fbpx
ספרים כיתות א-ב > מה עושות האילות

מה עושות האילות

כתבה: לאה גולדברג / איירו: נעם וינר, ענת ורשבסקי, עמית טריינין, מרב סלומון ושירז פומן / הוצאת ספרית פועלים

חולקו במאי/ אייר תשפ"ב 55,400 עותקים בכיתות א'

"פזמון ליקינטון", "ערב מול הגלעד", "ארץ סין" ועוד שירים וסיפורים אהובים מאת לאה גולדברג. בספר מקובצות קלסיקות שתמיד נעים לפגוש שוב לצד שירים מוכרים פחות שנעים להכיר.

חדש מספריית פיג'מה! יש לכם משפחה של עולים חדשים בגן?
הצעות לפעילויות בחיק המשפחה מתורגמות לאנגלית, לאמהרית ולרוסית!

👇🏽👇🏼👇🏾👇

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

לתרגומי ההצעות לפעילות בעקבות הספר עם הילדים בבית - באנגלית, ברוסית ובאמהרית, היכנסו לקישור למטה! "הָאנְַקוֹרִים / סְפָרִים קוֹרְאִים, / אנְַקוֹר, אנְַקוֹר ...

פעילות בחיק המשפחה   

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת בַּכִּתָּה

"מָה עוֹשׂוֹת הָאַיָּלוֹת בַּלֵּילוֹת?  הֵן עוֹצְמוֹת אֶת עֵינֵיהֶן הַגְּדוֹלוֹת.  הֵן שׁוֹלְבוֹת אֶת רַגְלֵיהֶן הַקַּלּוֹת,  יְשֵׁנוֹת הָאַיָּלוֹת ...

פעילות בגן ובכיתה   

הצעות לפעילות בעקבות הספר עם הילדים בבית:

PY |  עבריתአማርኛENG

"הָאנְַקוֹרִים / סְפָרִים קוֹרְאִים, / אנְַקוֹר, אנְַקוֹר וּמקַּוֹרוֹ. / זֶה שֶׁאוֹמְרִים / 

המְַבֻגָּרִים: / גּםַ אנְַקוֹרִים רוֹצִים לִקְרֹא" 

[פתיח לסדרת אנקורים בעריכת לאה גולדברג] 

כך פנתה לאה גולדברג לקוראיה הצעירים בפתיחת כל ספר ילדים מסדרת "אנקורים", שהיא ערכה. לאה גולדברג [1970-1911] הייתה סופרת, משוררת ומתרגמת מוערכת, וכתבה גם לילדים. הספר "מה עושות האיילות" הוא ספר שיריה הראשון לילדים. הספר ראה אור לראשונה בשנת 1949, ומאז ליווה דורות של ילדים ישראלים במילים ובמנגינה. לאה גולדברג מציעה לקוראים הצעירים להיכנס בשערי הספרות היפה, להכיר סגנונות כתיבה ומגוון תכנים, ובכך להרחיב את האופקים ולהתענג על קריאת ספרים. הספר מוגש עתה לקוראים הצעירים ואנו תקווה כי הקסם שבכתיבה של גולדברג, יפתח שער גם בליבם. 

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

  • קוראים ספר שירים: מה עושות האיילות בלילות? ואיך קוראים ספר שירים? ספרה של לאה גולדברג עשיר בשירים, וכל אחד מהם הוא עולם קטן בפני עצמו. תוכלו לדפדף בין השירים, לבחור שיר לפי האיור, לפי היכרות קודמת וטעם אישי, או לפי כותרת מסקרנת. כדאי לקרוא יחד את השיר, ולשוחח: האם אהבתם את השיר? מה אהבתם בו? מומלץ לחזור לשירים אהובים מדי פעם, וליהנות יחד מן היצירות.
  • שרים ביחד: חלק מהשירים שבספר מולחנים. אפשר למצוא אותם בערוצי המדיה ולהקשיב. אפשר גם לשיר אותם ביחד, לנגן בכלי נגינה אמיתיים או מאולתרים וללוות את השירה בתנועות ידיים מתאימות, . אפשר לצרף מנגינה אהובה לשיר שמצא חן בעינכם.
  • לצייר בשלושה צבעים: האיורים בספר צוירו על-ידי חמישה מאיירים שונים המפורטים בסוף הספר. כדאי לדפדף בספר ולחפש איורים שונים ולנסות לשער מה מוסיף או מדגיש האיור בשיר? האיורים בכל הספר נצבעו בצבעי ירוק, לבן וורוד. אפשר להתנסות בציור בשני צבעים ודף לבן וליצור ציור משותף משני צבעים: לערבב ביניהם, ליצור משבצות וקווים ולקבל השראה מהאיורים שבספר.
  • שיר וצילום: שלולית? אור וצל? ואולי ירח או ציפור? תוכלו לקחת מצלמה ולצאת לצלם בעקבות השירים. את התמונות ניתן להוסיף לספר או לערוך תערוכה משפחתית ולשלוח תמונות ושירים למשפחה המורחבת.

