
מה עושים עם אוצר של מטבעות זהב? זוג עני מקבל אוצר שכזה מאיש פלאי, אבל לזמן מוגבל – שבע שנים בלבד. בתום שבע השנים נראה שדבר לא השתנה בחיי הזוג. האומנם? והאם משהו מהאוצר נשאר גם לשבע השנים הבאות? עיבוד לסיפורו של י"ל פרץ על ערכם של לימוד וקניית חוכמה.
מה עושים עם אוצר של מטבעות זהב? זוג עני מקבל אוצר שכזה מאיש פלאי, אבל לזמן מוגבל – שבע שנים בלבד. בתום שבע השנים נראה שדבר לא השתנה בחיי הזוג. האומנם? והאם משהו מהאוצר נשאר גם לשבע השנים הבאות? עיבוד לסיפורו של י"ל פרץ על ערכם של לימוד וקניית חוכמה.
קבלו מגוון הצעות לפעילויות נהדרות עם הילדים בעקבות קריאת הספר "שבע השנים הטובות". למשל: תוכלו ליצור בעקבות נושא הכפר 🏠🐓 | לקבל רעיונות להקמת שוק קח ותן ...
פעילות בחיק המשפחההצעות לשיחה בכיתה, לשאלות מנחות ולשאלות הבנה, לאיסוף ביטויים ומילים חדשות מהקריאה המשותפת, לבחירת איור אהוב ופרשנותו, לשוק קח-תן ועוד!
פעילות בגן ובכיתההצעות לפעילות עם הילדים בכיתה לאחר הקריאה – להורדה!
הצעות לפעילות עם הילדים בבית לאחר הקריאה – להורדה!
Py << להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאנגלית להורדה!
הצעות לפעילות עם הילדים בבית לאחר הקריאה – להורדה!
"כִּי תָבוֹא חָכְמָה בְלִבֶּךָ וְדַעַת לְנַפְשְׁךָ יִנְעָם"
(משלי ב, י)
שבע השנים הטובות הוא עיבוד לילדים של סיפור "הפיקדון" מאת י"ל פרץ ( 1852– 1915)
סופר יהודי שחי בפולין וכתב באידיש ובעברית בהשראת סיפורי־עם יהודיים. ביצירתו תיאר בחיבה ובאהבה את חיי הקהילה היהודית במזרח אירופה מתוך הזדהות עם חייהם הקשים של פשוטי העם.
שיחה – לבחור ולהשקיע
כדאי לשוחח על הבחירה של סיריל וטוביה: מדוע, לדעתכם, הם בחרו שלא להשתמש בכל הזהב? האם זה הפתיע אתכם? מדוע, לדעתכם, הם בחרו להשקיע את הזהב בלימודים?
איורים – איפה העז?
העֵז מלווה את סיריל וטוביה לאורך כל הסיפור. תוכלו לחפש את העֵז באיורי הספר: מה היא עושה? מה הקשר שלה למשפחה? נסו לספר את הסיפור מנקודת מבטה של העז — מה קורה לה לאורך הספר?
משחק – מחפשים את המטמון
אִספו מתנות קטנות שתרצו לתת לבני המשפחה: ציור, ברכה או חפץ. לפי תור, אחד מבני הבית יחביא את המתנה שלו, ושאר בני הבית יחפשו את האוצר על פי סימנים: "קרוב־רחוק", "חם־קר" או חיצים שתפזרו בבית.
פינטרסט –
יצירות, שירים ופעילויות נוספות בפינטרסט של ספריית פיג'מה
הצעות לפעילות עם הילדים בכיתה לאחר הקריאה – להורדה!
אם מקבלים אוצר של זהב, אפשר לקנות כמעט כל דבר, אבל סיריל וטוביה בוחרים לקנות רק חוכמה ודעת לילדיהם. הם מבינים כי אוצר הזהב ניתן להם לשבע שנים בלבד, ואילו רכישת השכלה היא אוצר שימשיך להתקיים שנים רבות:
"כִּי תָבוֹא חָכְמָה בְלִבֶּךָ וְדַעַת לְנַפְשְׁךָ יִנְעָם"
[משלי ב, י]
י"ל פרץ (1852-1915) הוא סופר יהודי שחי בפולין וכתב ביידיש ובעברית בהשראת סיפורי עם יהודיים. ביצירתו תיאר את חיי הקהילה היהודית במזרח אירופה בחיבה, באהבה ומתוך הזדהות עם חייהם הקשים של פשוטי העם.
אגדה | שבע השנים הטובות | עושר | עוני | אוצר | לימוד | איזהו עשיר? השמח בחלקו
מפגש ושיחה
קריאה ראשונה – כדאי לעצור את הקריאה לאחר שהזוג מקבל את תלולית הזהב ולשאול: מה, לדעתכם, יעשו טוביה וסירל בזהב שקיבלו? מדוע?
