבת הספר וחדוות הקריאה – ההומור, חוויית הקריאה והגילוי מהנים ועשויים לקדם את הילדים לקריאת ספרים בטווח הקצר ובטווח הארוך.
למה אתה לא פורח?
קוראים יחד
כדאי לקרוא את הספר לבד, לפני הקריאה המשפחתית. ההיכרות המוקדמת עם הספר תעזור לכם לקרוא אותו אחר כך ברצף ובקצב שמתאים לילדות ולילדים. קריאה נעימה!
הזאב לא יבוא
שיחה – לחכות...
קרה לכם שחיכיתם למישהו? תוכלו לשתף בחוויה ולספר זה לזה על ציפייה. תוכלו גם לחשוב יחד מה אפשר לעשות כשמחכים, ולספר מה אתם עשיתם בזמן שחיכיתם? ומה קרה בסוף?
הזאב לא יבוא
מאייר בעבודה
איך מאיירים ארנב? או זאב? סרקו את קוד ה-QRותוכלו לצפות במאייר הספר, רונאן באדל, מאייר את גיבורי הספר.
הזאב לא יבוא
איורים ורמזים
הביטו באיורים האחרונים שבספר. האם תוכלו למצוא רמזים למסיבת יום ההולדת שהזאב כמעט החמיץ? אילו מתנות קיבל הארנב? ומה מיוחד במתנה שהעניק לו הזאב?
הזאב לא יבוא
משחק – זאב בתנועה
דפדפו בספר וקבעו מה יהיה סדר התורים במשחק. בכל תור יעיין אחד מכם באיור שבחר ויציג את התנועה של הזאב: עלייה במעלית? הליכה על ארבע? – שאר המשתתפים ינסו לנחש מה עושה הזאב.
הזאב לא יבוא
פינטרסט
עוד יצירות והשראה מחכים לכם בתיקיית הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה!
הזאב לא יבוא
מִפְגָּשׁ וְשִׂיחָה בַּגַּן
לִפְנֵי הַקְּרִיאָה – כדאי לקרוא לילדות ולילדים את שם הסיפור, "הזאב לא יבוא", ולשאול אותם: לאן, לדעתכם, הזאב לא יבוא?
דמות הזאב בספרי ילדים עלולה לעורר פחד אצל חלק מהילדים. כדאי לשים לב לתגובות שלהם ולהרגיע במקרה שמזהים אצלם קושי או חשש.
לִקְרֹא אִיּוּרִים? – האיורים מגלים פרטים נלווים שאינם כתובים בסיפור, לכן חשוב לאפשר לילדות ולילדים להתבונן בהם בעת ההקראה.
קְרִיאָה בִּקְבוּצוֹת קְטַנּוֹת – כדי לאפשר חוויה של הפתעה, פליאה ומעקב אחרי המילים והאיורים, מומלץ לקרוא בקבוצות קטנות, כשכל אחד מחזיק בעותק משלו.
רצוי להקריא את הספר כמה פעמים וכך לקדם הבנה של מסרים גלויים וסמויים.
בקריאה הראשונה נוכל לשאול שאלות על ההבנה המילולית של הסיפור: מה שאל הארנב את אימו? מה ענתה האם? איפה אימא אמרה שהזאבים מתגוררים? למה הזאבים לא יכולים להסתתר מאחורי עצים בעיר? למי הזאב דומה, לדברי הארנבון? האם הזאב הגיע בסוף? מתי הוא הגיע? מה הוא הביא?
הַשָּׁלָב הַבָּא – שְׁאֵלוֹת עַל רְגָשׁוֹת וּמַחְשָׁבוֹת – האם הארנבון פחד מהזאב? האם הוא חיכה לזאב? איך אפשר לדעת זאת?
הַשָּׁלָב הָאַחֲרוֹן – שְׁאֵלוֹת הַמִּתְיַחֲסוֹת לְמַשְׁמָעוּת אִישִׁית – האם תוכלו לספר על מקרה שבו גיליתם משהו חדש על חבר? איך הרגשתם כשגיליתם זאת? ממה ילדים פוחדים?
שְׁאֵלָה שֶׁל רֶגֶשׁ – כדי להדגיש את ההפתעה ואת תחושת ה"לפני" וה"אחרי", אפשר לעצור כשהארנב הולך לישון ולשאול: איך, לדעתכם, הארנבון מרגיש? האם הוא רוצה שהזאב יבוא? בסוף הסיפור כדאי לחזור ולשאול את השאלות הללו.
שֵׁמוֹת לָרְגָשׁוֹת – זו הזדמנות לתת שמות לרגשות ולתכונות, כמו: ציפייה, סבלנות, התרגשות, חשש ועוד.
"יֵשׁ כַּמָּה דְּרָכִים לְהִסְתַּכֵּל עַל כָּל דָּבָר" – מה גרם לכם לחשוב שהארנבון חושש? האם הופתעתם מסוף הסיפור? מה אתם חושבים על הסוף המפתיע? האם אתם אוהבים אותו?
מְגַלִּים רְמָזִים בִּקְרִיאָה חוֹזֶרֶת – בקריאות הנוספות אפשר לנסות למצוא רמזים לסוף הסיפור. זה יכול להיות קצת מבלבל ומצחיק, אבל עוזר להבין שיש כמה דרכים להסתכל על כל דבר.
שִׂיחָה עַל צִפִּיָּה – האם קרה לכם שחיכיתם למשהו שיקרה? האם דמיינתם את זה קורה? מה הרגשתם בגוף? ומה הרגשתם כשזה סוף-סוף קרה?
הזאב לא יבוא
וּמָה קוֹרֶה בְּגַנֵּנוּ?
כדאי להמשיך ולהזכיר את הערכים והמסרים של קבלת דעה שונה, של סובלנות ושל אמפתיה בפעילויות השגרתיות בגן: בשעת יצירה, בעת משחק בחצר, בזמן ארוחות ועוד. אפשר לשלב משפטי מפתח, כגון: "יש כמה דרכים להסתכל על כל דבר".
לא פעם ילדים צעירים מתקשים להבחין בנקודת מבט שונה, בעיקר בעת ויכוח או מריבה. במקרים שכאלה ניתן להזכיר את הספר: זוכרים שיש כמה דרכים להסתכל על כל דבר? אולי כל אחד יספר בתורו מה הוא הרגיש ומה קרה לדעתו?
"יֵשׁ לִי יוֹם הֻלֶּדֶת!" – כדאי לחזור אל הספר באירועים מיוחדים, כמו: יום הולדת, טיול או חגיגה. כך הספר ישמש כלי להזדהות עם הציפייה הנרגשת של הארנבון.
הזאב לא יבוא
אוֹתוֹ דָּבָר – אֲבָל אַחֵר
אפשר לשוחח על העדפה אישית ובחירה אישית שאינן זהות לבחירה של האחר. אפשר לעשות סקר בנוגע לפירות/ירקות שאנחנו אוהבים ולגלות כי ישנן העדפות ומגוון דעות, ועם זאת אין מישהו שהוא צודק או שאינו צודק, ועלינו לכבד את הטעמים ואת ההעדפות של אחרים.
הזאב לא יבוא
קֻבִּיָּה וְזָוִיּוֹת רְאִיָּה
מִשְׂחָק בִּנְקֻדּוֹת מַבָּט – קחו ארגז קרטון גדול וצבעו יחד כל פאה שלו בצבע אחר. הארגז ישמש כקובייה. הניחו אותו במרכז החדר, השמיעו מוזיקה ואפשרו לילדים להסתובב סביבו. מדי פעם סמנו לעצור ובקשו מהמשתתפים להכריז באיזה צבע צבועה הפאה שהם רואים עכשיו. מאחר שכל אחד עומד במקום אחר, כל אחד רואה את הקובייה באופן אחר אף שזו אותה הקובייה.
הזאב לא יבוא
"לָמָּה?" –בְּעִקְבוֹת תְּמוּנוֹת
הארנבון שואל שאלות רבות, וזו הזדמנות לעודד סקרנות. כדאי להתכנס בקבוצות קטנות, להציג תמונה מסקרנת ולשאול עליה שאלות מסוג "למה?" בהשראת הארנבון השואל: "האם אנחנו יכולים להיות בטוחים?". לדוגמה: הציגו תמונה של ילד בוכה ולצידו גלידה שנפלה ושאלו: למה הילד בוכה? איך הגלידה נפלה? האם אתם בטוחים בכך? ואולי יש אפשרות נוספת?
עוֹד סֵפֶר עַל נְקֻדַּת מַבָּט – המַתנה.
לְהַרְחָבָה – שידור המערכת הלאומית המבוסס על הספר "זאב גדול זאב קטן". במהלכו נראה שינוי בנקודת המבט תוך היכרות עם האחר ופיתוח חברות איתו.
הזאב לא יבוא
עִידוּד קְרִיאָה מִשְׁפַּחְתִּית
אֵיךְ נוֹצָר אִיּוּר? – כדאי ליידע את ההורים בכך שעותק אישי מחולק לכל ילד ולעודד אותם לסרוק את הקוד שיוביל להיכרות עם עבודתו של המאייר רונאן בָּאדֶל.
טִיפּ לִקְרִיאָה מִשְׁפַּחְתִּית – אחת ההצעות למשפחות שבסוף הספר היא לעודד קריאה משפחתית כדי לפתח את הדמיון והיצירתיות.
הזאב לא יבוא
יצירה מפתיעה ומצחיקה עם ניירות מגזינים!
פעילות בעקבות הספר ״דודי שמחה״ – לוקחים עיתונים ומגזינים ישנים, מתפרעים בדמיון ללא גבולות ויוצרים דברים כל כך מפתיעים, שכנראה אפילו שמחה בעצמו לא היה יכול לחשוב עליהם!
דודי שמחה
שיחה בשמחה
בעקבות הקריאה אפשר לשוחח ולשאול: מדוע, לדעתכם, קוראים לדוד שמחה בשם זה? מה מהדברים שהוא עושה או אומר גורם לכם לחייך?
דודי שמחה
שירים מאושרים
אֵילו שירים משמחים אתכם? אפשר להכין רשימת השמעה משפחתית משַׂמחת, ולשיר ביחד. תוכלו גם לשיר בקולות מצחיקים: בקול דק, בקול עבה, בלחש, ולהוסיף תנועות שיוסיפו לשמחה.
דודי שמחה
מחקר שכנים/ות!
חקרו וגלו מי השכנים/ות ובמה הם עובדים/ות? יתכן שתאספו בדרך כמה חברים/ות חדשים/ות! 🙂
דודי שמחה
דוד מבולבל
משחק מבולבל: כל משתתף שואל בתורו שאלה, ושאר המשתתפים מחפשים תשובה "מבולבלת". למשל
מהו המשקה האהוב עליך?
תה עם כפית חרדל!
מה עושים כשיורד גשם? מורחים קרם הגנה!
אֵילו קולות משמיעות ציפורים? לאן כדאי לצאת ולטייל?
דודי שמחה
מִפְגָּשׁ וְשִׂיחָה בַּגַּן
איך כדאי לקרוא?
בספר שלושה שירי-סיפור, וכל אחד מציג פן אחר בדמותו של הדוד שמחה, ביחסים של הילד עם דודו ובסביבה החיצונית של הילד (דיירי הרחוב, ההורים).