להדפסה/הורדת קובץ הצעות לצוותים לחצ/י כאן

"מָה עוֹשׂוֹת הָאַיָּלוֹת בַּלֵּילוֹת? 

הֵן עוֹצְמוֹת אֶת עֵינֵיהֶן הַגְּדוֹלוֹת. 

הֵן שׁוֹלְבוֹת אֶת רַגְלֵיהֶן הַקַּלּוֹת, 

יְשֵׁנוֹת הָאַיָּלוֹת בַּלֵּילוֹת." 

["מָה עוֹשׂוֹת הָאַיָּלוֹת", לאה גולדברג]  

בספר "מה עושות האיילות" מקובצים שירים וסיפורים אהובים מאת לאה גולדברג [1970-1911] שנכנסו לפנתיאון העברי לצד שירים מוכרים פחות שנעים להכיר.  

כל שירי הספר טבועים בחותם אהבת האדם, התקווה והאופטימיות של לאה גולדברג. הספר "מה עושות האיילות" הוא ספר שיריה הראשון לילדים. הספר יצא לאור לראשונה בשנת 1949 ומאז ליווה דורות של ילדים ישראליים במילים ובמנגינה. הספר מוגש עתה לקוראים הצעירים, ואנו תקווה כי הקסם שבכתיבה של גולדברג יפתח שער גם בליבם. 