איך נראו השנים הטובות? לאחר הבשורה של האיש הפלאי, אפשר לעצור את הקריאה ולשאול: מה, לדעתכם, קרה בשבע השנים הטובות של המשפחה?
תגובות ושאלות במהלך הקריאה – כדאי לאפשר שאילת שאלות והעלאת מחשבות במהלך הקריאה כביטוי למעורבות בסיפור ולהזדהות איתו.
מילים חדשות – כדאי להתייחס למילים פחות שגורות ומוכרות, כמו:
"בקתה מטה לנפול", "סֵבל", "איש בא בימים", "מלמד", "תלולית".
יש מילים שאפשר להסביר באמצעות האיורים, למשל "סבל".
קריאה חוזרת – כדאי לקרוא את הסיפור יחד יותר מפעם אחת במשך כמה מפגשים ולשוב ולקרוא אותו כעבור זמן.
כל מיני קריאות – כדאי שכל קריאה חוזרת תהיה בעלת אופי משלה: קריאה שבה יציגו התלמידים את העלילה, קריאה של חלק מסוים לשם התמקדות בנושא לדיון, קריאה שבמרכזה הקשר בין האיורים לכתוב.
שיחה בעקבות הסיפור – בחירתם של בני הזוג יכולה לעורר מגוון דעות: תמיכה, תמיכה חלקית, פליאה ואף התנגדות. כדי לנהל דיון פורה כדאי להאזין למגוון הדעות ולאפשר תגובה והקשבה.
סוף הסיפור – כדאי לשאול: מדוע, לדעתכם, זכו טוביה וסירל בתלולית זהב פעם נוספת? מה, לדעתכם, יעשו בה כעת, אחרי שהילדים רכשו השכלה? מדוע?
התייעצות – מדוע טוביה התייעץ עם אשתו? בעקבות הסיפור אפשר לדון במושג "התייעצות" – מה זו התייעצות? האם חשוב לכם להתייעץ? עם מי אתם נוהגים להתייעץ?
מילים וספרים בכיתה
כדאי ליצור בכיתה סביבה לימודית לאיסוף מילות מפתח, ביטויים, יצירות והסברים מאוירים למילים ולסיפור. אפשר ליצור לוח או מילון כיתתי ולשתף גם את המשפחות.
איורים מספרים
האיורים המלווים את הסיפור מלאי הומור ומוסיפים מידע על הכתוב. מומלץ לחלק לתלמידי הכיתה את העותק האישי, לאפשר להם לעיין באיורים ולבקש מכל תלמיד לבחור איור ולהסביר מדוע בחר בו. לאחר מכן אפשר לבחון את האיורים: כיצד חיה המשפחה? אילו בעלי חיים מלווים את המשפחה, במיוחד את טוביה? מה ניתן ללמוד מהאיורים על חייהם של הילדים?
שבע השנים הטובות
מקור הביטוי "שבע השנים הטובות" בספר בראשית, כשיוסף פותר את חלומות פרעה. יוסף מפענח כי שבע הפרות עבות הבשר ושבע השיבולים הטובות המופיעות בחלומות הן רמז לשבע שנים טובות שיבואו על מצרים: "שֶׁבַע פָּרֹות הַטֹּובוֹת שֶׁבַע שָׁנִים הֵנָּה" [בראשית מא, כו]. מכאן הביטוי "שבע השנים הטובות", שמשמעותו תקופה ארוכה ורציפה של שפע ושגשוג.
הרחבת הביטוי – הביטוי מתייחס לאגירה בשנות השפע לקראת העתיד. בספר טוביה וסיריל בוחרים ברכישת השכלה, המלווה את האדם גם בתום שבע השנים הטובות.
איזהו עשיר? השמח בחלקו
זו הזדמנות לשוחח עם התלמידים על הביטוי "אֵיזֶהוּ עָשִׁיר? – הַשָּׂמֵחַ בְּחֶלְקוֹ" (משנה, פרקי אבות ד, א), שפירושו: אדם עשיר באמת הוא אדם השמח במה שיש לו.
יצירה – בעקבות הביטוי תוכלו לבקש מהתלמידים לצייר דברים שמשמחים אותם, ולאו דווקא נקנים בכסף.
תצוגה ונִראוּת – כדאי ליצור בכיתה סביבה לימודית שתציג את הביטוי ואת התייחסות התלמידים אליו.
מעבירים את זה הלאה
"קח ותן למי שזקוק לכך יותר מאיתנו" – בהשראת הדברים ניתן לערוך שוק קח ותן: התלמידים והתלמידות תורמים פריטים שיכולים לשמח את חבריהם ולוקחים פריטים שחסרים להם.