מומלץ לקרוא כל שיר-סיפור בנפרד ולייצר שיח נפרד לכל אחד מהם.
שיחה – תאפשר לילדים ולילדות להביע את האופן שבו הם חוו את דמותו של הדוד שמחה.
תוכלו לשאול: מה תרצו לספר על הדוד שמחה? מי היה רוצה לפגוש דוד כמו דוד שמחה ולמה? מה אתם חושבים על השם שלו? האם לדעתכם הילד אוהב את הדוד שלו? למה?
קשר מיוחד – תוכלו לפנות אל עולמם האישי של הילדות והילדים ולשאול: עם מי יש לכם קשר מיוחד? עם איזה בן משפחה אתם אוהבים להיות ולבלות? מה אתם עושים יחד?
דודי שמחה
שילוב הסיפור בחיי הגן
ילדים אוהבים דמויות מבולבלות! יש בהן הומור שהם מבינים ונהנים ממנו מגיל צעיר מאוד משום שהוא מבוסס על מצבים שהם מכירים. כך, למשל, הם יכולים להתגלגל מצחוק שעה שמבוגר משנה את השימוש המקובל והמוכר להם בחפצים.
הומור ושימוש במצבי אבסורד הם כלים המאפשרים חשיבה אחרת. הם גם אמצעים לפורקן, להמחשה, להעשרה ולפיתוח הדמיון, השפה והיצירתיות. הומור יכול לסייע בהתמודדות עם מצבי קושי, להגביר תחושות של שייכות וקִרבה לקבוצת השווים ובה בעת להפיג מתח וחשש, לפתח נקודות מבט ואפשרויות חדשות ולטפח עמדות מאוזנות תוך ריכוך תפיסות נוקשות או מגבילות.
ניתן לחזור לסיפור שוב ושוב ולהזכיר עד כמה צחוק והומור יכולים לעזור לנו במצבים שונים.
הסיפור יכול להשתלב בשגרת הגן בזמנים מגוונים, כמו בלמידה על הפכים, בעיסוק בשמחה ובהומור ועוד.
השיר-סיפור "כשדודי שמחה שר" מספר כי כל שכן עוזר לאחרים. בעקבותיו כדאי לחשוב יחד: כיצד נוכל לשמח חבר או חברה? כיצד נוכל למשל לעודד מי שחולה ולא הגיע לגן?
נוכל לחזור אל הסיפור בכל פעם שחברים צריכים עידוד: בחצר, בארוחות, כאשר ילדים נעדרים מהגן. נוכל לשוב ולומר: זוכרים? לשמח חברים זה נהדר – כמו שעושה הדוד שמחה הזמר!
להעשרה – איך לשמח חבר חולה?
דודי שמחה
מקצועות
השיר-סיפור "כשדודי שמחה שר" מפגיש עם מקצועות שונים שחלקם הולכים ונעלמים מחיינו. זו הזדמנות להכיר את המקצועות הללו.
שיתוף משפחות – בעקבות הקריאה תוכלו להכיר מקצועות שונים של הורי הילדים ולהזמין אותם להציג את עבודתם לפני הילדים.
לוטו – אפשר לתכנן ולהכין יחד עם הילדים משחקים העוסקים בבעלי מקצוע על פי בחירתם לדוגמה "לוטו מקצועות", "משחקי מסלול", "דומינו מקצועות", שיכללו בעלי מקצוע מהסיפור ומקצועות נוספים שהילדים יציעו.
להעשרה – האוגדן "חינוך פיננסי בגיל הרך" של האגף לחינוך הגיל הרך בפרק "עבודה ועובדים".
דודי שמחה
דודי שמחה מבולבל
כדי לעודד את הילדים והילדות וכדי לטפח חוש הומור אפשר לשחק במשחקים מבולבלים:
תמונה משונה – תוכלו לפזר תצלומים של פריטים שונים ולבקש מהילדים לחבר בעצמם צירופים מבולבלים ומשעשעים: אולי איש שחובש שטיח? אולי חתול שיושב על ענן?
כותרת נהדרת – אפשר להמציא יחד כותרת מצחיקה או "שטוז" לכל צירוף מבולבל שנוצר.
דודי שמחה
הרחוב והקהילה שלנו
הרחוב שלנו – השיר-סיפור "כשדודי שמחה שר" הוא הזדמנות להכיר את הקהילה ואת סביבת הגן. תוכלו לצאת לסיורים ולחקור יחד פרטים שונים: מה שם הרחוב שבו נמצא הגן? האם יש לגן שכנים? כיצד ניתן להכיר אותם? האם ברחוב יש חנויות ומקומות מוכרים, כמו מספרה או חנות ירקות? למי והיכן נוהגים לומר "שלום"? איפה בשכונה משחקים ועם מי?
הקמת מרחב – אפשר לתכנן ולהקים מרחב משחק על פי בחירת הילדים בהשראת המקומות שראו בסיור.
רצוי לחשוב יחד: לְמה הילדים זקוקים? כיצד ייראה המרחב? מה אפשר להכין? אילו כללים כדאי לקבוע כאשר משחקים במרחב?
להשראה – בית חולים לחיות בר – הקמת מרחב משחק בגן ביוזמת ילד במרחב הפדגוגי "גנים".
הקהילה שלנו – כדאי להעלות רעיונות יחד: כיצד אפשר לשמח את השכנים? מה אפשר לעשות ולהגיד כדי לגרום לשכנים של הגן לשמוח?
חשבו יחד איזו מבין ההצעות אפשרית ליישום, תכננו וצאו לדרך.
שיתוף משפחות – כדאי ליידע את ההורים ולשתף אותם בפעילות הקהילתית.
להשראה – מהדקים קשרים עם הקהילה – במרחב הפדגוגי "גנים".
דודי שמחה
דודי שמחה, אנחנו והחיות
"בלי חיות אי אפשר לחיות" – טבע ובעלי חיים הם תחום מוכר, מסקרן ונפוץ אצל ילדים עוד בהיותם פעוטות. בעקבות הספר אפשר להציע לכל ילדה וילד לחקור בעל חיים שמעניין אותם.
בעלי חיים סביבנו – רצוי להתחיל בחקירת בעלי חיים הנקרים באקראי לגן או נקרים בדרכו של אחד הילדים.
אפשר ליזום פעולות לקידום המודעות:
ניתן להכין יחד תחנת האכלה ושתייה לחיות מסביבת הגן באמצעות ארגז קרטון או להניח כלים עם מים לטובת חיות הרחוב.
להרחבה – המסמך "זכויות בעלי חיים" – במרחב הפדגוגי "גנים".
להשראה – פינת ציפורים בחצר הגן – במרחב הפדגוגי "גנים".
דודי שמחה
בין איור לפיסול
רות צרפתי, אשר איירה את איורי הספר, הוזמנה על ידי עיריית חולון לעצב פסלים בהשראת הסיפור ב"גן סיפור" בעיר חולון.
קישור לתמונות ומידע על המיזם בבלוג "טיול בעיר".
אפשר להזמין את הילדים להתבונן באיורים ובפסלים, לבקש מהם לתאר אותם ולהזמין אותם לבדוק מה שונה ומה דומה בין האיורים והפסלים.
נתבונן באיורי האֵם בספר: כיצד היא מתוארת בכל פעם? אילו מהאיורים תואמים לפסל האֵם ב"גן סיפור"?
אפשר לשאול: האם לדעתכם כדאי להוסיף פסל בהשראת האיורים? אם כן, איזה? בהמשך אפשר להציע לילדים לתכנן וליצור את הפסל מחומרים שיש בגן.
דודי שמחה
הסופר והמשורר ע' הלל
ע' הלל [1990-1926] היה סופר, משורר ואדריכל נוף. בשיריו הִרבה לכתוב על הטבע, על הנוף ועל בעלי החיים. דורות של ילדים וילדות בישראל גדלו על יצירותיו, ובהן: "למה לובשת הזברה פיג’מה", " יוסי, ילד שלי מוצלח", "מעשה בחתולַיים". ע' הלל כתב שירה ופרוזה גם למבוגרים וזכה בפרסים רבים על יצירותיו.
להעשרה – ע' הלל, אתר דףדף, מחרוזת שירי ע' הלל
דודי שמחה
עידוד קריאה משפחתית
המשפחות יכולות להאזין לסיפור בסריקת קוד ה-QR שבגב הספר. גם משפחות דוברות רוסית ואמהרית יכולות להאזין לספר ולדפדף בו.
דודי שמחה
קוראים ומתחבקים
כשקוראים את הסיפור אפשר להתחבק בכל פעם שחיה מצטרפת לחבורה. אפשר גם לשחק במשחק החיבוקים: מתרחקים זה מזו, אומרים "שלוש, ארבע", ואז רצים זה אל זה, ומתחבקים!
ישבתי על כרוב
צפוף, אבל מה זה חשוב?
הזמינו את שאר בני הבית לשבת יחד איתכם על הספה, על השטיח או על מזרן. אפשר לצרף בובות או חיית מחמד. שבו צפוף יותר ופחות, ובדקו – עד כמה הצפיפות נעימה לכם?
ישבתי על כרוב
מה הקול שלי?
איך נובח הכלב? איך מיילל החתול? ואיך גועה הפרה? – הפעוטות יכולים להצטרף לחיות שבספר.
האם תרצו לצרף חיה נוספת? ואיזה קול היא משמיעה?
ישבתי על כרוב
שרים על כרוב
"ישבתי על כרוב" הוא שיר: אפשר לשיר, להוסיף תנועות, לרקוד ולמחוא כפיים.
השיר יעלה בסריקת הקוד:
QR – ישבתי על כרוב – סרקו את הקוד ושירו ביחד!
ישבתי על כרוב
פינטרסט
פינטרסט – יצירות, שירים והפעלות בדף הספר "ישבתי על כרוב" בפינטרסט של ספריית פיג'מה
ישבתי על כרוב
מפגש ושיחה במעון
קוראים ביחד
כשקוראים את הסיפור כדאי להשמיע לפעוטות את הקולות של החיות וללוות כל חיה בתנועה מתאימה:
הכלבלב נובח "הב הב" ומכשכש בזנב.
הפרה גועה "מו מו" ומלקקת את הילדה.
הפעוטות יכולים להצטרף – בפעמים הבאות כשתקראו את הסיפור הפעוטות יוכלו להצטרף אליכם, להשמיע את הקולות ולעשות תנועות מתאימות.
לשיר ביחד – מומלץ לשיר ביחד את השיר המולחן וללוות אותו בתנועות, בקולות ובכלי נגינה.
לשיר ישבתי על כרוב.
ישבתי על כרוב
חיות וקולות
אפשר לספר לפעוטות על החיות שהם פגשו בסיפור:
איפה גרה כל חיה? מה היא אוכלת?
אפשר להזמין אל הכרוב חיות נוספות, להציג אותן ולהשמיע את הקולות שהן משמיעות.
למשל:
דבורה: לעוף ולזמזם זום זום זום. אחר כך לספר שהדבורה עפה ומזמזמת.
נחש: לזחול וללחוש: ס ס ס ש ש ש. אחר כך לספר שהנחש זוחל ולוחש.