רעיונות לשילוב הספר בגן ובכיתה

  • מפגש ושיחה: מתי קוראים את הספר? מומלץ לחזור ולקרוא בספר בכל זמן מתאים, גם בכיתה ב'. תוכלו להקדיש פינה שבועית קבועה ל"שיר מאת לאה גולדברג", שבה תקראו בכל פעם שיר נבחר. כדאי לשוב ולחזור לקרוא שירים אהובים במיוחד, ואם השיר מולחן, לשיר אותו. בחירת שירים לקריאה בכיתה: כשהספר מגיע, כדאי לעיין בו ולבחור שירים שיתאימו לקריאה ולפעילות בכיתה: שירים לתקופה מסוימת בשנה שירים על נושאים שדיברתם עליהם בכיתה שירים המשיקים לתחומי לימוד מסוימים שירים מולחנים שכדאי להשמיע בכיתה בכל פעם תוכלו להציג לפני התלמידים והתלמידות שירים מסוימים ולעודד אותם לבחור בעצמם את השיר שירצו לשוחח עליו בכיתה לפי הסקרנות המתעוררת בהם עם קריאת הכותרת, התבוננות באיור הנלווה לו או מידת ההיכרות המוקדמת עם השיר. רעיונות לשיחה בעקבות הספר: - אילו ספרים נוספים של לאה גולדברג אתם מכירים? האם יש בספר יצירות שכבר הכרתם? - מדוע, לדעתכם, השם שנבחר לספר הוא "מה עושות האיילות"? כדאי להקדיש זמן לקריאה בקול ולשוב ולקרוא שירים שהתלמידים והתלמידות אהבו במיוחד.
  • היכרות עם שיר – הדגמה : "מה עושות האיילות" לפני קריאת השיר – כדאי להציג תמונה של איילה, למשל אייל הכרמל, ולהתוודע לבעל החיים. כדאי גם להאזין למנגינת השיר ללא מילים, ואם מתאים, לשאול אם מישהו מזהה את השיר. שאלת פתיחה – מה אתם עושים בלילות? כדאי לכתוב את התשובות השונות של התלמידים והתלמידות ולשאול: מה, לדעתכם, עושות האיילות בלילות? כדאי לכתוב את התשובות השונות לצד התשובות על השאלה הקודמת ואז לקרוא את הבית הראשון. אפשר לבקש מהתלמידות ומהתלמידים להדגים כיצד האיילות ישנות בלילות. התבוננות באיור – תוכלו להתבונן יחד באיור ולבחון כיצד האיילות ישנות. בשלב זה אפשר לבחון: אילו דמויות נוספות נמצאות באיור מלבד האיילות? כיצד מופיעות הדמויות השונות: כדמויות של ממש? כצלליות? המשך השיר – כדאי להציג את השאלה שבפתח הבית השני: "מי שומר על חלומן המתוק?" וממנו להמשיך ולקרוא את הבית כולו. מי הם הכּוֹֹס והתַּן? כדאי להציג את בעלי החיים הליליים הללו לפני הכיתה ולהאזין לקולות יללת התנים וקריאות הכוס. אפשר לשאול: האם אילו קולות נעימים? כדאי לעמוד על כך שבחשכת היער הקולות הללו עלולים להפחיד את האיילות הישנות, ושהירח, הוא שדואג לשנתן של האיילות. חלומות – כדאי לשאול: על מה אתם חולמים בלילה? האם אתם זוכרים חלום טוב? האם ישנו חלום ששב ומופיע? על מה, לדעתכם, האיילות יכולות לחלום? קריאת הבית השלישי – לאחר הקריאה כדאי לשוב לאיור ולחפש בו את החלום. ייתכן שיהיו שיאמרו, "זה לא ייתכן", "זה לא קורה באמת". במקרה כזה כדאי לעצור ולחשוב יחד: האם השיר הוא רק על מה שקורה במציאות? מה מאפשר לנו השיר כשהוא מציג לפנינו חלום ודמיון? האם החלום של האיילות מוכר לכם מעולמכם? להתעורר – אפשר לשאול: מי מעיר אתכם בבוקר? איך אתם מתעוררים? לעבור לבית האחרון ולשאול: מי היא איילת השחר? להרחבה – כדאי להציג את הביטוי "איילת השחר" ולחשוב יחד מדוע כך נקראת תחילת הזריחה. קריאה רציפה ושירה – לאחר ההיכרות עם השיר כולו כדאי לחזור ולקרוא אותו ברצף, להכיר את הלחן שיצר יוני רכטר ולשיר אותו יחד בתום הפעילות ובהזדמנויות שונות.
  • בעקבות השירים: שימו לב להסברים שמלווים חלק מהשירים. הם מספרים על הרקע לשיר ועל מקורות ההשראה של המשוררת. כדאי לקרוא את ההסברים ולהכיר אותם לתלמידים ולתלמידות. כדאי לקרוא את השיר פעם נוספת לאחר החשיפה להסבר ולחשוב יחד על הקשר בין ההסבר לבין השיר. כדי להעצים את החוויה ניתן ליצור בעקבות השירים: להכין כובע קסמים, להתבונן בסרטוני טבע המתעדים איילות או חסידות, לצאת לטבע ולחלוק סיפורים אישיים על חלומות אישיים, על אגדות אהובות או על קשר לבעלי חיים. אפשר גם לשיר את השירים המולחנים ולחשוב על ההתאמה בין המילים לשיר: האם אתם אוהבים את המנגינה? האם היא מתאימה, לדעתכם, לשיר? העשרה: מה עושות האיילות? – שיר מונפש מחרוזת שירי לאה גולדברג ניתן להתאים ללמידה מרחוק.
  • איורים: כמחווה ללאה גולדברג ולמאייר המקורי של הספר, אריה נבון, נבחרו ארבע מאיירות ומאייר אחד שיאיירו את הספר מחדש. כדאי לקרוא עליהם בסוף הספר. הצעות בעקבות האיורים: איורים אהובים – מדפדפים בספר בזוגות וכל אחד ואחת משתף באיור שאהב במיוחד. מתבוננים בפרטים ומשוחחים: מה אהבת באיור? מה גילינו מהתבוננות משותפת? מציירים בעקבות שיר – כל תלמיד בוחר שיר ומצייר ציור בהשראתו. התלמידים והתלמידות מתבוננים בציורים של חבריהם ומנסים לנחש לאיזה שיר מתאים כל ציור. מאיירים בשני גוונים – כדאי להתבונן בצבעים המעטים שנבחרו לאיור השירים ולהתרשם מהמגוון העשיר של איורים שניתן לייצר באמצעות שני צבעים ודף לבן. כדאי לתת לתלמידות ולתלמידים להתנסות באיור במגוון צבעים ולאחר מכן לצייר את אותו איור בשני גוונים בלבד. לאחר מכן אפשר לבחון את החוזקות של איור רבגוני ואת החוזקות של איור בעל גוונים אחדים. מי המאייר או המאיירת? מציגים לפני הכיתה כמה איורים נבחרים של כל מאייר/ת ומתבוננים בסגנון האיור של כל אחד ואחת. בשלב הבא ניתן לדפדף בספר בזוגות ולעקוב אחרי האיורים של אחד ממאיירי הספר. ניתן לנסות לזהות מי אייר שירים נבחרים מהספר. מתאים גם ללמידה מרחוק.
  • לאה גולדברג: תוכלו להזמין את התלמידים והתלמידות ללמוד על תולדות חייה של לאה גולדברג, לספר על יצירותיה ולשאול: מה מעניין אתכם לדעת על היוצרת? היכן ניתן להשיג על כך מידע? האם יש יצירה מסוימת שאתם קשורים אליה במיוחד? התלמידות והתלמידים יכולים לשתף את המידע בדרכים מגוונות: לכתוב, להקליט, לצייר ציור רגיל או קומיקס או להציג. העשרה – שרגא בישגדא – לאה גולדברג הירושה שהותירה לאה גולדברג לכל ילדי ישראל ספרים מאת לאה גולדברג שיצאו בספריית פיג'מה: יקינתון – ספר על כתיבת השיר "פזמון ליקינתון" ועל הלחנתו גלילאה – ספר בהשראת השיר "כובע הקסמים" מאת לאה גולדברג המפוזר מכפר אז"ר מר גוזמאי הבדאי מעשה בשלושה אגוזים

