סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
שיחה – מציאות או דמיון?
כיף לספר סיפורים וכיף לשמוע סיפורים, החוויה המשותפת גורמת לכולם להרגיש טוב יותר. שוחחו וחשבו יחד – מתי מתאים לספר ולהפליג בדמיון, ומתי דווקא עדיף לספר מה קרה מבלי להוסיף או לגרוע? עם מי יהיה לכם נעים ונוח להתייעץ במקרה של התלבטות?
תשמעו סיפור
משחק - מה קרה לי אתמול
מי זוכר מה קרה אתמול? האם תוכלו לתאר זאת בצורת סיפור? נצלו את ההזדמנות לשתף ולחלוק בחוויות. אפשר גם לשחק: אחד המשתתפים מספר סיפור והשאר צריכים לנסות ולגלות מה בסיפור קרה באמת ומה הוא פרי הדמיון.
תשמעו סיפור
כאן מקשיבים
כששחר רוצה לשתף או להתייעץ היא תמיד יכולה לשבת על הספסל של הרצל השומר ולמצוא אוזן קשובה. בחרו פינה בבית והכריזו עליה כפינה שבה תמיד אפשר לספר ולהקשיב. בכל עת שתצטרכו תוכלו לשבת בה, לשתף בסיפורים ולחלוק עצות.
תשמעו סיפור
תשמעו סיפור
מי החכם?
תוכלו לשוחח ולשתף: מיהו חכם בעיניכם? האם תוכלו לספר על מקרה שבו מישהו נהג בחוכמה? האם השועל חכם, או התרנגול? אולי שניהם, או אף אחד מהם?
השועל מבשר שלום
חמישה דברים על לוין קיפניס
מה עשה לוין קיפניס כשהיה ילד? ומה הקשר שלו לעלילון [קומיקס]? לקראת יום הולדתו המאה כתב לוין קיפניס :
"זכיתי לנטוע עצים על אדמת ישראל. זכיתי לראות ילדי ישראל מביאים ביכורים בשיר: 'סלינו על כתפינו'. זכיתי לכתוב ספרים לילדים ולתינוקות… זכיתי, זכיתי, וזכיתי".
(לוין קיפניס, מי שם פֶּה לאילם?, הוצאת תמוז)
לוין קיפניס (1990-1894) – סופר ומשורר שכתב יצירות רבות ליַלדי ישראל, הֶעשיר את שפתם ושילב ביצירותיו מקורות עתיקים. יצירותיו מלַוות דורות של ילדים ופעוטות, וספרים כמו "אליעזר והגזר" הפכו לקלאסיקה עברית.
לוין קיפניס בספריית פיג'מה: השעון, שלושת הפרפרים.
בכיתה – כדאי לצפות בסרטון שהכנו על לוין קיפניס ויצירתו, להציג ספרים ושירים, לבחור יצירה פרי עטו וליצור בעקבותיה במגוון אופנים.
השועל מבשר שלום
מה קרה באמת?
בעקבות הסיפור תוכלו אתם, ההורים, לספר סיפור ולבקש מהמשתתפים להחליט אם סיפרתם סיפור שקרה באמת או סיפור מומצא, ולאחר מכן לבקש מהילדים לשתף אתכם בסיפור משלהם. זו הזדמנות לשתף זה את זה באירועים יוצאי דופן וגם לצחוק יחד.
השועל מבשר שלום
המצאת שמות
מה מלמד השם "רם קול" על התרנגול? ואילו שמות תוכלו להמציא לעצמכם, כאלה שמלמדים על תכונה מיוחדת וטובה שמאפיינת אתכם? אולי בני המשפחה יכולים לעזור?
השועל מבשר שלום
השועל מבשר שלום
למידה, שיחה והרחבה
כדאי לקרוא כשכל ילדה וילד מחזיקים בעותק האישי שלהם, וכך לעקוב אחר העלילה והאיורים. כדאי להקדיש לסיפור כמה קריאות. לאחר הקריאה הראשונה הָרציפה תוכלו להבהיר מילים וביטויים: "רָבַצְתָּ", "מִתְאַוֶּה" ו"וְגָר זְאֵב עִם כֶּבֶשׂ" (ישעיהו יא, ו).