ישבתי על כרוב
איורים מספרים
הצביעו על האיורים וספרו לפעוטות:
"הילדה לבד. היא עצובה" (בקול עצוב)
"עכשיו הילדה שמחה. יש לה חבר כלבלב". (בקול שמח)
" תראו כמה חברים יושבים על הכרוב! ילדה, כלב, חתול ו…פרה".
תוכלו גם לשאול את הפעוטות בהתאם ל יכולתם:
"מי יושב על הכרוב?"
"מי אכלה את הכרוב?"
"למה כולם נפלו?"
ישבתי על כרוב
צפוף ביחד
פורסים מצנח או בד גדול על הרצפה ובכל פעם מזמינים פעוט או פעוטה להצטרף למצנח ולשבת ביחד. אפשר גם להתחלק לזוגות ולשבת יחד בתוך חישוק. האם גם לכם טוב לשבת יחד?
שיתוף משפחות – מומלץ לצלם את הפעילות, לשתף את המשפחות ולספר על הספר החדש שהגיע – "ישבתי על כרוב"!
ישבתי על כרוב
יצירה
אפשר להכין כרוב מפיסות נייר, מדפי עיתון, מפלסטלינה או מערימה של חול ולהצמיד אליו חיות מפלסטיק.
חשוב לתת לפעוטות לגעת, למשש ולהרגיש חומרים מסוגים שונים.
ישבתי על כרוב
המחשה
יוצרים כרוב מכדור מצמידים אליו את הדמויות. מספרים את הסיפור ובכל פעם מצרפים חיה אחרת עד שמגיעה הפרה, הכרוב נעלם וכל החיות מתגלגלות בשמחה ובצחוק.
ישבתי על כרוב
ישבתי על כרוב
לשיר ביחד
שרים "ישבתי על כרוב" עם משתתפי פרפר נחמד!
כדאי להעביר למשפחות ולעודד אותן לשיר עם הפעוטות וגם לרקוד!
שיתוף משפחות עולים – שימו לב – ההאזנה והריקוד המשותף מתאימות גם למשפחות שיודעות עברית באופן חלקי.
ישבתי על כרוב
משוחחים
לכולנו קורים דברים לא נעימים – אך האם הם קורים רק לנו? תוכלו לשוחח על הרגשות שעולים כשקורה אירוע לא נעים, ולחשוב יחד מי יכול לעזור וכיצד אפשר לעודד זה את זה ואת עצמנו.
למה הכל קורה דוקא לי
איורים מספרים
האיורים מספרים לנו ללא מילים מה קורה לחבריו של ווינסטון מבלי שזה מצליח לראות. בחרו איור אחד והתבוננו בו על אחד החברים של ווינסטון ספרו כאילו אתם החבר: מה הוא מרגיש? מה הוא חושב? ומה באיור משך את תשומת הלב שלכם?
למה הכל קורה דוקא לי
מזל שזה קרה דווקא לי
כדאי לנסות ולהתבונן על חצי הכוס המלאה! בסוף כל יום שתפו את בני המשפחה בדבר טוב שקרה לכם – הורים וילדים כאחד.
למה הכל קורה דוקא לי
מי מצחיק אותי? ומי מפתיע?
הביטו יחד באיורים וחפשו פרטים שמצחיקים אתכם – מה הצחיק כל אחד ואחת מכם? האם גיליתם פרטים שהפתיעו אתכם?
למה הכל קורה דוקא לי
פינטרסט
פינטרסט – יצירות והפעלות בדף הספר "למה הכל קורה דוקא לי?" בפינטרסט של ספריית פיג'מה
למה הכל קורה דוקא לי
לקראת השנה החדשה
הספר "למה הכול קורה דווקא לי?" מתאר כלבלב שעסוק בעולמו ולא שם לב לחבריו ולקורות אותם. הספר מוענק לתלמידים בשלב המאתגר של מַעבר מהגן לבית הספר בתחילת כיתה א' ו להתמודד עם האתגר בהומור ובחמלה ולשאול: האם, כמו וינסטון, נעצים את תחושת הקושי, או שנדע לסגל לעצמנו דרכי התמודדות שיסייעו במעברים ובאתגרים? סיפורו של וינסטון מציע התמודדות באמצעות הומור וחיוך.
למה הכל קורה דוקא לי
מפגש ושיחה
המלצות לקריאה בכיתה – מומלץ להקריא את הספר יותר מפעם אחת ובכל מפגש עם הסיפור לשוחח על נושא אחר.
מי מספר את הסיפור? – הסיפור מסופר מנקודת מבטו של וינסטון, אך ניתן לספר אותו גם מנקודות המבט של הכלב אנג'י או של הכלב רקס. כדאי לבחור דמות מהסיפור ולדון עם התלמידים והתלמידות בשאלה מה קורה באיור מנקודת מבטה: מה היא מספרת? מה היא מרגישה?
מספרים בזוגות – לאחר ההדגמה יוכלו התלמידים לעבוד בזוגות, לבחור דמות נוספת, לספר מה היא חושבת ומרגישה ולהמחיז שיחה בין הדמות שבחרו לבין וינסטון.
התמודדות עם קושי או כאב – כדאי לברר: האם למישהו מהילדים או מהילדות נכנס פעם קוץ? איך הייתה ההרגשה שלהם? האם גם הם הרגישו הכי מסכנים, כמו וינסטון?
כיצד התמודדתם? תוכלו לבקש מהילדות ומהילדים שיביאו דוגמאות לקושי שהתמודדו איתו ויספרו מי עזר להם.
למה הכל קורה דוקא לי
אומנות הקריקטורה
מהי קריקטורה? מדוע האיורים שבסיפור נחשבים קריקטוריסטיים?
מדוע הקריקטורה מתאימה לספר זה?
איזה איור מצחיק אתכם במיוחד?
כדאי להתנסות בציור קריקטורה של בובה, כלב, חיה או עיפרון.
אפשר להציע לחפש בספרייה הכיתתית או הביתית עוד ספרים המאוירים באופן דומה, לעיין בהם ולהציג קריקטורות שדיברו אל לב הילדות והילדים.
העשרה – מידע על קריקטורה
למה הכל קורה דוקא לי
משחקים: קרה לי משהו טוב
התלמידים הולכים בכיתה לצלילי השיר "שני חברים יצאו לדרך". המורה מפסיקה את המנגינה באקראי, וכל אחד מספר למי שמולו על משהו טוב שקרה לו לאחרונה. כשהמנגינה מתחדשת, כולם ממשיכים ללכת עד להפסקה נוספת במנגינה.
לאחר מכן אפשר ליצור לוח קיר שכותרתו "משהו טוב שקרה לי", שבו הילדים והילדות כותבים ומציירים משהו טוב שקרה להם.
למה הכל קורה דוקא לי
ממחיזים: מה קרה אצל הווטרינר?
בעמוד האחרון של הספר מתואר חדר ההמתנה של הווטרינר שבו כל הדמויות יושבות יחדיו. כדאי להתחלק לקבוצות ולבקש מכל קבוצה להמחיז רגע בחדר ההמתנה. לדוגמה:
שיחה בין שתיים מהחיות – מה קרה לי ומה קרה לך?
שכנוע – כל חיה מנסה לשכנע את הווטרינר להכניס את חברתה ראשונה.
וינסטון מאזין וחושב – וינסטון יושב בחדר ההמתנה, פוגש את חבריו ולפתע מגלה מה קרה לכל אחד. מה הוא אומר לעצמו?
למה הכל קורה דוקא לי
קומיקס מעודד
תוכלו להכין לוח קומיקס עם מילים מעודדות ועם ציורי עידוד שהכינו התלמידים והתלמידות.
כדאי לעודד את ילדות וילדי הכיתה לאייר כלבים ברוח הספר ולהצמיד להם בועות דיבור עם מילים מעודדות.
הכנת ספר "כמו" – אפשר לבחור חיה אחרת שאירע לה דבר-מה ולספר עליה ועל החיות שהיא פוגשת בדרך. את הסיפור יש לכתוב ולאייר ברוח הספר.
למה הכל קורה דוקא לי
פינה בכיתה: באתי לעזרת חברים וחברות
תוכלו ליצור בכיתה פינה ובה דברים שיכולים לשמח ולעודד: ספרים, משחקים, תמונות – כל מה שיכול להעניק רגעים של עידוד ונחמה לתלמידים ולתלמידות הזקוקים לעזרה, לעידוד ולחֶברה.
כדאי לשוחח עם התלמידים ועם התלמידות ולקבל מהם רעיונות נוספים.
למה הכל קורה דוקא לי
נראוּת בכיתה – "שרשרת" ספרים
הספר "למה הכול קורה דווקא לי?" יוצב במרכז. מומלץ לשאול אילו ספרים נוספים יכולים להתחבר אליו ולעודד את הילדים והילדות להביא אותם ולהסביר את הקשר ביניהם, לדוגמה: סיפור על חיה פצועה, סיפור על וטרינר, סיפור נוסף שמאויר כקריקטורה.
למה הכל קורה דוקא לי
מה לא מתאים? משחק קלפים להורדה!
שחקו במשחק קלפים בעקבות הספר: מצאו מה לא מתאים מבין ארבעת האפשרויות!
מדפיסים
גוזרים
ומשחקים!
משהו אחד ולישון
רגע לפני השינה...
איך אתם מתכוננים לשינה, ומה עוזר לכם להירדם? תוכלו לשוחח על כך יחד ולחשוב על יצירת טקס קבוע שיביא איתו רגיעה, ויאפשר שיתוף בחוויות היום ובמחשבות שעולות.
משהו אחד ולישון
מחברת המחשבות שלי
איזה מזל שיש דרך לזכור את המחשבות שלנו ולמנוע מהן לברוח! איך עושים את זה? החזיקו ליד המיטה מחברת ועיפרון, ורגע לפני שתירדמו וכל המחשבות יתפזרו – ציירו אותן. את הציור אפשר לצבוע בבוקר, כי עכשיו… הזמן לישון.
משהו אחד ולישון
מזל ש... טוב ש...
"מזל שלסיר יש שתי ידיות ולא חמש, כי איך היינו מחזיקים אותו?", "טוב ששִמשַת החלון עשויה מזכוכית ולא מקרטון". ומה עולה בדמיון שלכם? אילו דברים משמחים אתכם בדיוק כמו שהם? כל אחת ואחד מבני המשפחה יכולים להביא חפץ כלשהו ולספר: "מזל ש…", "טוב ש…".
משהו אחד ולישון
מנגינות, צלילים וצבעים
המון צלילים ומנגינות יש בעולם – איזו מנגינה אהובה עליכם? כדאי להאזין יחד למנגינה אהובה, וללוות אותה במחיאות כפיים, בתנועות גוף, בשירה או בכלי נגינה.
גם צבעים וצורות מגוונים יש בעולם – תוכלו לצייר במהלך ההאזנה למנגינה. אילו צבעים וצורות תבחרו לכלול ביצירה שלכם?
משהו אחד ולישון
משהו אחד ולישון
מפגש ושיחה בגן
המחשבות של טודי מגיעות לפני השינה. ומתי מגיעות המחשבות של ילדות וילדי הגן? על מה הם חושבים לפני השינה? ומתי באות אליהם המחשבות? מה זה "לדמיין"? מה הם מדמיינים שקורה להם? מה מופיע בדמיונות הללו? האם הם דומים לחלומות בזמן השינה או שונים מהם? מדוע טודי בוחרת לשאול את השאלות דווקא לפני השינה?