אפשר לערוך איסוף של תרומות לנזקקים בקהילה וכך להעביר את הטוב הלאה.
הכנה ויידוע – ניתן לעודד הכנת כרזות המזמינות לשוק ומוסרות מידע עליו ולתלות אותן ברחבי בית הספר.
להשראה – איך לארגן שוק קח-תן
האזינו לפס הקול של הספר!
כדאי להאזין לסיפור! סרקו את הקוד ותוכלו להאזין לסיפור ולדפדף. כדאי מאוד לשתף משפחות עולים בפס הקול, ולעודד אותן לשבת יחד, לעלעל בספר תוך כדי האזנה לפס הקול.
פינטרסט
שירים, יצירות והשראה בדף הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה
שלום ילדים וילדות, עוד רגע תאזינו לסיפור שקיבלתם מספריית פיג'מה.
אם תרצו אתם יכולים להחזיק ביד את הספר שלכם ולדפדף איתנו יחד!
וכמה כיף זה גם רק להקשיב, להתמסר למילים, למנגינה, ולהפליג בדמיון למקומות רחוקים.
הישענו לאחור, עצמו את העיניים, ביחד או לבד, בחדר, בסלון או במטבח…
מוכנים?! מ ת ח י ל י ם!
הצעות לפעילות משפחתית בעקבות הספר ברוסית ואמהרית. לחצו על השפה הרצויה:
Py << להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לרוסית לחצו כאן
Семь тучных лет
Идеи для семейного досуг
Получив золотые сокровища, можно купить почти все, что угодно, но Сирил и Тувия решают приобрести лишь мудрость и знания для своих детей. Они понимают, что золотые сокровища даны им только на семь лет, а образование – это ценность, которая продолжит существовать долгие годы.
«Когда войдет мудрость в сердце твое, и знание будет приятно душе твоей»
[Мишлей (Книга притчей Соломоновых), 2:10]
«Семь тучных лет» – адаптированный для детей рассказ «Залог», который написал Ицхок-Лейбуш Перец (1852-1915), еврейский писатель, живший в Польше и сочинявший на идише и на иврите. Вдохновением для его творчества служили еврейские народные сказания. Перец с симпатией и любовью описывал жизнь еврейской восточноевропейской общины, сопереживая тяжелой жизни простых людей.
Слушаем рассказ
Отсканировав QR-код, вы получите доступ к звуковой записи рассказа. Можно прослушать ее дома, во время путешествия, а также в любое другое время и в любом удобном вам месте.
Беседа – выбор и инвестиции
Побеседуйте с детьми о выборе, сделанном Тувией и Сирил: почему, как вам кажется, они решили воспользоваться не всем золотом? Удивило ли это вас? Почему, как вы считаете, они решили инвестировать золото в учебу?
Иллюстрации – где коза?
Коза сопровождает Тувию и Сирил на протяжении всего рассказа. Поищите козу на иллюстрациях в книге: что она делает? Каким образом она связана с этой семьей? Попытайтесь рассказать эту историю с точки зрения козы – что происходит с ней по мере развития сюжета?
Игра – «Ищем клад»
Соберите маленькие подарки, которые вам бы хотелось вручить членам семьи: рисунок, открытку или какой-нибудь предмет. По очереди каждый из домочадцев прячет свой подарок, а остальные участники игры ищут сокровища с помощью подсказок: «близко-далеко», «горячо-холодно». Для облегчения поисков можно также использовать стрелки.
[Pinterest]: Идеи для поделок, песен и других занятий ждут вас на Pinterest «Пижамной библиотечки».