שיחה
תוכלו להתחיל בשאלות על הבנת הרצף הסיפורי: מה רצה השועל? מה הבין התרנגול ומה אמר לשועל? מדוע? מה רצה התרנגול להשיג? לאחר מכן כדאי לשוחח על המסרים הגלויים והסמויים:
השועל הערמומי – ניתן להרחיב על דמות השועל כחיה ערמומית בְּסיפורים ובמשלים ולהביא דוגמאות מסיפורים ושירים מוּכרים.
על הדמויות
השועל – למה, לדעתכם, רצה השועל שהתרנגול יֵרד מהעץ?
האם רק השועל היה ערמומי בסיפור הזה? האם החיות באמת כרתו ברית שלום, כפי שהשועל סיפר?
התרנגול – האם התרנגול האמין לשועל? מדוע? האם באמת התרנגול מתאווה לטייל עם השועל? למה התרנגול אמר שהוא רואה כלבים?
ניתן גם להרחיב בְּנושא שמו של התרנגול – "רם-קול" – ועל הקשר בין השם למאפיינים של תרנגול.
דעה אישית: מה דעתכם על ההתנהגות של השועל ושל התרנגול? האם הם נהגו בחוכמה, בעיניכם? מדוע? אִילו יכולתם לשאול אותם שאלה, מה הייתם שואלים?
השועל מבשר שלום
מְסָרִים בָּאִיּוּרִים
האיורים המשעשעים מוסיפים מידע על המתואר במילים. כדאי להתבונן בהם יחד ולחפש "סימנים" לכך שהשועל והתרנגול אינם עושים את מה שהם אומרים. כך, למשל, לאחר התבוננות באיור הראשון תוכלו לשאול את הילדות והילדים: מה, לדעתכם, הרגיש השועל כששמע את קריאות התרנגול? אֵילו עוד סימנים לתִכנוניו תוכלו למצוא?
כדאי להתייחס לשלטים בגינה ולמשפחת הקיפודים, ה"מספרת" סיפור נוסף.
כדאי לדבר על ההומור באיורים ולשאול: האם האיורים מצחיקים, בעיניכם? למה?
השועל מבשר שלום
מָה בְּכִתָּתֵנוּ? אתגרים וידע מקדים
"אֵיזֶהוּ חָכָם – הָרוֹאֶה אֶת הַנוֹלָד". (פרקי אבות ב, יב) – כיצד ידע התרנגול להבחין בכך שהשועל מערים עליו? ואולי היה לו יֶדע מקדים על אופיו של השועל ועל התנהגותו?
תוכלו לקיים "מעגל שיתוף" בקבוצות קטנות ובאווירה המאפשרת לשתף בְּהתמודדות עם אתגר, ביכולת לצפות מה יקרה בהמשך ובהתארגנות לכך. השיתוף יאפשר ללמוד מניסיונם של חברים, יעודד ויתרום לתחושת השייכות בכיתה.
השועל מבשר שלום
"טוֹבִים הַשְּׁנַיִים מִן הָאֶחָד"
בניסיון לשכנע את התרנגול השועל אומר: "טוֹבִים הַשְּׁנַיִם מִן הָאֶחָד" (קהלת ד, ט). ניתן לשוחח על משמעות הפתגם ולמצוא דוגמאות לפעילויות שתורמות במידה כזו או אחרת לשיתוף חברים.
שניים או אחד? – התנסות בפעילויות שונות גם לבד וגם בשניים, למשל: קיפול בד גדול, תליית שרשרת ארוכה, שיתוף חבר בחוויה מהנה או הימנעות מכך (לחשוב עליה לבד), פתירת חידה, צביעת דף.
ומה עדיף? – לאחר הפעילות כדאי לשוחח: מתי היה עדיף לעבוד בזוג? ומתי ביחד?
השועל מבשר שלום
סֵפֶר אַחֲרוֹן לְשָׁנָה זוֹ – רַעְיוֹנוֹת לַחֲגִיגָה מֵהַסְּפָרִים!
"השועל מבשר שלום" הוא הספר האחרון של ספריית פיג'מה לשנה הנוכחית. זו הזדמנות לחגוג ולהיזכר בספרים, ביוצרים, בחוויות ובאיורים:
מחזה כיתתי בקבוצות – אפשר להמחיז מקטעים מהספר בקבוצות קטנות, להכין תפאורה וציורים ולהציע לילדות ולילדים להוסיף תוכן משעשע משלהם.
