פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
אני אומר לעצמי, אני חלק מהעם. למה שלא אמציא סיפורים?
…. לפעמים אני שומע סיפור קטן, ניצוץ של סיפור,
ואני מצית מן הניצוץ אש.
(מדברי בשביס זינגר, באדיבות קרן בשביס זינגר)
כך אמר הסופר היהודי-אמריקאי בשביס זינגר (1991-1904), שדמותו מהווה השראה לספר. בשביס זינגר אהב לספר סיפורים למבוגרים ולילדים, והאמין כי הסיפור מעורר בקוראיו שמחה ועניין, וכי תפקידו לברוא עולמות דמיוניים בשילוב תיעוד של עולמות שהיו ואינם, כמו עולם דוברי האידיש שבו גדל והתחנך. הוא ראה בילדים קוראים ערניים שיודעים להבחין בסיפור טוב ולהעריכו; הספר "הכובע של מר זינגר" מזמין כל אחד ואחת מאיתנו להכיר בכוח היצירתי והמשמח שבחיבור סיפור – להצית את הניצוץ מהאש.
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
בואו לגלגל סיפורים עם קוביית הסיפור של ספריית פיג'מה ותהנו מזמן משותף של משחק, שיחה, הבעה ודימיון.
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
53,800
הוֹצָאָה לָאוֹר:
סיגליות
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשפ"ב 2021-2022
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
משחקים בעקבות ספרים!
משחקים בעקבות ספרים!
קוביית סיפור היא משחק שאפשר לשחק לבד, או יחד עם כל המשפחה. היעזרו בתבנית המצורפת, המציאו סיפורי אגדות ומעשיות משלכם!
הוראות המשחק
קובייה ריקה לאיור באופן עצמאי להורדה
קובייה מאויירת להורדה
משוחחים
תוכלו לשתף בסיפורים שאתם, ההורים, אהבתם בילדותכם: האם היה סיפור שאהבתם לשמוע שוב ושוב? מי היה הגיבור הספרותי המועדף עליכם? כדאי לשאול את הילדות והילדים שלכם אילו סיפורים הם אוהבים? האם אלו סיפורים דמיוניים? ואולי סיפורים שקרו באמת?
איורים מתחלפים
מתי האיורים מספרים את הסיפור על ליאו ואדון זינגר, ומתי הם מלווים את הסיפור שהשניים המציאו? אתם מוזמנים להתבונן באיורים, להבחין בסגנונות השונים ולחשוב יחד איך אפשר לדעת לְמה מתייחסים האיורים ומה הם מספרים לנו.
הסיפור שבכובע
אילו סיפורים מסתתרים בכובעים שבביתכם? תוכלו לבחור כובע אהוב ולספר את הסיפור שמתחבא בו: אחד המשתתפים מתבונן בכובע ומתחיל להמציא סיפור. אחרי משפט או שניים הוא עוצר, ומשתתף אחר ממשיך את הסיפור, וכך הלאה משתתף אחר משתתף. בהשראת בשביס זינגר אפשר לספר סיפור משפחתי שעובר במשפחה.
משחק – מי אני ומה שמי?
רוצים לשחק? כתבו על פתקים שמות של דמויות אהובות עליכם מספרים. בכל פעם אחד המשתתפים חובש לראשו כובע ועליו פתק עם שם של דמות. הוא אינו רואה מה כתוב על הפתק, ועליו לנחש באיזו דמות מדובר באמצעות שאלות, כגון: האם זו דמות דמיונית? האם זה בעל חיים?
מפגש ושיחה
הקראה בכיתה – מומלץ להקריא את הספר יותר מפעם אחת ובכל מפגש לשוחח על אחד הנושאים שבספר.
הטרמה – אפשר לשאול: מה לדעתכם יהיה מיוחד בכובע של אדון זינגר?
סיפורים וספרים – כדאי לשוחח על הספרים האהובים על תלמידי ותלמידות הכיתה, להזמין אותם להביא אותם לכיתה ולהמליץ עליהם. כדאי גם להציב בכיתה לוח לספרים המומלצים.
כדאי לשאול: האם אתם אוהבים להמציא סיפורים? האם זה קל או קשה בעיניכם? מהו סיפור טוב בעיניכם?