אפשר להזמין את הילדים לספר על טקסי השינה בבתיהם.
חברי הצוות יכולים גם הם לחלוק את סיפוריהם האישיים.
משהו אחד ולישון
על כנפי הדמיון
ניתן לתרגל עם הילדים והילדות "תרגילי דמיון"': עוצמים עיניים, מעלים נושא ונותנים שהות לדמיין. אפשר ללוות את התרגיל במוזיקה מתאימה. בהמשך נשוחח על המחשבות שעלו ונזמין את הילדים לספר ולתאר.
אפשר להציע להם לבטא את עצמם בחומרים מגוונים.
נושאים לדוגמה:
אורח מיוחד מגיע לגן
הפתעה מגיעה אל חצר המשחקים
פגשתי מישהו שהגיע מארץ פלאות
עפתי והגעתי אל מקום מופלא
פגשתי חיה שמדברת עברית
זמן דמיון – כחלק מניהול הזמן בגן העתידי רצוי להזמין את הילדות והילדים להשתתף באופן קבוע בבחירת הפעילות, ביישומה ובניהולה. אפשר להזמין אותם לבחור זמן שייקרא "זמן דמיון". רצוי לזַמן מרחב שקט ורגוע שבו יהיה אפשר לשבת או לשכב ולערוך "סדנת דמיון מודרך" בהנחיית איש צוות או ילד/ה.
להשראה – הסרטון "זמנים חדשים בגן" במרחב הפדגוגי
משהו אחד ולישון
מה היה קורה אילו?
תוכלו לשחק משחק דמיוני שבו הילדים והילדות יספרו בעזרת שאלות מנחות "מה היה קורה אילו…":
מה היה קורה אילו היו לנו שלוש רגליים? האם זה היה עוזר לנו? האם היו דברים שהיינו צריכים לעשות אחרת מכפי שאנחנו עושים היום?
מה היה קורה אילו ציפורים היו מדברות בשפה של בני אדם? האם היינו מדברים איתן? מה הן היו מספרות לנו? מה היינו שואלים אותן?
נאפשר לילדים ולילדות להמציא שאלות מסוג "מה היה קורה אילו?" ולהפנות אותן זה לזה.
אפשר לסייע להם לתעד את הדברים בהקלטה וליצור הֶסְכֵּת (פודקאסט).
משהו אחד ולישון
כמה טוב!
היכולת למצוא את הטוב והחיובי ולהתבונן סביבנו בעין טובה היא יכולת שניתן לפתח אצל ילדי וילדות הגן. תוכלו לשוחח איתם על הדברים הטובים שיש בגן ובתוך כך להשתמש במושגים "כמה טוב ש…" או "מזל ש…", למשל:
כמה טוב שיש לי חברים בגן שאפשר לשחק איתם.
מזל שיש ספרייה בגן ואפשר לקרוא ספרים.
כמה טוב שאני בגן!
כמובן, אפשר להרחיב את היריעה אל מעבר לתחום הגן ולאפשר השלמת משפטים הנוגעים לחוויות ומחשבות מתחומי חיים נוספים.
אפשר לבקש מכל ילד וילדה להשלים את המשפט "כמה טוב ש…"
אפשר להציע להם להביע את עצמם ב"מאה שפות".
אפשר לאגד את היצירות באוגדן משותף.
משהו אחד ולישון
המחשבות של טודי
האם הילדים והילדות בגן מסכימים עם מה שטודי אמרה? תוכלו לבדוק:
"טוב שיש המון צבעים, ולא הכול אפור." – נותנים לילדים ולילדות להתנסות בציור מונוכרומטי בצבעי שחור-לבן ובציור צבעוני. מה עדיף בעיניהם? למה?
"מזל שיש המון מנגינות וצבעים…" – מאזינים ליצירות מוזיקליות שבהן נוספים בהדרגה עוד ועוד כלֵי נגינה והמנגינה הופכת להיות עשירה יותר, למשל בּוֹלֵרו_ מאת ראוֶול.
משהו אחד ולישון
מה? כמה? למה?
לאדם יש שתי רגליים. וכמה רגליים יש לכלב? ולתמנון? ולמרבה רגליים? למה יש להם יותר רגליים? מה הם עושים איתן?
תוכלו לפתוח בשאלה, לעודד את הילדים ואת הילדות להוסיף שאלות שמסקרנות אותם ולאחר מכן להעלות השערות ולחקור אותן בעזרת תמונות, סרטונים, תצפיות וידע של הסובבים.
שיח פילוסופי הוא שיח העוזר לקדם את יכולות הילדות והילדים להעלות שאלות ולחקור את העולם. אתם מוזמנים לצפות בסרטון "תאוריות של ילדים – דיון בין ילדים בסוגיה פילוסופית" שבמרחב הפדגוגי, ובו ניתן לראות את הדברים הלכה למעשה.
משהו אחד ולישון
חתול גדול חתול קטן
הנה חתול
איזה חתול מצחיק אתכם במיוחד? איזה חתול אהוב על הפעוט? ניתן להתבונן יחד בכריכה וליהנות מהחתולים השונים. תוכלו להתבונן בתמונות שונות של חתולים וגם לצאת מהבית ולערוך תצפית בשכונה: מי יודע אילו חתולים מיוחדים מסתובבים בסמוך אליכם…?
חתול גדול חתול קטן
משלימים את החסר
הספר מזמן השלמה של מילים חורזות יחד עם קריאה מהנה ומשעשעת. כדאי לקרוא בהדרגה – בתחילה להשלים את המילים החסרות, ובפעמים הבאות לאפשר לפעוט או לפעוטה להשלים מילים שעולות בדעתם: הם יכולים להמציא השלמות מגוונות כיד הדמיון הטובה עליהם, ואין צורך להיצמד לתשובה אחת.
חתול גדול חתול קטן
הפכים משמחים
ניתן לשחק בפנטומימה של חתולים: אחד או אחת מבני המשפחה ידגימו בפנטומימה "חתול אמיץ" או "חתול גדול", ושאר בני הבית יצטרפו ללהקת חתולים.
חתול גדול חתול קטן
חתול גרב
תוכלו להכין חתול מגרב ישן ולהוסיף לו פרצוף, והנה יש לכם בובת חתול-גרב למשחק ולקריאה משותפת!
חתול גדול חתול קטן
מפגש ושיחה בגן – איורים
חלק חשוב בספר הוא האיורים המשעשעים שמזמינים לחוויה של חיוך ושמחה. כדאי להתבונן יחדיו באיורים בכריכה, שבה מופיעים החתולים השונים, ולשאול את הפעוטות: איזה חתול אתם אוהבים? איזה חתול הייתם רוצה שיבקר בגן? מה הייתם אומרים לו? לשם המחשה ניתן להיעזר בבובת גרב חתולית ולנהל איתה שיחה. ייתכן שאיורים אחדים ירתיעו את הפעוטות, לכן מומלץ לבחור את האיורים המתאימים לקבוצת הפעוטות שבמעון.
חתול גדול חתול קטן
גם אנחנו חתולים!
ניתן להביא מגוון תלבושות ואביזרים, להתחפש לחתולים מסוגים שונים ולשחק משחקי תפקידים: הפעוטות ידגימו חתול רזה, חתול רועש, חתול מלפנים או חתול מאחור.
חתול גדול חתול קטן
מילה והיפוכה
באמצעות הסיפור המצחיק הפעוטות רוכשים שפה ונחשפים למילים והיפוכן: גבוה-נמוך, אמיץ-פחדן. מומלץ לבחור שלושה-ארבעה צמדי מילים שאתן רוצות שהפעוטות ילמדו, להגיד בקול את המילים, להמחיש אותן במגוון דרכים (תנועות גוף, תמונות, חפצים) ולחזור עליהן שוב ושוב במהלך הפעילויות היומיומיות במעון.
חתול גדול חתול קטן
יצירה של חתול
אפשר להכין בקלות מסכה של חתול: לוקחים צלחת נייר, מציירים עליה פנים חתוליים ומחברים לה מקל. בהצלחה!
חתול גדול חתול קטן
שיחה – נמאס...?
האם גם אתם, הורים וילדים, מרגישים לפעמים כמו שרגא – שנמאס לכם? ממה נמאס לכם וממה לא נמאס לכם כמעט אף פעם? מה אתם עושים כשאתם מרגישים ככה? האם תוכלו לייעץ לשרגא מה לעשות כשנמאס לו?
נמאס
התבוננות - מוצאים את הטוב
לשרגא נמאס ולכן הוא ברח למקום אחר, אך האם זאת האפשרות היחידה? במקרה שיש תחושה שנמאס, אפשר להתבונן סביבנו ולחפש דברים טובים שיש בחיינו. אפשר גם לפרט את הדברים הטובים שקרו בכל יום. אפשר להכין מחברת משפחתית של דברים טובים, כמו "חברה הצחיקה אותי", "קיבלתי ספר שרציתי", "אני בריאה", ועוד. כדאי לשתף זה את זה ברגעים הטובים של היום ולבחון אם ההתמקדות ברגעים הטובים וההנצחה/והרישום שלהם במחברת משפרות את ההרגשה גם בימים הבאים.
נמאס
משחק - קוביית 'משעמם לי?'
"משעמם לי!!!" – כמה פעמים אמרתם או שמעתם את צמד המילים הזה? לשבירת שגרה והוספת עניין קחו קובייה גדולה או הכינו קובייה מקופסת קרטון. כתבו על כל צד פעולות שוברות שגרה, כמו הקמת אוהל בסלון, משחקי כדור או שירה בליווי תנועות. בכל פעם שמשעמם למישהו, אפשר להטיל את הקובייה ולקבל רעיון מה אפשר לעשות. מומלץ לרענן מדי פעם את ההצעות לשבירת השגרה, כדי שלא יימאס…
נמאס
המחזה - מה אומר החייזר?
לכל אורך הסיפור החייזר מדבר בשפה שאנחנו לא מבינים. האם תוכלו לספר מה אומר החייזר? מה הוא אמר כשנשאר בשלג אחרי ששרגא עזב? מה הוא אמר כשראה ששרגא חזר? ומה ענה לו שרגא? תוכלו להמחיז את דברי החייזר, להתאים לו קול מיוחד ולספר מה הוא עושה כשנמאס לו…
נמאס
מפגש ושיחה -
הספר מזמן שיחה על התחושות והמחשבות שלנו לגבי חיינו ולגבי חייהם של אחרים: מה אפשר לעשות כשמרגישים שמשעמם ושנמאס? האם יש פעילויות שאף פעם לא נמאס לכם לחזור ולעשות? האם, לדעתכם, גם אנשים מפורסמים יכולים להרגיש שנמאס להם?
נמאס
והרי החדשות -
בעקבות הסיקור החדשותי שבסיפור תוכלו להפוך את הכיתה לחדר חדשות ולהציע לילדים לכתוב לעיתון כותרות המסקרות את ביקורו של שרגא בעיר הגדולה. ניתן גם לערוך ראיון עם שרגא: לשאול אותו שאלות ולבקש מתלמיד או מתלמידה אחרים שיענו בשמו.. את הידיעות החדשותיות כדאי לתלות בכיתה.