מסיבת ספרים – אפשר לקשט את הכיתה בהשראת הספרים, להפעיל תחנות שיחה ויצירה או לערוך שעת סיפור יומית סביב ספרי השנה.
הספר שאהבנו במיוחד – כדאי לחזור להציג את הספרים ולבקש מהילדים לבחור ספר אהוב במיוחד ולספר מדוע.
בחירות – אפשר לקיים בחירות לספר המועדף בְּקלפי ייעודית.
לוח תמונות – אפשר להכין לוח ובו תצלומים של כל אחד מהילדים ומהילדות עם הספר שבחר בצירוף בועת דיבור המסבירה את הבחירה.
חידות – תוכלו לערוך חידון על הספרים: זוגות תלמידים יציגו לפני הכיתה חידה שחיברו על ספר, על דמות, על יוצר או על אֵירוע מִסֵפר לפי בחירתם.
קשר משפחתי – אפשר להזמין את ההורים למחזה הכיתתי, לשעת סיפור משותפת ולהצגה של יצירות בעקבות הספרים ולשלב פעילות יצירה משותפת מתאימה.
השועל מבשר שלום
פינטרסט
משחקים, שירים והשראה ליצירה מחכים לכם בדף הספר השועל מבשר שלום בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
השועל מבשר שלום
בטרם קריאת הסיפור
בטרם קריאת הסיפור תוכלי לצלם את האיורים שבספר ללא הטקסט ולהזמין את הילדים לנחש את עלילת הסיפור כפי שהיא משתקפת בתמונות. כדאי לשים לב אלו פרטים הם רואים כחשובים.
אוגי
לבקש מהילדים לדפדף בספר ולחפש יחד את התמונות שמדגימות את הטעות הראשונה של ניבי
לאחר קריאת הסיפור אפשר לבקש מהילדים לדפדף בספר ולחפש יחד את התמונות שמדגימות את הטעות הראשונה של ניבי, את הצעד הראשון שלה בדרך לתיקון, ואת התפקידים שממלאות אמא והגננת ביחס לאמרה "מודה ועוזב ירוחם".
אוגי
להציע לילדים משחק תפקידים
תוכלי להציע לילדים משחק תפקידים: הזמיני שלושה ילדים להמחיז את ההתמודדות של ניבי עם "המכוניות מתנגשות בלונה פארק" שבראשה: שני מתנדבים מייצגים את הקולות המנוגדים, ומתנדב/ת אחר/ת משחק/ת את ניבי. הציעי לשני המתנדבים לנסות לשכנע את ניבי למה כדאי, או לא כדאי, לקחת את אוגי הביתה, לגלות או לא לגלות את הסוד לאמא וכד'… קהל הילדים יכול להשתתף גם הוא, במתן עצות לניבי לגבי הקשבה לקולות המנוגדים.
אוגי
האם בכיתה שלכם יש כלוב ובו אוגר או בעל חיים אחר
האם בכיתה שלכם יש כלוב ובו אוגר או בעל חיים אחר? מה קורה לחיות בשבתות וחופשות? מה מידת האחריות של הילדים כלפי החיות? זו הזדמנות ללמוד יותר על החיות, להסדיר תורנויות הטיפול, ואף להכין יחד עם הילדים שלטי הוראות כמו: "אין לתת להם אוכל של בני אדם", "לא לשכוח לנעול חזרה את הכלוב" וכד'.
אוגי
הקשר לבעלי חיים מרגש ילדים רבים
הקשר לבעלי חיים מרגש ילדים רבים. תוכלי להציע לילדי הכיתה לספר על חיות המחמד שלהם, או על חיות המחמד שהיו רוצים שיהיו להם. אפשר להכין תצוגה בכיתה או לערוך "יום חיות": צרו יחד תמונת קולאז' גדולה מגזרי תמונות, צילומים ביתיים, וציורים של חיות מחמד שהילדים יציירו בכיתה וגם בבית. רצוי לאפשר לילדים לספר על חיות המחמד שלהם ולשתף את חבריהם בידע ובניסיון שלהם.