להכיר אנשים – בהתחלה אדון זינגר נראה לליאו מוזר ומשונה. האם יש אנשים שלאחר היכרות עימם שיניתם את דעתכם עליהם? מדוע לדעתכם אנחנו ממהרים לגבש דעה על אדם לא מוּכָּר?
קשר עם זרים – ליאו ישב ושוחח בחופשיות עם אדון זינגר, מאחר שאימו הכירה אותו. קשר עם זרים יכול להיות פורה ומעשיר, אבל לפני שיוצרים אותו יש לנקוט אמצעֵי זהירות. כדאי לשאול: כיצד רצוי להתנהג בפגישה עם אדם זר? אילו אמצעי זהירות עלינו לנקוט במציאות ובמִרְשֶׁתֶת?
סיפור נולד
כותבים סיפור בהמשכים – כותבים בחלקו העליון של הדף שורה ראשונה של סיפור. כל תלמיד ותלמידה מוסיפים בתורם עוד שורה עד שהסיפור מגיע לסיומו.
בלמידה מרחוק ניתן לכתוב סיפור משותף: כל אחד ואחת מוסיפים בתורם משפט לסיפור ולאחר מכן יוצרים ספרון דיגיטלי של הסיפור המשותף.
סיפור חפץ – תוכלו לבקש מהתלמידים ומהתלמידות לשתף תמונה או חפץ שיש להם בבית ואפשר לכתוב עליו סיפור מעניין. מתאים גם ללמידה מרחוק.
שוזרים סיפור – יושבים במעגל ומעבירים כדור צמר. בכל סיבוב תלמיד אחר מושך בחוט הצמר ומוסיף כמה משפטים לסיפור. כאשר הסיפור מסתיים, מגלגלים את כדור הצמר בחזרה ומספרים את הסיפור כולו. אפשר לנסות לספר את הסיפור מהסוף להתחלה. מומלץ להקליט את הפעילות ולהיעזר בהקלטה בהעלאה של הסיפור על הכתב.
ממשיכים סיפור – כיצד לדעתכם ממשיך הסיפור של ליאו וחברתו סופי? תוכלו להמשיך את הסיפור בקבוצות ולשתף במליאה.
ניתן להיעזר במאגר תמונות שמשמשות השראה לכתיבה.
ניתן ליצור מחברת אישית או כיתתית לאיסוף הסיפורים או להציג את הסיפור באתר כיתתי משותף.
למה? כובע!
של מי הכובע? – התלמידים והתלמידות בוחרים כובע ויוצרים באמצעים מגוונים – צבע, הֶדְבֵּק (קולאז') או פיסול – דמות שמתאימה לכובע שבחרו.
תערוכת כובעים ניתן להציג את התוצרים בתערוכה ולשתף גם בלמידה מרחוק.
מה הכובע מספר? התלמידים והתלמידות בוחרים כובע וכותבים סיפור בהשראתו. אפשר להציע משפטי פתיחה, כמו: תמיד חלמתי שיהיה לי כובע כזה… / בפעם הראשונה שחבשתי את הכובע הזה הרגשתי… /
לכובע הזה יש סיפור מיוחד…
דוגמאות לנושאים שאפשר לפתח:
יום אחד הכובע… / הכובע התחיל לדבר ואמר… / מתוך הכובע יצא… /
חיפשתי את הכובע, והוא נעלם… / משהו משונה קרה לכובע שלי…
ניתן להציג את הכובעים בתערוכה ולשים בתוך כל כובע את הסיפור שנולד ממנו.
להעשרה –
ביטויים עם המילה "כובע" – זו הזדמנות להרחיב את אוצר הביטויים: "על ראש הגנב בוער הכובע"
"צריך להוריד) להסיר) את הכובע בפניו"
שרים עם כובעים – תוכלו לערוך שירון כובעים ולהכיר שירים עבריים נושנים, כמו "כובע קסמים", "כובע עשוי משמיים", "שיר הכובעים", "לוּ מאה כובעים", "לכובע שלי שלוש פינות".
קשר עם משפחות הכיתה
כדאי לשתף את המשפחות במידע על הספר החדש ובתצלומים מהנעשה בכיתה, להציע להורים לסייע בחיפוש כובעים בבית ולצפות בסרטון.
כדאי לעודד את המשפחות לשחק עם המשפחה, לצלם תמונה או סרטון ולשתף.