
שתי ציפורים נודדות מחפשות להן מקום מנוחה. היכן יוכלו לעצור ולנוח בבִטְחָה? על הארז הגדול והחזק או על הקנה הדק והגמיש? עיבוד מחורז למשל תלמודי על כוחה של גמישות.
שתי ציפורים נודדות מחפשות להן מקום מנוחה. היכן יוכלו לעצור ולנוח בבִטְחָה? על הארז הגדול והחזק או על הקנה הדק והגמיש? עיבוד מחורז למשל תלמודי על כוחה של גמישות.
אספנו הצעות לפעילויות נהדרות עם הילדים בעקבות קריאת הספר הקנה והאורז, מאת: שירלי יובל יאיר, איור: מנחם הלברשטט, הוצאת המבוך | נדידת הציפורים זו תופעת טבע מרתקת ...
פעילות בחיק המשפחה"הקנה והארז" משתף את קוראיו במסע הנדודים שציפורה ודרורה, שתי ציפורים, יוצאות אליו בהשראת אגמון החוּלה המרהיב. כשהן מחפשות מקום חנייה מוגן מפני תופעות הטבע, ...
פעילות בגן ובכיתההצעות לפעילות עם הילדים בכיתה לאחר הקריאה – להורדה!
הצעות לפעילות עם הילדים בבית לאחר הקריאה – להורדה!
Py << להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאנגלית להורדה!
አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> להורדה!
To Download and Print suggestions for Family Activities >> CLICK HERE
הצעות לפעילות משפחתית לאחר הקריאה – להדפסה!
אספנו הצעות לפעילויות נהדרות עם הילדים בעקבות קריאת הספר הקנה והאורז, מאת: שירלי יובל יאיר, איור: מנחם הלברשטט, הוצאת המבוך | נדידת הציפורים זו תופעת טבע מרתקת שהילדים יוכלו להכיר דרך היצירות והפעילויות השונות 🦜 | מיהם הארז החזק והקנה הגמיש שהכרנו בסיפור? 🌲🎋 | מוזמנים להתנסות ביצירה בחומרים גמישים לעומת יצירה בחומרים קשיחים ✂️ | כיצד נוכל לפתח גמישות מנטלית ופיזית עם הילדים? 🧘🏽♂️ | קריאה ופעילות מהנה
שיחה – קנה או ארז?
אפשר לשוחח על גמישות ועל יציבות בחיים. כדאי לשתף בדוגמאות מחיי היום-יום במצבים שבהם אנחנו מתנהגים כמו ארז ולא מוכנים לזוז מעמדתנו, ובמצבים שבהם אנחנו גמישים ומשנים את התנהגותנו או את דעתנו – מה קורה כשמסתבר שהרצונות שלנו לא יכולים להתמלא כפי שציפינו?
תשמעו סיפור
פס הקול של הספר מחכה לכם בסריקת קוד ה-QR: אפשר להתרווח ולהאזין יחד לסיפור בכל עת. מתאים גם למשפחות עולים.
תרגיל בהגמשת הגוף
יושבים על הברכיים, זה מול זה, . שואפים אוויר פנימה ומרימים את הזרועות לצדי הגוף עד שהן מגיעות למעלה. לאחר מכן נושפים את האוויר החוצה תוך הורדת הזרועות קדימה. כדאי לתרגל קצת בכל פעם ולהוסיף תרגילים נוספים. לבריאות!
משחק קנה-ארז
מה ההפך של קנה? – ארז! ומה ההפך של חם? – קר! וההפך של ישן? גמיש? יציב? חמוץ? תינוק? – כל אחד מהמשתתפים אומר בתורו מילה, והשאר צריכים למצוא את המילה ההפוכה. ומה ההפך של… הפוך?
עוד יצירות והשראה מחכים לכם בתיקיית הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה!
הצעות לפעילות עם הילדים בגן לאחר הקריאה – להדפסה!
"הקנה והארז" משתף את קוראיו במסע הנדודים שציפורה ודרורה, שתי ציפורים, יוצאות אליו בהשראת אגמון החוּלה המרהיב. כשהן מחפשות מקום חנייה מוגן מפני תופעות הטבע, ציפורה בוחרת בעץ הארז הקשיח והחזק, ואילו דרורה בוחרת בקנה הסוף הרך והגמיש. איזו בחירה נכונה יותר?
"הקנה והארז" הוא סיפור מופלא על ההפתעות המחכות לנו בדרך ועל כוחה של גמישות, המאפשרת לנוע עם הרוח ובכל זאת להישאר בטוחים במקומנו גם ביום שטוף שמש וגם בליל סערה.
"לְעוֹלָם יְהֵא אָדָם רַךְ כְּקָנֶה וְאַל יְהֵא קָשֶׁה כָּאֶרֶז".
[בבלי, תענית כ ע"א]
מילים מרכזיות
קנה, ארז, גמישות, נוקשות, גמישות מחשבה, הסכמה, אי-הסכמה
מפגש ושיחה בכיתה
כיצד כדאי לקרוא? סיפור בקריאה משתפת וחוזרת! "הקנה והארז" הוא סיפור מחורז ומהנה. הוא מתאים מאוד לחוויית קריאה חוזרת ופעילה בזכות שלל רובדי השפה והמילים המיוחדות שבו.