אוגי
לפעמים סיפורים דמיוניים מזכירים לנו דברים שקרו לנו
לפעמים סיפורים דמיוניים מזכירים לנו דברים שקרו לנו. הסוד ששומרת ניבי מכביד ולא נותן לה מנוח – עד שהיא מגלה אותו לאמהּ. אם נוח לך, תוכלי לספר לילדים על מקרה שבו טעית ומישהו עזר לכם לתקן את הטעות. תוכלי גם להדגיש בפני הילדים שהם תמיד יכולים לשתף אותך בקשיים או בסודות.
אוגי
"יש לי ילדה אמיצה"
אמא של ניבי אומרת "יש לי ילדה אמיצה". האם ילדי הכיתה חושבים גם הם שניבי אמיצה? זו הזדמנות יפה לפתוח שיחה על אומץ לב, ולשאול מה דעתן על הדרך שבה אמא וליאורה הגננת סייעו לניבי.
אוגי
איסור הלבנת פנים
איסור הלבנת פנים: שמירה על כבוד הזולת –
כדאי להסב את תשומת לבם של הילדים לשעה ולדרך שבהן ניבי ואמא מחזירות את אוגי לגן. אפשר לשאול את הילדים למה לדעתם הן דאגו להקדים ולדבר עם הגננת לפני הגעת ילדי הגן? איך לדעת הילדים היתה מרגישה ניבי אילו היו מתקבצים סביבה ילדי הגן?
אוגי
להלבין פנים ברבים
ניתן לקשר את הסיפור לאיסור "להלבין פנים ברבים" המופיע בתלמוד הבבלי, במסכת בבא מציעא. התלמוד מסביר כי מי שמעליב אדם אחר כאילו פוצע אותו ממש. כאשר האדם נפגע פניו מחווירים ולכן הפגיעה נקראת "הלבנת פנים".
אוגי
אל תלבין פני חברך ברבים
אפשר לדון באמרה "אל תלבין פני חברך ברבים" ולתאר כיצד פניו של אדם מחווירות (מלבינות) כאשר הוא ננזף או מובך בפומבי. איך מתנהגים ההפך מ"להלבין פנים" – מה עושים? למה זה חשוב?
אוגי
טעות ותיקון
טעות ותיקון תוכלו לדפדף בספר ולחפש את האיור שמדגים את הטעות הראשונה של ניבי ואת האיור שמדגים את הצעד הראשון שלה בדרך לתיקון. מה עזר לניבי להודות בטעות?
אוגי
לדפדף ולספר
לדפדף ולספר ילדיכם יכולים לעקוב אחר רצף האיורים שמלווים את הסיפור ולספר לכם את העלילה במילים שלהם. כדאי לשים לב אלו פרטים הם רואים כחשובים.
אוגי
מכוניות מתנגשות
מכוניות מתנגשות בסיפור מתוארים רגשותיה של ניבי באמצעות דימוי של ״מכוניות מתנגשות בלונה־פארק״. בקריאה משותפת של הספר כדאי לבדוק מתי ניבי מרגישה שהמחשבות שבראשה הן כמו מכוניות מתנגשות בלונה־פארק. אפשר לשאול את ילדיכם: מתי המכוניות מפסיקות להציק?
אוגי
האם למשפחה שלכם חיית מחמד?
בעלי חיים כמו ניבי, ילדים רבים מפתחים רגשי חיבה ואהבה לבעלי חיים. האם בכיתה שבה לומדים ילדיכם יש אוגר או בעל חיים אחר? האם למשפחה שלכם חיית מחמד? מה מרגישים כלפיה ילדיכם, האם הם שותפים לטיפול בה?
אוגי
סודות
סודות לפעמים סיפורים דמיוניים מזכירים לנו דברים שקרו לנו. הסוד ששומרת ניבי מכביד ולא נותן ּ לה מנוח, עד שהיא מגלה אותו לאמה. אם נוח לכם, תוכלו לספר לילדיכם על מקרה שבו טעיתם ומישהו עזר לכם לתקן את הטעות. תוכלו גם להדגיש בפני ילדיכם שהם תמיד יכולים לשתף אתכם בקשיים או בסודות.
אוגי
האיורים של דיויד הול מוסיפים לחוויית קריאת הספר
האיורים של דיויד הול מוסיפים לחוויית קריאת הספר. כדאי לקרוא בקבוצות קטנות שיאפשרו לילדים לעיין באיורים לעומק:
– האם הם יכולים לזהות את החיות המחופשות? צריכים רמז? אפשר למצוא אותו בעמודי הספר הראשונים בהם החיות עדיין לא מחופשות.