נמאס
ספר הנמאס הכיתתי -
כיצד מתמודדים עם התחושה ש'נמאס'? תוכלו לבקש מהתלמידים לתת עצות ולספר מה הם עושים כשהם מרגישים כך ומה עוזר להם. ניתן גם לראיין זה את זה ולאגד יחד את שלל העצות והראיונות ב'ספר הנמאס הכיתתי'.
נמאס
השרגא שלי ואני -
השרגא שלי ואני – התלמידים יכולים, על גבי ציור של כלב ים, לעצב את ה'שרגא' המיוחד שלהם על ידי הוספת חפץ, הבעת פנים, פריט לבוש ומסר שיכתבו בבועת הדיבור. את היצירות ניתן להציג ב'תערוכת שרגאים'
נמאס
נמאס
נמאס
חכמי חלם
חלם היא עיר בפולין, ובפולקלור היהודי היא עירם של חכמי חלם – שאינם חכמים כל כך: הם מגוחכים ותמימים, וטיפשותם מתוארת בחיוך ובחמלה. חכמי חלם נודעים/נודעו בכסילותם ובמעשיהם חסרי התכלית, והם גיבוריהם של סיפורי מעשיות משעשעים רבים. הביטוי "חכמי חלם" הוא כינוי למי שנוהגים בחוסר היגיון ובדרך מגוחכת. סיפוריהם של חכמי חלם אוגדו בקובצי סיפורים למבוגרים ולילדים.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
משוחחים ושרים
הסיפור על יוסף מעלה חיוך וצחוק. תוכלו לשאול את הילדים: מה מצחיק אתכם בסיפור? מה מצחיק באיורים? אילו דברים מצחיקים אתכם בדרך כלל?
בעקבות יוסף השמח, שהיה כל בוקר פוצח בשיר "מה יפים חיי…", אתם יכולים לחבר לשיר מנגינה, ולשיר אותו יחדיו.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
סימני דרך
מה אתם אוהבים ביישוב שלכם? תוכלו לצלם מקומות ואנשים אהובים, או לכתוב שיר קצר ליישוב שלכם, בהשראת שירו של יוסף. תוכלו לצרף לשיר גם מנגינה. איך נזכור את הדרך? כדאי לצאת החוצה, להתבונן סביב ולמצוא סימני דרך, כמו עץ, ספסל או שם של רחוב. אפשר לשרטט מפה של הדרך שבה הלכתם, לציין בה את סימני הדרך, ולקחת איתכם את המפה כשתצאו לדרככם בפעם הבאה.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
מה יפה עירי ומה יפה חדרי!
יוסף אוהב את עירו ורואה אותה בעין טובה. נסו ללכת בדרכו של יוסף ולתאר את החדר שלכם – מה יפה וטוב בו? מה אתם אוהבים בו? ומה אתם אוהבים בבית שלכם? אפשר לערוך סיור משפחתי, ובו יתארו כל אחד ואחת פינות אהובות בבית.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
שפה של סימנים
חץ לימין, חץ לשמאל, חץ קדימה וחץ אחורה – זה כל מה שנחוץ כדי ליצור משחק קופצני במיוחד. אפשר לצייר חיצים על קובייה או על הרצפה, והילדים יקפצו לכיוון שעליו מצביע החץ. אפשר גם לזרוק קוביית מספרים ולקפוץ במקום לפי המספר שעל הקובייה.
תוכלו גם לשחק במשחק "חפשו את המטמון" ולצייר חיצים שיובילו למטמון המיוחל.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
מפגש ושיחה בגן
בעקבות הסיפור תוכלו לשאול את הילדות והילדים:
מה מצחיק אתכם בסיפור?
מה עשה יוסף שמשעשע אותנו?
היכן הסיפור מתרחש?
תוכלו להרחיב, לתאר לילדים את חלם ואת אנשיה ולספר להם מעשיות נוספות שמספרות על חכמי חלם, כמו: חכמי חלם והירח ו-נעלי הזהב של המלך.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
המקום שלי
מה אנחנו אוהבים בשכונה או ביישוב שאנו גרים בהם?
בעקבות שיחה בנושא תוכלו ליצור תערוכה מחומרים ממוחזרים ולהציג בה את הדברים שכל אחד ואחת אוהבים בשכונה או ביישוב. במשך השנה תוכלו להוסיף פריטים לשכונה או ליישוב שיצרתם בהתאם לעונה או לחג. כך, למשל, בט"ו בשבט אפשר להוסיף צמחייה, וביום העצמאות – דגלי ישראל.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
מפת דרכים
לו הייתה ליוסף מפת דרכים, אולי לא היה מתבלבל… תוכלו לשרטט יחד מפה של הגן לשימוש במגוון פעילויות: הילדים והילדות יוכלו לסמן במפה מקומות מחבוא ומסלולי פעילות ומשחק ולהוסיף מקומות אהובים מחוץ לגן.
להעשרה – מפת השכונה – שיחה על מפה בעקבות טיול בשכונה
זום על הצילום – שימוש במצלמה לתיעוד מקומות ואנשים אהובים ומרכזיים ביישוב
השידור "מפה, אטלס וגלובוס" במערכת השידורים הלאומית
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
קהילה וקהילתיות
בסיפור ניכרת הלכידות הקהילתית של העיירה היהודית הקטנה, ותפיסת הגן העתידי גם היא מעגנת בתוכה את הקהילתיות. לכל קהילה יש סיפור המהווה יסוד שורשי לקהילה ולמקום שהיא נמצאת בו. ומה סיפור הקהילה שלכם? אילו מוסדות ואתרים מיוחדים נמצאים בסביבת הגן? מי הם חברי הקהילה ומהו סיפורם?
בסרטון "סיפור מקום בגן הילדים" ילדי הגן מסיירים בקיבוץ ומעמיקים את הקשר עם הקהילה.
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
יוסף איש חֶלֶם הולך לוורשה
דומים וגם שונים
קוראים באיורים
פתחו את הספר באופן מקרי והביטו יחד באיורים: למי מהדמויות אתם דומים? מאילו דמויות אתם שונים?
במה אתם דומים לדמות שבחרתם, ובמה אתם שונים ממנה? איזו דמות בספר כל אחד ואחת מכם הכי אוהבים?
שימו לב – בכל קריאה אפשר לשאול מחדש את השאלות. ייתכן, למשל, שהיום נרצה להיות לבד, ומחר נעדיף דווקא להיות בחבורה…
דומים וגם שונים
יצירה – אנחנו דומים וגם שונים
תוכלו להכין תמונה משפחתית שלכם יחד ולהוסיף לה את הדברים שבהם אתם דומים וגם שונים:
צלמו את עצמכם יחד או לחוד. אוהבי הציור יכולים לוותר על הצילום ולהכין דיוקן אישי. הדפיסו את התמונות, הדביקו על נייר עבה וצבעו את התצלומים. כעת תוכלו להוסיף ליצירה ציור או להדביק גזירי עיתון עם פרטים שמציגים את הדמיון ואת השוני ביניכם: האם אתם אוהבים לשחק באותו המשחק? תוכלו להוסיף אותו, או להוסיף את המשחקים השונים שכל אחד אוהב. האם אחד מכם מעדיף רעש והשני אוהב שקט? האם אתם מהירים או אטיים? האם אתם צוחקים מאותן בדיחות? מה עוד תוסיפו לתמונה המשפחתית?
דומים וגם שונים
משחק – מה רואים במראה?
“משחק המראה” הוא הזדמנות להביט זה בזה ובעצמנו, לזהות דמיון ושוני ולצחוק.
מהלך המשחק:
יושבים עם הילדים מול מראה, מתבוננים זה בזה ומחפשים דמיון ושוני:
האם צורת הגבות שלכם דומה לצורת הגבות של ילדכם?
האם לשתיכן יש נמשים? ואולי תלתלים?
מפרצפים – אחד יכול לעשות פרצוף מצחיק, והשני ינסה לחקות אותו. האם הצלחתם להצחיק זה את זה?
האם צחקתם מאותו הפרצוף או מפרצופים שונים?
דומים וגם שונים
זזים דומה – זזים שונה
רוצים לזוז? – לפניכם הצעה לפעילות תנועה עם תנועות דומות וגם שונות. בכל סבב אחד מבני המשפחה מניע את הגוף: מנופף ביד, קופץ, מסתובב או נוגע באוזניים. הבא בתור זז גם הוא: אם הוא אוהב את התנועה שהמציא השחקן שלפניו, הוא יזוז באופן דומה. ואם לא – הוא יבחר לעשות תנועה אחרת שהוא אוהב. מה גרם לכם הנאה – לחזור על תנועה או להמציא תנועה משלכם?
דומים וגם שונים
מפגש ושיחה בגן -
מה זה "שונה"? במה אני שונה מאחרים? יש שונות בסממנים חיצוניים, ויש שונות פנימית (מה אני אוהב/ת ומה את/ה?).
כיצד השוני והייחוד שבי תורמים לאחרים?
במה אני דומה לאחרים?
אילו כולם היו דומים, אז…
העולם מגוון ועשיר באנשים שונים מארצות שונות, בגבהים שונים, בצבעים שונים, דוברי שפות שונות ומקהילות שונות.
דומים וגם שונים
חֶברה בגן - בעקבות האיורים -
כדאי לבחור לכל מפגש מספר מצומצם של איורים שקשורים לחיי החברה העכשוויים בגן. כך הספר יכול ללוות את חיי החברה לאורך השנה, גם לאחר שהספרים האישיים הוענקו למשפחות.
המְחזה – אפשר לעבוד בהזדמנויות שונות עם קבוצה קטנה על איור מסוים ולהמחיז את האיורים של כל קבוצה לפני הגן כולו.
דומים וגם שונים
משחק הניחושים – מה מיוחד בי? -
משחק בקבוצות קטנות – בכל סבב ילד או ילדה בוחרים פרט שמייחד אותם, ועל שאר הקבוצה לנחש מה הפרט המיוחד, למשל: "אני נועלת נעליים, וכל שאר הילדים והילדות נועלים סנדלים."
דומים וגם שונים
יצירת ספר או מצגת עם הילדים
יצירת ספר או מצגת עם הילדים – "דומים ושונים בגן…" (שם הגן) – תוך שימוש בתצלומי ילדי הגן שממחיזים את השוני ואת הדמיון ביניהם (גם בתכונות)
דומים וגם שונים
העשרה
סרטון גננט: "שיח בעקבות הספר 'זבוב, זבוב, מה אתה יכול?'" – שיחה בקבוצה קטנה שעיקרה חיזוק תחושת היכולת של הילדים
שיר : חברים בכל מיני צבעים – מילים: חנה גולדברג, לחן: יוני רועה, ביצוע: מיקי קם, אתר הופ, ילדות ישראלית
יצירת אומנות: "אמבת" מאת הציירת עירית רבינוביץ' – התבוננות ביצירה: הדומה והשונה בין הדמויות מתוך סובלנות וקבלת השוני
דומים וגם שונים
קהילת הגן
משחק משפחתי –
קווה קווה "דומים וגם שונים"
בדף הספר באתר ספריית פיג'מה ובפינטרסט. כדאי להעביר לידיעת המשפחות!
אפשר להציע להורים לצרף תצלומים של בני המשפחה ולספר על נקודות הדמיון והשוני ביניהם על לוח שיתופי
כגון PADLET ולשתף את קהילת הגן.