להדפסה/הורדת קובץ הצעות לצוותים לחצ/י כאן

"מָה עוֹשׂוֹת הָאַיָּלוֹת בַּלֵּילוֹת? 

הֵן עוֹצְמוֹת אֶת עֵינֵיהֶן הַגְּדוֹלוֹת. 

הֵן שׁוֹלְבוֹת אֶת רַגְלֵיהֶן הַקַּלּוֹת, 

יְשֵׁנוֹת הָאַיָּלוֹת בַּלֵּילוֹת." 

["מָה עוֹשׂוֹת הָאַיָּלוֹת", לאה גולדברג]  

בספר "מה עושות האיילות" מקובצים שירים וסיפורים אהובים מאת לאה גולדברג [1970-1911] שנכנסו לפנתיאון העברי לצד שירים מוכרים פחות שנעים להכיר.  

כל שירי הספר טבועים בחותם אהבת האדם, התקווה והאופטימיות של לאה גולדברג. הספר "מה עושות האיילות" הוא ספר שיריה הראשון לילדים. הספר יצא לאור לראשונה בשנת 1949 ומאז ליווה דורות של ילדים ישראליים במילים ובמנגינה. הספר מוגש עתה לקוראים הצעירים, ואנו תקווה כי הקסם שבכתיבה של גולדברג יפתח שער גם בליבם. 

חוויות מהשטח

הסרט הראשון במיזם העברים (http://ivrim.co.il/) על המשוררת לאה גולדברג.
בימוי, הפקה ותסריט: יאיר קדר | עריכה: אילת עפרים | מוזיקה: אלי סורני | הופעת אורח: חוה אלברשטיין | שירה: קרולינה  | צילום: דניאל קדם | קריאה: מיכל בת אדם | עריכת פסקול: אביב אלדמע.

הוקרן בבכורה עולמית בפסטיבל דוקאביב 2011, והופק בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה, שירות הסרטים הישראלי והרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. הסרט זכה בקטגוריות העריכה, המוזיקה המקורית ועיצוב הפסקול בתחרות הקולנוע הדוקומנטרי 2011.

 

Чем занимаются оленихи? 

«Воробьи читают книги / Из источника клюют / Воробьи хотят интриги / В книгу смотрят, книгу чтут» 

[Предисловие к серии книг «Воробьи» под редакцией Леи Гольдберг] 

С этими словами обращалась к своим юным читателям Леа Гольдберг в начале каждой книги из детской серии «Воробьи», которую она редактировала. Леа Гольдберг (1911-1970) была знаменитой писательницей, поэтессой и переводчицей, она также сочиняла рассказы и стихи для детей. Книга «Чем занимаются оленихи?» ‒ ее первый сборник стихов для детей. Впервые он был опубликован в 1949 году, и с тех пор на этих стихах и мелодиях выросли целые поколения израильских детей. Леа Гольдберг предлагает юным читателям открыть для себя мир художественной литературы, познакомиться с разными стилями и сюжетами, и таким образом расширить свой кругозор и насладиться чтением. Сейчас мы представляем этот сборник вниманию юных читателей и очень надеемся, что волшебное творчество Леи Гольдберг пробудит в них тягу к прекрасному. 