– כיצד אפשר לראות באיור של הגמל שהוא גמל מחופש?
נשף מסכות
תוכלי לעצור במהלך הקריאה ולשאול את הילדים
תוכלי לעצור במהלך הקריאה ולשאול את הילדים:
– למי לדעתם מגיע הפרס הגדול?
– מה יקרה כשהחיות יפקחו את העיניים ויגלו שהגמל גנב את הפרס ומיהו הגמל?
– מי לדעתם הכין את המתנה, ומה היא מכילה?
נשף מסכות
לשוחח על תחרות ומשחק הוגן
בתום הקריאה אפשר לשוחח על תחרות ומשחק הוגן, לשאול את הילדים אם הסיפור הצחיק אותם ולבחון יחד את ההתנהגות של הגמל/שועל. כדאי לרשום את דברי הילדים ולתלות אותם על לוח ההורים!
נשף מסכות
אפשר לקשר הסיפור לחג פורים
אפשר לקשר הסיפור לחג פורים: האם הילדים זוכרים למה הם התחפשו בשנים קודמות?
למה כל אחד מתכוון להתחפש השנה? מה הם אוהבים לעשות בפורים?
נשף מסכות
הילדים יכולים להכין מסכות מחומרים שונים, תוכלו להציג תערוכת מסכות על קירות הגן.
הילדים יכולים להכין מסכות מחומרים שונים, תוכלו להציג תערוכת מסכות על קירות הגן.
נשף מסכות
תוכלי להעמיד קופסת מתנה גדולה עם שרוול מישוש
תוכלי להעמיד קופסת מתנה גדולה עם שרוול מישוש: הילדים בתורם ינסו לנחש מה בתוכה באמצעות מישוש או בעצימת עיניים.
נשף מסכות
כיצד חוגגים את פורים בגן שלכם, ביישוב שלכם? תוכלי להכיר לילדים נשפי מסכות בארץ ובעולם, כמה דוגמאות:
o רקע על נשפי מסכות
נשף מסכות
סיכום הפעילות/פעילות שיא:
סיכום הפעילות/פעילות שיא:
נשף תחפושות, שבסופו יוענק הספר לילדי הגן. במהלך השבוע הילדים יכולים להתכונן לנשף: להחליט למה יתחפשו, להכין מסכה ואביזרים שיתלוו לתחפושת, לבחור שיר שהם אוהבים אשר ייכלל ברשימת השמעה שתלווה את מסיבת הריקודים, להחליט על תפריט כיבוד ותכנית אמנותית.
נשף מסכות
מי מתחפש למי?
מי מתחפש למי? כדאי להתבונן באיורים ולחפש את החיות המחופשות המוזכרות בסיפור. האם ילדיכם מזהים את כולן? למי בעיניכם התחפושת המוצלחת ביותר, למי הייתם מעניקים את הפרס?
נשף מסכות
נשף תחפושות בבית לבובות פרווה
נשף תחפושות בבית לבובות פרווה: מְכינים להן תחפושות ומסכות, עורכים שולחן עם מטעמים ושרים יחד שירי פורים. מי יזכה בתחרות התחפושות ומה יהיה הפרס הגדול?
נשף מסכות
תחרויות ומשחק הוגן
תחרויות ומשחק הוגן: כדאי לעצור את הקריאה בעמוד שהחיות רבות ביניהן – כל אחת חושבת שהיא המוצלחת ביותר – ולשאול את ילדיכם איך לדעתם אפשר להחליט למי הפרס מַגיע. בעקבות הסיפור תוכלו לשוחח על הישגים, על תחרות ועל הרגשות הנלווים למנצחים ולמפסידים.
נשף מסכות
השועל הערמומי
השועל הערמומי: אפשר לשוחח עם הילדים על התנהגותו של השועל, האם היה ראוי לנצח בתחרות התחפושות? בסיפורים רבים מיוחסת לשועל ערמומיות. האם אתם מַכּירים עוד ספרים על שועלים, לדוגמה מָשָׁל עַל שׁוּעָל, הַתַּרְנְגֹלִים וְהַשׁוּעָל או מִשְׁלֵי שׁוּעָלִים? תוכלו לחפש אותם ולקרוא יחד.