דומים וגם שונים
דומים וגם שונים
חיות צבעוניות
חיות צבעוניות – האיורים בספר מצוירים על טקסטורה צבעונית וכך הדף כולו מלא בצבע. ניתן לבקש מהילדים והילדות לבחור חיה אהובה, לצייר אותה בצבעים ולקשט אותה בחומרי יצירה צבעוניים ועזים בהשראת האיורים שבספר. אפשר להתנסות בציור באמצעות נקודות בדומה לאופן שבו נוצרו צבעים באיורי הספר.
עוד סיפור אחרון
חיות מוזיקליות
חיות מוזיקליות – ניתן להשמיע בגן את היצירה "קרנבל החיות" מאת סן סֵנְס, המתארת מחול של בעלי חיים. במהלך ההאזנה תוכלו לציין בקול שמות של בעלי חיים שונים ולבקש מילדות וילדי הגן להמחיז אותם בתנועה.
עוד סיפור אחרון
משפחה של קוראים
משפחה של קוראים – כמה נעים להקשיב לסיפור שאימא או אבא מקריאים. הַזמינו את ההורים להצטלם עם ילדיהם בשעת הקראת סיפור ולהציג בגן תערוכת תמונות משפחתיות עם המלצה של המשפחות על סיפור אהוב במיוחד.
עוד סיפור אחרון
מגלגלים סיפור ביחד!
מגלגלים סיפור ביחד!
קוביית משחק יכולה להיות התחלה של סיפור משותף!
הָכינו קובייה בעזרת שבלונה מוכנה.
הַתחילו סיפור במילים: "הָיֹה הָיָה פעם".
בכל תור גלגלו את הקובייה והמשיכו את הסיפור, תוך שאתם משלבים בסיפורכם את התמונה שהקובייה מראה.
עוד סיפור אחרון
רוצים להכין קובייה גדולה למפגש סיפור?
רוצים להכין קובייה גדולה למפגש סיפור?
תוכלו להשתמש בארגז הספרים: צַפו את פאותיו בדפים לבנים וציירו עליהם חפצים שונים שֶׁיְּגָרוּ את הילדים להיות חלק פעיל בסיפור המשותף.
ומה בגב הספר? האם כשנגמר הספר נגמר גם הסיפור? – צְפו בסרטון, המציע להורים שיחה משפחתית בעקבות הספר.
עוד סיפור אחרון
מהו יאק?
מהו יאק? האם ראיתם פעם גירית? עוד סיפור אחרון שופע חיות שונות ומגוונות. אפשר להתבונן באיורים ולהכיר בעלי חיים חדשים. תוכלו לבקר בגן חיות או בפינת חי כשהספר בידכם ולחפש את החיות המופיעות בסיפור.
עוד סיפור אחרון
טקס חדש
האם למשפחה שלכם יש פעולות קבועות שמלוות אתכם במעבר בין יום ללילה, למשל צחצוח שיניים, סיפור, תפילה או שיר? האם אתם אוהבים לקרוא את הספרים של ספריית פיג׳מה לפני השינה? אם אתם רוצים, אתם יכולים ליזום מנהג חדש או טקס חדש שיסייעו לילדיכם להירדם בקלות ובשמחה.
עוד סיפור אחרון
נחש מי
תוכלו לשחק במשחק ״נחש מי״: כל אחד בתורו בוחר בעל חיים שמופיע בסיפור, מתנועע כמותו ומשמיע את הקולות שהוא מפיק. האם שאר בני המשפחה מצליחים לנחש מהו בעל החיים?
עוד סיפור אחרון
להמציא יחד סיפור
מה הסיפור שלכם? תוכלו להמציא יחד סיפור, אמיתי או דמיוני, לצייר אותו ולהכין ממנו ספר מאויר.
עוד סיפור אחרון
מה יקרה בדף הבא?
מה יקרה בדף הבא? כדאי לקרוא את הספר יחד כמה פעמים. תוכלו לעצור בכל עמוד ולשאול את ילדיכם, "מה יעשה ג'ורג'?". הילדים יכולים לחזור בקול רם על המשפט "אוי לא, ג'ורג'!"
אוי לא, ג'ורג'!
כמה פעמים מופיע החתול?
כמה פעמים מופיע החתול? כדאי לדפדף יחד בספר ולחפש באיורים את העוגה, את החתלתול ואת הפרחים. כמה פעמים כל אחד מהם מופיע בספר?
אוי לא, ג'ורג'!
מה מותר לג'ורג'?
מה מותר לג'ורג'? הסיפור מתאר את ההתמודדות של ג'ורג' עם דברים שאסור לעשות, אך ג'ורג' בוודאי עושה גם הרבה דברים מותרים! אפשר לחשוב עם ילדיכם אילו דברים טובים ג'ורג' אוהב לעשות ולהמציא סיפור משלכם: "כן כן, ג'ורג'!"
אוי לא, ג'ורג'!
מה עוד יעשה ג'ורג'?
מה עוד יעשה ג'ורג'? הסיפור מסתיים בשאלה "מה יעשה ג'ורג'?". אפשר להמציא יחד המשך לסיפור.
אוי לא, ג'ורג'!
מה תעשה הבובה?
מה תעשה הבובה? תוכלו לבחור חיית פרווה או להכין בובת גרב פשוטה ולהמחיז יחד את הסיפור. אפשר לטייל עם הבובה בין חדרי הבית ולחפש "פיתויים" שונים. מה תעשה הבובה שלכם בכל חדר? כיצד היא תתנהג? האם היא תצליח להתאפק?
אוי לא, ג'ורג'!
מה יעשה ג'ורג'?
מה יעשה ג'ורג'?: אפשר לטייל עם בובת ג'ורג' ברחבי החדר והחצר ולחפש "פיתויים" נוספים. יחד עם הילדים אפשר לחשוב, מה מותר לג'ורג' ומה אסור לו? האם ג'ורג' תמיד מצליח להתאפק?
אוי לא, ג'ורג'!
כן, כן ג'ורג'
כן, כן ג'ורג': הסיפור מתאר את ההתמודדות של ג'ורג' עם הדברים שאסור לעשות. אבל ג'ורג' בוודאי עושה גם המון דברים מותרים! אפשר לחשוב יחד עם הילדים על כל הדברים המותרים שג'ורג' עושה.
אוי לא, ג'ורג'!
כלבים מכל מיני סוגים
כלבים מכל מיני סוגים: למי יש כלב בבית? האם הוא גדול או קטן? איזה צבע הוא? האם הפרווה שלו רכה? אפשר להביא מהבית תמונות של כלבים או בובות פרווה, לחפש ספרים נוספים על כלבים, לנוע בחדר כמו כלבלבים ולשחק משחקים בעקבות הספר.
אוי לא, ג'ורג'!
מכינים בובת ג'ורג'
מכינים בובת ג'ורג': אפשר להכין יחד עם הילדים בובת ג'ורג' מגרביים, מגלילי נייר טואלט או מחומרים אחרים. תוכלו לצרף את הבובות לחלוקת הספר לבתים, ובעזרתן יוכלו הילדים "לקרוא" את הסיפור להוריהם.
אוי לא, ג'ורג'!
בונים בקוטב
בונים בקוטב –
התלמידים יכולים ליצור דגמים למסעדה בקצה הקוטב, תוך שימוש בחומרים המדמים את האקלים בקוטב. אפשר לבנות איגלו ב"לבנים" ממרשמלו לבן, עיגולי צמר גפן או קוביות סוכר. סביב הדגם ניתן לפזר מלח גס, קצפת או קצף גילוח. ניתן גם ליצור פינגווינים באמצעות פלסטלינה או גלילי נייר. התלמידים יוכלו לבחור שם למסעדה שלהם ולהכין לה שלט ומפת הגעה.
מסעדה בקצה הקוטב
מה מתבשל?
מה מתבשל? –
שלושת האחים הפגינו יחד עבודת צוות ושיתוף פעולה. תוכלו לחלק את הכיתה לקבוצות של שלושה. על כל שלישיה לבחור מאכל שמקובל על כל הקבוצה, להכין אותו יחד ולהגיש אותו לחברי הכיתה. כדאי לשאול את הילדים, האם היה קשה להחליט על מאכל אחד שמקובל על כולם? הקבוצות יכולות להציג בפני הכיתה את תהליך בחירת המאכל ואת אופן הכנתו. אפשר לקבץ את המתכונים של כל השלישיות ולהדפיס ספר מתכונים כיתתי.
מסעדה בקצה הקוטב
הקוטב הדרומי
הקוטב הדרומי –
האם התלמידים יודעים היכן נמצאים הקוטב הצפוני והדרומי? אפשר להביא לכיתה מפה או גלובוס, להצביע על שני הקטבים ועל יבשות וימים, וללמוד על האקלים ותנאי המחייה בקוטב, על החי והצומח – וכמובל על פינגווינים. תוכלו לבקש מהתלמידים לשער, איך אפשר להגיע לקוטב הדרומי? כמה זמן אורכת הנסיעה?
מסעדה בקצה הקוטב
קומיקס (עלילון)
קומיקס (עלילון) –
תוכלו ליצור עם התלמידים סיפור קומיקס כיתתי ענק ומשותף. פורשים על הרצפה גיליונות נייר או גליל נייר ארוך ומחלקים אותו למשבצות. מחברים יחד סיפור קצר וכותבים את הכותרות שלו בכל משבצת. כעת תנו לכל זוג ילדים לאייר ולכתוב חלק מהסיפור בתוך משבצת. כדאי להסביר לתלמידים שהדמויות בקומיקס נוכחות באירוע ולכן השפה מדוברת ובועות הדיבור הן מרכזיות.
מסעדה בקצה הקוטב
חגיגה של סיפור טוב
חגיגה של סיפור טוב –
"מסעדה בקצה הקוטב" הוא הספר הראשון לשנה זו מספריית פיג'מה, וזו סיבה למסיבה! הזמינו את ההורים לפתיחה חגיגית של התכנית ולפעילות קריאה משותפת. בהשראת הסיפור אפשר להקים מסעדה בכיתה ולהגיש בה מאכלים אהובים על הילדים. התלמידים יכולים לענוב עניבות פפיון (תלבושת מתאימה למלצרים ולפינגווינים כאחד!) ולהגיש להורים את המאכלים.
מסעדה בקצה הקוטב
רגשות האחר
רגשות האחר. כדאי לשבת קרוב, ליהנות מהאיורים המשעשעים ולקרוא יחד את הסיפור בקול רם. בקריאה הראשונה תוכלו לעצור בעמוד שבו עוזבים נוסעי האונייה הראשונה את המסעדה בכעס ולשאול את ילדיכם: איך לדעתם הרגישו הפינגווינים?
מסעדה בקצה הקוטב
השפעתם של אחרים
השפעתם של אחרים. מעניין למה הפינגווינים לא הציעו את המעדן לנוסעי האונייה השנייה, ומדוע החליטו לאכול בעצמם את כל המעדן. אפשר לשתף אחד את השני: האם קרה לכם ששיניתם את דעתכם בעקבות תגובות של אחרים? מתי זה קרה? איך הרגשתם?