Варианты поделок по мотивам книги вы найдете на странице «Пижамной библиотечки» на сайте Pinterest
አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> לחצו כאן
ለቤተሰባዊ ተሳትፎ የሚመከሩ
የወርቅ ሀብት ከተገኘ ማንኛውንም ነገር መግዛት ይቻላል። ነገር ግን ሲሪልና ጦቢያ ለመግዛት የመረጡት አንድ ነገር ብቻ ነው፦ ለልጆቻቸው የሚሆን ጥበብና እውቀት። ወርቃማው ሀብቱ ለሰባት ዓመታት ብቻ የተሰጣቸው ቢሆንም ትምህርት ማግኘት ግን ወደፊትም ለብዙ ዓመታት የሚኖር ሀብት መሆኑን ስለተረዱ ነው።
ጥበብ ወደ ልብህ ትገባለችና እውቀትም ነፍስህን ደስ ታሰኛለችና
(ምሳሌ 2 10)
ሰባቱ መልካም ዓመታት “ተቀማጭ ገንዘብ” የተሰኘን ታሪክ ለልጆች የተዘጋጀ ሲሆን የተደረሰው በዩድ ላሜድ ፔሬጽ (1852-1915)—
በፖላንድ የኖረ አይሁዳዊ ደራሲ ሲሆን በአይሁዶች ባሕላዊ ተረቶች ተነሳሽነት በይዲሽና በዕብራይስጥ ጽፏል። በፈጠራው ውስጥ በምስራቅ አውሮፓ ያለውን የአይሁዱ ማሕበረሰብ ሕይወት ለተራው ህዝብ ከመራራነቱ የተነሳ አስቸጋሪ ሕይወት እንደሚመሩ በፍቅርና በጥልቅ ስሜት ገልጿል።
ታሪኩን መስማት
የQR ኮዱን ስካን ማድረግ ወደ ታሪኩ ማጀቢያ ይመራዎታል። አብረው በቤት ውስጥ፣ በጉዞ ላይ ወይም በማንኛውም በሚመርጡት ቦታና ጊዜ ማዳመጥ ይችላሉ።
ውይይት – መምረጥና ማዋል
ስለ ሲሪልና ጦብያ ምርጫ መወያየት ተገቢ ነው- በእርስዎ አስተያየት ለምን ሁሉንም ወርቅ ላለመጠቀም የመረጡ ይመስልዎታል? አስገርሞዎታል? በእርስዎ አስተያየት ለምን ወርቁን በትምህርት ላይ ለማዋል መረጡ?
ስዕላዊ መግለጫዎች– ፍየሏ የት አለች?
ፍየሏ በሙሉ ታሪኩ ውስጥ ከሲሪልና ጦብያ ጋር አብራ ትሄዳለች። በመጽሐፉ ስዕላዊ መግለጫዎች ውስጥ ፍየሏን መፈለግ ይችላሉ፦ ምን እየሰራች ነው? ከቤተሰብ ጋር ያላት ግንኙነት ምን ይመስላል? ከፍየሏ እይታ አንጻር ታሪኩን ለመናገር ይሞክሩ – በመጽሃፉ ውስጥ ምን ይገጥማታል?
ጨዋታ– ሃብቱን መፈለግ
ለቤተሰብ አባላት መስጠት የሚፈልጓቸውን ትንንሽ ስጦታዎች ይሰብስቡ፦ ስዕል፣ ቡራኬ ወይም እቃ። በተራው መሰረት ከቤቱ አባላት አንዱ የራሱን ስጦታ ይደብቃል። ሌሎች የቤተሰቡ አባላትም ሀብቱን በምልክቶች ይፈልጉታል፡- "ቅርብ-ሩቅ"፣ "ትኩስ-ቀዝቃዛ" ወይም በቤቱ ዙሪያ የተበታተኑ ቀስቶች።
ለተጨማሪ የፒጃማ ቤተ መፃህፍት ፒንተረስት ፈጠራዎች፣ ዘፈኖችና ስራዎች
Рус / Eng / አማር
To Download and Print suggestions for Family Activities >> CLICK HERE
Seven Good Years
Written by: Shoham Smith
Illustrated by: Eitan Eloa
Suggestions for Family Activities
You can buy almost anything if you get a pile of golden coins, but Cyril and Tevye choose to acquire just one thing: Knowledge for their children. They realize that the golden coins were given to them only for seven years, whereas education is a gift that lasts much longer.
For wisdom shall enter into your heart, and knowledge shall be pleasant unto your soul
(Proverbs 2:10)
Seven Good Years is an adaptation for children of I. L. Peretz’s The Deposit [HaPikadon]. Isaac Leib Peretz (1852–1915) was a Jewish author who lived in Poland. His books and stories in both Yiddish and Hebrew were often inspired by Jewish folktales. In his writing, he frequently described the life of the Jewish community in Eastern Europe warmly and affectionately, sympathizing with the tough lives of commoners.
Listening to a story
If you scan the QR code, you will be able to hear the soundtrack of the story. You can listen to it together at home, while traveling, or anytime and anywhere you choose.
A discussion on choosing and investing
You may want to discuss Cyril and Tevye’s choice: Why do you think they chose not to use all the gold? Did that surprise you? Why, in your opinion, did they decide to invest the gold in schooling?
Illustrations – Where is the goat?
The goat is by Cyril and Tevye’s side throughout the book. You may enjoy looking for the goat in the illustrations: What is it doing? What is its connection to the family? How about trying to tell the story from the goat’s point of view? What happens to it as the book progresses?
A game of treasure hunt
Gather several small gifts that you would like to give your family: A drawing, greeting card, or item. Take turns hiding your gifts and having the rest of your family look for the treasure using clues: “Near and far”, “hot and cold”, or arrows placed around the house.
Arts & crafts, songs and other activities are available on the Sifriyat Pijama Pinterest page