נשף מסכות
פורים של פעם
פורים של פעם: האם זכורה לכם תחפושת מיוחדת מילדותכם? תוכלו לשתף את הילדים בחוויות הילדות שלכם מחג פורים ומתחפושות, אפשר גם לדפדף באלבומים משפחתיים ולהיזכר בתחפושות העבר של ההורים, של האחים ושל הילדים.
נשף מסכות
עודד בורלא כתב ואייר ספרי ילדים רבים
עודד בורלא כתב ואייר ספרי ילדים רבים, ובהם האוסף חִיּוּךְ בְּכָל פִּנָּה, הַמַּנְגִּינָה והספר הגדול של עוֹדד בּוּרלא. כדאי לחפש בספרייה יצירות מפרי עטו וליהָנות מהן יחד.
נשף מסכות
אם תשימו לב לפרטים, תראו שקורה משהו מוזר בספר
ג'ק קנט כתב ואייר את הסיפור "דרקון אין דבר כזה". אם תשימו לב לפרטים, תראו שקורה משהו מוזר בספר זה: לא תמיד האיורים מתאימים למילות הסיפור. בטרם הקראת הסיפור בפני הילדים, מומלץ לחלק את עותקי הספר האישיים ולבקש מהילדים לספר מה רואים בתמונות ובמה לדעתם עוסק הספר.
דרקון- אין דבר כזה
להציע לילדים לבדוק אם "אין דבר כזה" גם באיורים
בקריאת הסיפור ניתן לעצור כל פעם בה מופיעות המילים: "אין דבר כזה" ולהציע לילדים לבדוק אם "אין דבר כזה" גם באיורים. אפשר לשוחח עם הילדים: מה מתאר נכון יותר את המציאות? מילות הסיפור או האיורים.
דרקון- אין דבר כזה
להזמין את הילדים לעיין באיורים ולציין מה רואים
תמונות הסיפור לא רק סותרות את עלילת הסיפור המתוארת במילים, הן גם מרחיבות אותה. תוכלי להזמין את הילדים לעיין באיורים ולציין מה רואים. אפשר לשאול אותם: איזו רגשות מביעות פניהם של הדמויות השונות? מה הדרקון עושה בכל עמוד, ולמה לדעתם גודלו משתנה לאורך הסיפור?
דרקון- אין דבר כזה
בילי רואה דבר שהוריו אינם רואים
בילי רואה דבר שהוריו אינם רואים. האם אפשר לראות משהו שאף אחד אחר אינו רואה? איך מרגישים כשהאחר אינו מצליח (או אינו מוכן) לראות את מה שאנחנו רואים? תוכלי להציג לילדים תמונות של אשליות אופטיות ולבקש מהם לספר מה רואים. שתי דוגמאות מפורסמות לתמונות "מבלבלות" הן האישה הזקנה והעלמה , והתמונה של כוס יין ושני פרצופים . כשמביטים בתמונות, האם כולם רואים את אותו הדבר?
דרקון- אין דבר כזה
תוכלו לחשוב יחד
זו הזדמנות לשוחח עם ילדי הגן על הרגשות של הדמויות בסיפור. תוכלו לחשוב יחד: למה אמא לא התייחסה ברצינות לדבריו של בילי? איך לדעתכם הרגיש בילי כאשר אמא לא האמינה לו? יהיה מעניין לשאול את הילדים אם לדעתם בילי היה יכול למצוא דרך אחרת לספר לאמא על הדרקון. אפשר להרחיב את השיחה למציאות המוכרת לילדיכם: האם קרה מקרה בגן או בבית, שלא האמינו להם? מומלץ לרשום את דברי הילדים ולפרסם אותם בלוח ההורים בגן.
דרקון- אין דבר כזה
שיחה עם ילדי הגן אודות
הסיפור מזמן שיחה עם ילדי הגן אודות התמודדות עם תסכול. לא פעם ילדים צעירים חשים שמבוגרים אינם לוקחים אותם ברצינות, ואינם מסוגלים להבין את עולמם הפנימי. זו הזדמנות יפה לפתח שפה רגשית בקרב הילדים וללמד אותם להמליל רגשות במשפטים קצרים (למשל, "הייתי מתוסכלת שלא האמנת לי", או "כעסתי מאד שלא הקשבת לי").
דרקון- אין דבר כזה
איך ניתן להתמודד עם יצורים מפחידים?