מסעדה בקצה הקוטב
המְתנה
המְתנה. כמו בסיפור, גם בבית יש מצבים שבהם צריך לחכות. תוכלו להכין יחד שעון חול שיקל על ההמתנה. לוקחים שני בקבוקי פלסטיק ריקים, מדביקים בדבק חזק את שני הפקקים ובעזרת מסמר מחומם נוקבים בזהירות נקב שיעבור בשני הפקקים. ממלאים בקבוק אחד בחול, סוגרים בפקק הכפול ומחברים אליו מלמעלה את הבקבוק הריק. עכשיו הופכים. מדדו: כמה זמן לוקח לחול לעבור מבקבוק אחד לשני?
מסעדה בקצה הקוטב
טעמים והעדפות
טעמים והעדפות. האם כל בני הבית שלכם אוהבים את אותם המאכלים? כיצד מחליטים מה אוכלים בארוחות משותפות, ומי מבשלים את האוכל? תוכלו להציע לילדיכם לקבוע תפריט לכל המשפחה. אפשר אפילו לפתוח מסעדה: את מי תזמינו לאכול איתכם?
מסעדה בקצה הקוטב
ריח קינמון חם
ריח קינמון חם. תוכלו להכין יחד מעדן שיפיץ ריח של קינמון בכל השכונה: קולפים תפוחי עץ וחותכים לפרוסות עבות, מפזרים עליהן כמות שווה של סוכר וקינמון ומכניסים לתנור. הריח כבר יגלה לכם מתי המעדן מוכן.
מסעדה בקצה הקוטב
להוציא את העז:
להוציא את העז: כדאי להסביר לתלמידים את פשר הביטוי ולהעלות יחד דוגמאות ל"הוצאת עיזים" ולהעלות יחד דוגמאות מחיינו. אפשר לחשוב יחד על "עיזים" שמפריעים בשגרת הכיתה שלכם ולהציע פתרונות כדי "להוציא" או "לשחרר" אותן. אילו עוד ביטויים העוסקים בבעלי חיים אתם מכירים? זוהי הזדמנות להעשיר את שפת הילדים בביטויים ציוריים נוספים מהשפה העברית
צפוף בבית
איזה רעש
איזה רעש: הבית של שמעון אינו רק צפוף, הוא גם רועש. לעיתים קרובות גם הכיתה הופכת צפופה ורועשת. כדאי לחשוב על הילדים השונים בכיתה. האם יש בכיתה ילדים או מורים הרגישים במיוחד לרעש או צפיפות? העיסוק בסיפור יכול לסייע לאותם ילדים הרגישים יותר, ולהעלות את המודעות שלהם לסביבה ושל הסביבה אליהם – בחיפוש משותף אחר דרכים שעשויות להקל על הרגישויות שלהם.
צפוף בבית
ממחיזים את הספר
ממחיזים את הספר: הסיפור "צפוף בבית" מכיל דמויות רבות, מזמין מאוד להמחזה. בקשו מהילדים להביא לכיתה תלבושות ואביזרים מתוך הסיפור והציגו אותו יחד. אפשר לצלם ולשלוח תמונות להורים.
צפוף בבית
צפוף בבית
עצה שלנו
עצה שלנו: שמעון ואישתו פונים לרבי לקבל עצה. למי אנחנו פונים להתייעץ? למי אנו פונים עם תלונות? מי עוזר לנו לפתור בעיות? האם אנחנו אוהבים יותר לייעץ או להתייעץ? האם אנחנו מקבלים כל עצה שנותנים לנו? האם פעם גם אנחנו קיבלנו עצה מוזרה, או בלתי צפויה, שהוכיחה את עצמה? אפשר ליצור רשימה כיתתית של אנשים ה"מומחים" לנושא מסוים. למי כדאי לפנות כשעולה שאלה בנושא כזה או אחר, ולהסתייע בה כשצריך. הרשימה תלך ותגדל עם הזמן, ותעודד שיתוף והתייעצות.
צפוף בבית
סיפור מדור לדור
סיפור מדור לדור: בחיבור לנושא השנתי: "שומרים על האחדות, שומרים על הייחודיות". "צפוף בבית" הוא סיפור עממי שעבר מפה לאוזן, בתוך המשפחה. גם בקהילה שלכם, הכיתה, וודאי מתחבאים סיפורים מיוחדים כאלה. בקשו מהילדים לשאול את הוריהם: אילו סיפורים, משלים או אמרות מיוחדות אתם זוכרים מילדותכם? כדאי להזמין את ההורים לפעילות משותפת, בה ישתפו את התלמידים בסיפורים או משלים ששמעו בילדותם מהוריהם. כדאי לאסוף ולכתוב את הסיפורים או האמרות מהילדים בספר מיוחד בו לצד כל סיפור, יופיע ציור או תמונה. תבנית להורדה של ספר קהילתי לעיצוב, ועוד רעיונות להשראה, תכלו למצוא במיזם לרגל עשור לספריית פיג'מה: "הסיפור שלי הסיפור של כולנו".
צפוף בבית
האיורים בספר ממחישים את העומס ואת ההמולה בבית
האיורים בספר ממחישים את העומס ואת ההמולה בבית. תוכלו לדפדף יחד ולחפש בכל עמוד מה אינו נמצא במקום ומה מצחיק אתכם. אפשר להשוות את התמונות של הבית בתחילת הסיפור ואחרי שהוציאו ממנוּ את העז. מה דומה ומה שונה בין שתי התמונות?
צפוף בבית
הבית של שמעון אינו רק צפוף, הוא גם רועש
הבית של שמעון אינו רק צפוף, הוא גם רועש. אפשר להדגים זאת עם ילדיכם. הדליקו רדיו או טלוויזיה, ולאט-לאט הוסיפו קולות מהסיפור: תוכלו לבקש מאחד להשמיע קולות של פרה, מהאחר – קולות של תרנגולות, של עז… עד שבכלל לא יהיה אפשר לשמוע את מכשיר הרדיו או הטלוויזיה. הפסיקו את הקולות של החיות בבת אחת ותרגישו איך פתאום שקט בחדר.
צפוף בבית
להוציא את העז
מקורו של הביטוי "להוציא את העז" בסיפור שלפנינו, ופירושו יצירת הרגשת רווחה באמצעות היפטרות מדבר שאינו נחוץ. האם הבית שלכם צפוף? האם בילקוט או בקלמר של ילדיכם יש "עיזים" שאינן נחוצות? נסו למצוא מה גורם לצפיפות – אולי המגירות מלאות בצעצועים ישנים, בגדים או נעליים שכבר אינם מתאימים? אפשר לסדר יחד את הבית ולתרום חפצים ישנים. איך מרגישים אחרי שמוציאים מהבית את ה"עיזים"?
צפוף בבית
שמעון ואשתו פונים לרבי כדי לקבל עצה
שמעון ואשתו פונים לרבי כדי לקבל עצה. אפשר לשוחח, למי אנחנו פונים כשאנו זקוקים לעצה? מי עוזר לנו לפתור בעיות? תוכלו לשתף, האם פעם גם אתם קיבלתם עצה לא צפויה שהוכיחה את עצמה?
צפוף בבית
אפשר לשוחח עם ילדיכם על שינוי בנקודת המבט
אפשר לשוחח עם ילדיכם על שינוי בנקודת המבט. לעיתים איננו יכולים לשנות את המציאוּת, אך אנחנו יכולים לשנות את הדרך שאנו תופסים אותה. תוכלו לחשוב יחד על פעמים ששינוי בגישה הֵביא לתפיסה אחרת של המציאות, הרי "איזהו עשיר? השמח בחלקו".
צפוף בבית
חיית מחמד זוגית -
חיית מחמד זוגית –
הזמינו זוג ילדים. עליהם להפוך יחד לחיית מחמד המורכבת מפסל של שניהם. ניתן לקרוא לה בשם המצרף את השמות של שניהם, לדוגמה: "הכירו את החיה- אברהמיכל!". שאלו את הזוג: אילו איברים יש לה? מקור? זנב? כנפיים? חדק?
אפשר להצטלם יחד, להדפיס את התמונות הזוגיות בשחור לבן, ולתת לילדים לצבוע פריט אחד בתמונה בצבע. תוכלו לתלות בכיתה את תערוכת החיות המיוחדות שלכם.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
מצביעים ברגליים
מצביעים ברגליים [בחיבור לנושא השנתי: "שומרים על אחדות- שומרים על ייחודיות"] –
יוצאים לחצר או מפנים את חלל הכיתה מריהוט ומבקשים מהתלמידים לעמוד ליד קירות החדר. המורה עומד/ת במרכז החדר ומכריז/ה כל פעם על תכונת אופי או תחום עניין אחר (למשל: חוש הומור, חיבה למשחקי כדור, נדיבות, אהבת מוסיקה, סקרנות מדעית…). התלמידים שחשים הזדהות עם התכונה מתקדמים ומתקבצים יחד במרכז החדר, ואז חוזרים לפינות. כך מתגבשות ומתפרקות קבוצות המבוססות על תחומי עניין ואישיות שונים. בעקבות הפעילות כדאי לשוחח עם הילדים: האם גיליתם חבר חדש שדומה לכם ולא ידעתם? במה אתם ייחודיים? החברות יכולה להתבסס על חיבורים חדשים, מפתיעים ורכים יותר.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
סבב דומה לי - שונה לי -
סבב דומה לי – שונה לי –
שבו במעגל, הביאו כדור צמר. התלמיד הראשון אוחז בקצה החוט ומוסר את הכדור לחבר אחר בכיתה. עליו לומר במה החבר דומה לו, ובמה הם שונים. לאט, לאט תיווצר "חבורת חברים" – רשת המחברת בין כל ילדי הכיתה.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
תעודת זהות לחיית המחמד המושלמת -
תעודת זהות לחיית המחמד המושלמת –
הכינו תעודת זהות לחיית המחמד המושלמת בעיניי כל אחד. אפשר אפילו להמציא חיה שלא קיימת. איך היא נראית? איך קוראים לה? מה היא אוהבת לעשות? מה היא אוכלת? למה היא מושלמת? לחצו כאן
לראות דוגמה לתעודה מקוונת.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
האם שמתם לב לשילוב המיוחד של מילים ותמונות בספר? האם היה קל לקרוא אותו בקול רם?מה הצחיק אתכם באיורים ובסיפור?
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
הנרי מפרסם את המודעה על חיית המחמד המושלמת
חפשו יחד את העמוד שבו הנרי מפרסם את המודעה על חיית המחמד המושלמת אילו עוד מודעות מפורסמות שם? האם המוצרים האלה באמת קיימים? אפשר לנסח עם הילדים מודעה על דבר שהם מאוד רוצים, גם אם הוא דמיוני.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
כלב לא יכול לגעגע, ברווז לא יכול לתפוס כדורים
כלב לא יכול לגעגע, ברווז לא יכול לתפוס כדורים. אבל אם מביטים בעין טובה אפשר למצוא טוב בכל אחד. אפשר לציין מה התכונה הייחודית של כל אחד מבני המשפחה והחברים.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
הנרי יודע הרבה על התכונות של צפרדעים, כלבים – וגם ברווזים!
הנרי יודע הרבה על התכונות של צפרדעים, כלבים – וגם ברווזים! אילו בעלי חיים מכירים ילדיכם? תוכלו לבקר בפינת חי, בגן החיות או בחנות לחיות ולהכיר חיות חדשות.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
תוכלו לשתף את ילדיכם בחוויות ילדוּת שלכם
תוכלו לשתף את ילדיכם בחוויות ילדוּת שלכם: אילו חיות גרו סביבכם, האם היתה לכם חיית מחמד משלכם כשהייתם ילדים? אם כן, תוכלו לספר עליה – ולהראות תמונות מן העבר.