Читаем вместе, играем вместе 

 

Читаем поэзию 

Чем занимаются оленихи по ночам? И как читать поэзию? Книга Леи Гольдберг полнится стихами, и каждый из них – сам по себе маленький мир. Полистайте сборник стихов и выберите один из них: по иллюстрациям, по предыдущему знакомству с творчеством Гольдберг, на личный вкус или по интригующему названию. Прочтите стихотворение вместе и обсудите: понравился ли вам стих? Что в нем вам понравилось? Стоит время от времени перечитывать любимые стихотворения и вместе наслаждаться произведениями. 

Поем вместе 

Часть стихотворений в сборнике были положены на музыку. Эти песни можно найти и послушать в медиапространстве. Спойте их вместе, сопровождая пение игрой на настоящих или импровизированных музыкальных инструментах, а также движениями рук под музыку. Можно взять любимую мелодию и спеть на нее понравившееся вам стихотворение. 

Рисовать тремя цветами 

Иллюстрации в книге были нарисованы пятью разными художниками, имена которых вы найдете на 84 странице. Полистайте книгу и рассмотрите разные иллюстрации: подумайте, что добавляет или подчеркивает та или иная иллюстрация? Все рисунки в книге зеленого, белого и розового цвета. Возьмите белый лист и два цвета и создайте совместный двухцветный рисунок: смешайте цвета, начертите квадратики и линии, вдохновляясь иллюстрациями в книге. 

Стих и фотография 

Лужа? Свет и тень? А, может, луна или птица? Берите фотоаппарат и отправляйтесь на фотоохоту по мотивам стихотворений. Можно приложить снимки к книге или устроить семейную выставку и послать фотографии и стихотворения всем родственникам. 

 

What do the Gazelles Do?

Written by: Lea Goldberg

Illustrated by: Merav Salomon

Amit Trainin

Anat Warshavsky

Noam Weiner

Shiraz Fuman

"Sparrows / Read books, / Each with their own beak. / For / As the adults say: / Sparrows also want to read"

[Foreword to the Sparrows Series edited by Lea Goldberg]

That is how Lea Goldberg chose to address her young readers at the beginning of every children's book in the Ankorim (Sparrows) series she had edited. Lea Goldberg [1911–1970] was an accomplished writer, poet and translator, who also wrote children's literature. What do the Gazelles Do? is her first poetry book for children. It was first published in 1949, and has since accompanied generations of Israeli children with words and melodies. Lea Goldberg beckons her young readers to open the gates to fine literature, become familiar with writing styles and a range of contents, and thereby broaden their horizons and indulge in book reading. This book is now offered to young readers in the hope that the magic of Lea Goldberg's writing will open up a gate in their hearts too.

Reading together, experiencing together

Reading poetry books

What do the gazelles do at night? And how does one go about reading a poetry book? Lea Goldberg's book is filled to the brim with poems, and each of them is a small world unto itself. You could leaf through them, pick one by its illustration, prior acquaintance or personal preference, or even, an eye-catching title. You may enjoy reading it together, and then discussing it: Did you like the poem? What about it did you like? We recommend returning to favorite poems from time to time, and enjoying these works together.

Singing together

Some of the poems in this book have been put to music. You could find them on the various media channels and listen to their song rendition. You could also sing them together, play actual or makeshift musical instruments as you do, and accompany the song and music with a dance or simple suitable hand gestures. How about trying to sing one of your favorite poems to a much-loved tune?

Painting in three colors

The illustrations in this book were made by five different illustrators, whose names are listed on the final page of this book. You may want to leaf through the pages and look for the illustrations while attempting to guess what each illustration adds to or emphasizes in the poem. All the illustrations in this book have been colored green, white and pink. You could also try painting in two colors on a white sheet of paper, and create a shared drawing in two colors. How about mixing them together, creating squares and lines, and being inspired by the illustrations in the book?

A poem and a photo

A puddle? Light and shade? Perhaps a moon and bird? You may enjoy using a camera to take photographs inspired by the poems in this book. You can then print the photos out and add them to the book, or hold a family exhibition by sending photos and poems to your extended family.