איך ניתן להתמודד עם יצורים מפחידים? באגדות רבות מסופר על גיבורים שנלחמו בדרקונים או חיות מפחידות והתגברו עליהם. האם אתם מכירים סיפורים נוספים על אודות התגברות על פחדים ודאגות? בעקבות הספר אפשר לספר אותם לילדיכם, וגם לבקש מהילדים להביא לגן ספרים דומים שברשותם בספרייה הביתית.
דרקון- אין דבר כזה
הציעו לילדיכם לבדוק אם "אין דבר כזה" גם באיורים
ג'ק קנט כתב ואייר את הסיפור. אם תשימו לב, תראו שלא תמיד האיורים מתאימים למילות הסיפור. בקריאת המילים "אין דבר כזה", הציעו לילדיכם לבדוק אם "אין דבר כזה" גם באיורים. אפשר לשוחח עם הילדים: מה מתאר נכון יותר את המציאות? מילות הסיפור או האיורים?
דרקון- אין דבר כזה
תמונות הסיפור מרחיבות את העלילה המתוארת במילים
תמונות הסיפור מרחיבות את העלילה המתוארת במילים. תוכלו לעיין עם ילדיכם באיורים ולציין מה הדרקון עושה בכל אחד מהם.
דרקון- אין דבר כזה
בילי רואה דבר שהוריו אינם רואים
בילי רואה דבר שהוריו אינם רואים. האם אפשר לראות משהו שאף אחד אחר אינו רואה? אפשר לשחק "מה מסתתר בקשקוש": כל אחד בתורו מצייר ציור מופשט, ועל המשתתף האחר לזהות בתוכו דמות או עצם מוכרים, להוסיף פרטים חסרים ולצבוע אותו בצבע.
דרקון- אין דבר כזה
לשוחח עם ילדיכם על הרגשות של הדמויות בסיפור
זו הזדמנות לשוחח עם ילדיכם על הרגשות של הדמויות בסיפור. תוכלו לחשוב יחד: למה אמא לא התייחסה ברצינות לדבריו של בילי? איך לדעתכם הרגיש בילי כאשר אמא לא האמינה לו? אפשר להרחיב את השיחה למציאות המוכרת לילדיכם: האם קרה מקרה שלא האמינו להם?
דרקון- אין דבר כזה
להכין עם ילדיכם דמות של דרקון
אתם מוזמנים להכין עם ילדיכם דמות של דרקון או יצור מפחיד אחר. הדרקון של בילי אוהב בעיקר לאכול ולישון, ונרגע כשמלטפים אותו. מה היצור שהכנתם אוהב?
דרקון- אין דבר כזה
איך אפשר להתמודד עם דרקונים מפחידים?
איך אפשר להתמודד עם דרקונים מפחידים? באגדות רבות מסופר על גיבורים שנלחמו בדרקונים והתגברו עליהם. האם אתם מכירים סיפורים נוספים על אודות דרקונים? בעקבות הספר אפשר לספר אותם לילדיכם.
דרקון- אין דבר כזה
דְּאָגָה בְלֶב-אִישׁ
דְּאָגָה בְלֶב-אִישׁ – האם יסיחנה מדעתו או ישוחח עליה? איך אתם נוטים להתמודד עם דבר שמדאיג אתכם? זו הזדמנות לספר לילדיכם על מקרה שדאגתם כשהייתם ילדים, ולשתף אותם בדרכים שעזרו לכם להתגבר.
דרקון- אין דבר כזה
לקחת את הספר הביתה, לקרוא אותו בקול רם
הטקסט שכתבה לאה גולדברג שונה משפת הדיבור היום, וייתכן שיהיו מילים או ביטויים שאינם מוכרים לילדים. כדאי לקחת את הספר הביתה, לקרוא אותו בקול רם ולוודא שהכל מובן לך ושאת יודעת כיצד להסביר לילדים את המילים הזרות.
מר גוזמאי הבדאי
האם הילדים מכירים קומיקס?
האם הילדים מכירים קומיקס? סיפור קומיקס, או "עלילון",הוא בעצם סיפור כפול: הרפתקאותיו של אורי כדורי כפי שמתוארות במילים, ועלילת הציורים. לא צריך לדעת לקרוא כדי לפענח טורי קומיקס! ילדי הגן יוכלו "לקרוא" את הציורים ולספר את הסיפור במילים שלהם.