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
אפשר לארגן ערב תחפושות בבית
אפשר לארגן ערב תחפושות בבית. כל אחד מתחפש לחיה ועל האחרים לנחש מיהו. אפשר גם להמציא חיות דמיוניות, למשל לערבב זנב של סוס עם אוזניים של חתול. איך תקראו לחיות שהמצאתם ומה תכונותיהן?
מבוקשת: חיית המחמד המושלמת
איך מקריאים את הספר בקול
איך מקריאים את הספר בקול? בגלל השילוב הייחודי של מילים ואיור שיצר גלעד סופר, קשה לקרוא את הספר בפני הכיתה. מומלץ לחלק לתלמידים עותקים של הספר ולהתייחס לצורתו לפני הקריאה. תוכלו לעיין יחד בכריכה: מה משמעות פס המחיקה במילה "שפן"? אפשר לשאול את התלמידים: למי מתאים הספר, לילדים? למבוגרים? האם זה ספר קומיקס? האם ספר מאויר הוא בהכרח ספר לצעירים?
שפן
גם ילדי הכיתה יכולים להכין קומיקס!
גם ילדי הכיתה יכולים להכין קומיקס! אפשר לבחור ספר מוּכּר או להמציא סיפור שלכם ולהכין בעקבותיו ספרון קומיקס בעזרת בלוני דיבור ואיורים. תוכלו לערוך תערוכת קומיקס ולהציג את הספרונים על לוח קיר בכיתה.
שפן
סיבה למסיבה
ספר חדש של ספריית פיג'מה הוא "סיבה למסיבה"! אפשר להזמין את ההורים למפגש סביב הספר "שפן" והקומיקס, בו ההורים והילדים מכינים יחד מגזירי עיתון דו-שיח מצחיק בקומיקס. כל אחד בוחר וגוזר דמויות מתוך עיתונים ומגזינים ומתאים להם בלוני דיבור. אפשר לקבוע נושא מסוים עליו יכתבו, לדוגמה: שמות מצחיקים, חיות, המשפחה שלנו, ועוד.
שפן
השם שלנו הוא אמצעי אחד לזהות אותנו, מה עוד מגדיר אותנו?
השם שלנו הוא אמצעי אחד לזהות אותנו, מה עוד מגדיר אותנו? דרך משעשעת לגלות היא משחק הניחושים. כתבו על כתרי נייר שמות של ילדים מהכיתה, אפשר גם מורים או דמויות מפורסמות. הניחו כתר על ראש אחד הילדים כשהוא לא רואה מה כתוב בו, אבל הכיתה שמולו כן. הילד ינחש מי הוא בעזרת שאלות שישאל: "האם אני גבוה?", האם אני בת? האם אני לומד אתנו בכיתה? וכו'.
שפן
בעקבות הספר אפשר לבקש מהילדים להמציא סיפור שמתחיל ככה
בעקבות הספר אפשר לבקש מהילדים להמציא סיפור שמתחיל ככה:
בוקר אחד שמעתי את אמא שלי קוראת אלי: "אלון, אלון", היא אמרה, "צריך לקום מהמיטה, כבר מאוחר". התעוררתי מיד, מה קורה כאן? בכלל לא קוראים לי אלון…
שפן
להשמיע לילדים את השיר "מיכאל"
תוכלו להשמיע לילדים את השיר "מיכאל" של אתי אנקרי, "הם אומרים שמיכאל זה שם של בן", ולשוחח יחד על "שמות של בנים" ו"שמות של בנות".
שפן
בספר מתלונן העיט
בספר מתלונן העיט: "וברחוב הם קוראים לי נשר… בכיתה הם קוראים לי נשר", זו מחווה לשירה הידוע של מרים ילן שטקליס 'ג'ינג'י'. הציפור והילד האדמוני לא אוהבים שקוראים להם בשם שמתייחס לתכונה חיצונית, שם שיש בו גם כוונה להעליב. תוכלו לשוחח עם הילדים על מה מטריד ומעליב כל כך ב'קריאה בשמות', האם גם להם לפעמים קוראים בשם מעליב או מקטין? זו הזדמנות להעלות סוגיות חברתיות בקרב התלמידים.
שפן
להתבונן יחד באיורים המיוחדים שצייר גלעד סופר בסגנון של קוֹמיקְס
כדאי להתבונן יחד באיורים המיוחדים שצייר גלעד סופר בסגנון של קוֹמיקְס (עלילון בעברית). האם היה קל לקרוא את הסיפור בקול רם? האם שמתם לב לקו המחיקה על המילה "שָׁפָן" בכריכה של הספר? אפשר לשוחח על פשר הקו. האם זוֹ טעות בהדפסה?
שפן
ספר מאויר – גם לבוגרים!
ספר מאויר – גם לבוגרים! הקומיקס מבטא את עלילת הסיפור בו בזמן במילים ובציור, זהו סגנון איור מתוחכם שמוסיף למילים בסיפור רובד של משמעות. אפשר לבחור סיפור מוּכּר או להמציא סיפור שלכם ולהכין יחד ספרון קומיקס בעזרת בלוני קומיקס. אפשר להתבונן בחלקים המאוירים כך בספר ולראות מה מגלים עוד דרך ההתבוננות בהבעות הפנים, בשפת הגוף ובצבעים שאי אפשר לגלות במילים. שימו לב למשל בעמוד עם הקוסם לשביעות הרצון על פניו של הקוסם לעומת העצבות על פני הארנב.
שפן
האם קרה לכם פעם שחשבו שאתם מישהו אחר?
האם קרה לכם פעם שחשבו שאתם מישהו אחר? איך הרגשתם? תוכלו לשתף בהרגשות ולחשוב יחד מה אפשר לעשות כדי שיכנו אותנו בשמנו האמיתי.
שפן
הומור
הספר מלא הומור ו"קורץ" לקוראים בכל גיל. האם אותם הדברים הצחיקו אתכם ואת ילדיכם?
שפן
האם אתם יודעים להבחין בין ארנב לשפן, בין עיט לנשר, בין יען לאמו
האם אתם יודעים להבחין בין ארנב לשפן, בין עיט לנשר, בין יען לאמו? אתם יכולים להכין "מגדיר לחיות מבלבלות", ובו תכתבו ותציירו כיצד נראות החיות שנוטים להתבלבל בשמותיהן. בביקור הבא שלכם בגן החיות אתם לא תטעו. אפשר להכין משחק זיהוי קלפים עם תמונות וקלפים עם שמות החיות ולהתאים ביניהם.
שפן
אפשר להכין בעזרת פלסטלינה דמויות של ארנב ושפן ולהמחיז בעזרתן את הסיפור.
אפשר להכין בעזרת פלסטלינה דמויות של ארנב ושפן ולהמחיז בעזרתן את הסיפור.
שפן
חפש בבית או בספרייה ספרים מאוירים שנזכרים בהם ארנבים או שפנים
תוכלו לחפש בבית או בספרייה ספרים מאוירים שנזכרים בהם ארנבים או שפנים ולבדוק אם המאיירים דייקו או שמא הם התבלבלו בין החיות.
שפן
תוכלו לשוחח על הרגשות של הארנב לאורך הסיפור
תוכלו לשוחח על הרגשות של הארנב לאורך הסיפור. למה הוא נעלב כל כך כשקראו לו שפן? ומדוע לדעתכם גם בסוף הסיפור הוא אינו שמח?
שפן
בשנת 2012 יצא בול מיוחד של "המפוזר מכפר אז"ר" כך הוא נראה
בשנת 2012 יצא בול מיוחד של "המפוזר מכפר אז"ר" כך הוא נראה
המפוזר מכפר אז"ר
לעודד את הילדים לשלב את הסיפור במשחק
רצוי להוסיף לפינת התחפושות תלבושות ואביזרים כדי לעודד את הילדים לשלב את הסיפור במשחק הסוציו-דרמטי שלהם. אפשר להכין קרון רכבת מארגז קרטון גדול, בו הילדים ישחקו וימחיזו את עלילת הסיפור.
המפוזר מכפר אז"ר
להכריז על "יום מפוזר" בגן
אפשר להכריז על "יום מפוזר" בגן, יום בו מקבלים את פני הילדים ב"לבריאות" במקום "שלום", גורבים גרביים על הנעליים, לובשים פיג'מות ועוד. כדאי לשתף את הילדים בתכנון היום ולמצוא איתם במה אפשר להפוך את היום בגן ל"מפוזר".
המפוזר מכפר אז"ר
לערוך מפגש עם הורים וילדים וליהנות יחד מיצירותיה של לאה גולדברג
תוכלו לערוך מפגש עם הורים וילדים וליהנות יחד מיצירותיה של לאה גולדברג. אפשר לקשט את הגן כמו כפר אז"ר, ילדי הגן יכולים להעלות את הסיפור כהצגה להורים וניתן לחלק את החדר לפינות פעילות, למשל פינה בה ההורים קוראים לילדים מספרי לאה גולדברג, פינה בה מוצב קרון מקושט בו הילדים יכולים לנסוע לאן שירצו, פינת משחק גולות (כמו האיילות) ועוד .
המפוזר מכפר אז"ר
להזמין את ילדי הגן להמציא מילים שמורכבות משתי מילים אחרות
לאה גולדברג יצרה מילים חדשות באמצעות חיבור שתי מילים למילה אחת. כך נוצרו הה"תחבוס" וה"אוטונע". אפשר להזמין את ילדי הגן להמציא מילים שמורכבות משתי מילים אחרות ולנסות לשלב אותן בחיי הגן.
המפוזר מכפר אז"ר
להפוך את האיור בו המפוזר נכנס לאוטובוס למשחק רצפה מהנה
אפשר להפוך את האיור בו המפוזר נכנס לאוטובוס למשחק רצפה מהנה. מצלמים בהגדלה את העמוד ולאורך הכביש מסמנים תחנות אליהן אפשר להגיע בזריקת קוביה וקפיצות כמספר שהופיע עליה.
המפוזר מכפר אז"ר
אפשר לשבת יחד, להתבונן באיורים ולחפש בהם הבדלים בין העבר ובין ימינו
אפשר לשבת יחד, להתבונן באיורים ולחפש בהם הבדלים בין העבר ובין ימינו. איך נראה המַגהץ של פעם? האם הרכבות והאוטובוסים דומים לאלו של היום, ומה נהג האוטובוס אוחז בידו? כדאי גם לחפש את התרנגול המופיע לאורך הסיפור. מה הוא עושה בכל עמוד?
המפוזר מכפר אז"ר
לקרוא את הסיפור המחורז כמה פעמים
כדאי לקרוא את הסיפור המחורז כמה פעמים ולהזמין את הילדים להצטרף לפזמון החוזר: "הִנֵּה כָּךְ הוּא הַמְפֻזָּר, הַמְפֻזָּר מִכְּפַר אֲזַ"ר!" אפשר גם ללמוד לדקלם חלק מהסיפור בעל פה ולהיזכר במילים בעזרת האיורים.
המפוזר מכפר אז"ר