מר גוזמאי הבדאי
טור קומיקס
ילדי הגן יכולים לצייר טור קומיקס. ניתן לבקש מהם לבחור סיפור מוכּר ולהכין ממנו קומיקס.
מר גוזמאי הבדאי
צייר הקומיקס ירמי פינקוס אייר את מר גוזמאי בעפרונות צבעוניים
צייר הקומיקס ירמי פינקוס אייר את מר גוזמאי בעפרונות צבעוניים. בעקבות הסיפור הילדים יכולים לצייר באותה טכניקה, ולהשוות אותה עם חומרים אחרים (צבעי מים, גואש, צבעי פנדה…).
מר גוזמאי הבדאי
לשוחח עם הילדים על דמיון ומציאות, על אמת ושקר, על חלומות ומשאלות
למר גוזמאי דמיון פורה מאד! אפשר לשוחח עם הילדים על דמיון ומציאות, על אמת ושקר, על חלומות ומשאלות.
מר גוזמאי הבדאי
לשחק בהמצאת סיפור דמיוני משותף
אפשר לשחק בהמצאת סיפור דמיוני משותף: אחד המשתתפים מתחיל: "בוקר אחד יצאתי אל הגן וראיתי…". השני ממשיך "ופתאום הגעתי ל…" בסוף הסיפור המשותף תוכלו לבחור באחד המצבים הדמיוניים ולציירו.
מר גוזמאי הבדאי
האם עלילותיו של מר גוזמאי הצחיקו את הילדים?
האם עלילותיו של מר גוזמאי הצחיקו את הילדים? איזה סיפור אהבו במיוחד? אפשר לשוחח בקבוצות קטנות, לבחון את הפרטים הקטנים שבאיורים ולאפשר לילדים להביע את העדפותיהם.
מר גוזמאי הבדאי
מפגש בדיחות וצחוק
בעקבות הקומיקס ולקראת חג פורים אפשר לערוך יחד עם ההורים "מפגש בדיחות וצחוק", עם סדנאות לכתיבת קומיקס, שעשועים וחידות, ושירים היתוליים.
מר גוזמאי הבדאי
להכיר לילדים את דמות היוצרת ולערוך תצוגה בגן.
האם ילדי הגן מכירים יצירות נוספות שכתבה לאה גולדברג (למשל, "איה פלוטו?", "דירה להשכיר", "הילד הרע" ועוד)? אפשר להכיר לילדים את דמות היוצרת ולערוך תצוגה בגן. כדאי לבקש מהילדים לחפש בבית ספרים ושירים פרי עטה ולצרף אותם לתצוגה.
מר גוזמאי הבדאי
לא צריך לדעת לקרוא כדי לפענח טורי קומיקס!
לא צריך לדעת לקרוא כדי לפענח טורי קומיקס! ילדיכם יוכלו "לקרוא" את הציורים ולספר את העלילה במילים שלהם.
מר גוזמאי הבדאי
גם ילדים צעירים יכולים לצייר טור קומיקס
גם ילדים צעירים יכולים לצייר טור קומיקס. ניתן לבקש מילדיכם לבחור סיפור מוכּר ולהכין ממנו קומיקס.
מר גוזמאי הבדאי
להמציא סיפורים מוגזמים ודמיוניים
מר גוזמאי הבדאי ממציא סיפורים בלתי-הגיוניים, פרי דמיונו. גם ילדיכם יכולים להמציא סיפורים מוגזמים ודמיוניים. אפשר לשחק בהמצאת סיפור דמיוני משותף: אחד המשתתפים מתחיל: "בוקר אחד יצאתי אל הגן וראיתי…". השני ממשיך "ופתאום הגעתי ל…" בסוף הסיפור המשותף תוכלו לבחור באחד המצבים הדמיוניים ולציירו.
מר גוזמאי הבדאי
מה מצחיק אתכם?
מה מצחיק אתכם? בעקבות הקומיקס ולקראת חג פורים אפשר לערוך "ערב בדיחות וצחוק" במשפחה.
מר גוזמאי הבדאי
יצירות נוספות שכתבה לאה גולדברג
האם אתם מכירים יצירות נוספות שכתבה לאה גולדברג? אפשר לחפש בבית, בספריית הגן או בספרייה המקומית ספרים ושירים פרי עטה וליהנות יחד גם מהם.
מר גוזמאי הבדאי