קריאה חוזרת היא קריאה שנייה שנלווים לה שיח, התבוננות באיורים והבהרת פירושי מילים. מה היא מפתחת? היא מעודדת השתתפות של הילדים בתוכן, בפרשנות ובהסקת מסקנות וכך מזמנת היכרות עם נקודות מבט שונות ותורמת לפיתוח חשיבה אנליטית ויצירתית.
במהלך הקריאה:
כדאי לייצר הפוגות נקודתיות וקצרות, שכן המטרה היא לגייס את התלמידים לסיפור ולהעלות את רמת העניין והמתח בו מבלי לפגום ברצף הסיפורי.
מילים חדשות
תוכלו "לסמן" יחד מילים לאורך הסיפור לחקר משותף בהמשך: המילה "רָצוּץ", לדוגמה, מתארת את הקנה ומרמזת לביטוי "מִשְׁעֶנֶת קָנֶה רָצוּץ", שמציין דבר רעוע שלא ניתן לסמוך עליו. כדאי להסביר את המילה בעזרת קנה דק ושבור ולחבר יחד משפטים שהמילה "רצוץ" מופיעה בהם, למשל: "התעייפתי מאוד, אני רצוץ וחייב לנוח" או "אי אפשר לסמוך עליו, הוא לא יכול לעזור לנו. לסמוך עליו זה כמו להישען על קנה רצוץ".
קנה וארז – היכרות
תוכלו לשאול: האם צפיתם את הסוף או הופתעתם ממנו?
אפשר להביא לכיתה קנה גמיש וענף קשיח, לתת לתלמידים למשש אותם ולחוש אותם ואז לערוך יחד בֶּדק והשוואה: אילו תכונות יש לארז? ואילו תכונות יש לקנה? האם ניתן לכופף את שניהם? האם הם נשברים? פעילות זו יכולה לשמש גם הטרמה לסיפור.
להתעקש או להתגמש? – הסיפור נכתב בהשראת הביטוי התלמודי: "לְעוֹלָם יְהֵא אָדָם רַךְ כְּקָנֶה וְאַל יְהֵא קָשֶׁה כָּאֶרֶז". תוכלו לשאול: איזה מין אדם מתואר כרך וגמיש כקנה? איזה מין אדם מתואר כקשה כארז? האם, לדעתכם, ציפורה עקשנית או גמישה? מתי אתם מתנהגים כמו קנה יותר מאשר ארז ולהפך?
אפשר לחשוב יחד לאילו מצבים הביטוי מתאים ולשלב אותו בשיח היומיומי בכיתה. חשוב לעמוד על כך שבמצבים מסוימים עדיף לנהוג בעיקשות כשל הארז, ובמצבים אחרים – בגמישות כשל הקנה מתאימה יותר.
מסכימים או חולקים?
בחירות אישיות ואי-הסכמה – תוכלו להתבונן יחד בהתנהלות השונה של ציפורה ודרורה ובאי-ההסכמות ביניהן ולהסתמך על ציטוטים מהסיפור. זוהי הזדמנות מופלאה ללמוד כיצד להתנהל באי-הסכמה עם חבר, כיצד להתווכח באופן שמכבד דעות או בחירות מנוגדות, כיצד לנהוג כשמעליבים חבר – האם להתגמש או דווקא לעמוד לצידו ולנהוג כארז?
פעילות עימות – ניתן לבחור נושא הקרוב לליבם של התלמידים ולהתחלק לשתי קבוצות, למשל: חובבי חורף וחובבי קיץ או כל נושא שקשור לעולמם של הילדים ומעסיק אותם. כל קבוצה תוכל להכין ציורים ושלטים שמתאימים לעמדה שלה ולגבש יחד טיעונים לחיזוק העמדה ואז לנהל בין הקבוצות עימות מכבד ומפרה שיטפח גמישות מחשבתית ויותיר תחושת עשייה מרגשת.
קשיח וגמיש – איך זה מרגיש?
תוכלו להמחיש בכיתה את המושגים בדרכים שונות:
תנוחות שונות – אפשר לעמוד יציבים וחזקים כארז ואז להתנועע בְּרַכּוּת כמו קנה. במהלך התרגילים כדאי לבדוק מתי סייעה להם היציבות ומתי הגמישות? אילו תרגילים מהנים יותר?
יצירה – ניתן ליצור עם חומרים קשיחים, כמו בקבוקים, ולעטר עם חומרים רכים, כמו פלסטלינה. בזמן היצירה אפשר לחוש בידיים את ההבדל בין החומרים, אך לפני כן תוכלו להקדים ולשאול: האם ראיתם פעם פלסטלינה נשברת? מה יקרה אם נזרוק אותה על הרצפה? ומה יקרה אם נעשה זאת לבקבוק הזכוכית? האם ניתן לייצב חפץ דווקא בעזרת פלסטלינה?
מיון חפצים וחומרים – ניתן להביא מהבית ומהסביבה עוד חומרים או חפצים, למיין אותם לקשיחים ולגמישים ולהניח אותם בתיבת מיון ייעודית.
"רך כקנה" – גמישות מחשבתית
גמישות מחשבתית מעצימה את היכולת להתמודד כראוי עם שינויים סביבתיים ועם חוויות אישיות ותורמת לכישורים החברתיים. ניתן לטפח אותה באמצעות משחקים שונים, כגון:
משחק כרטיסיות – הפעלת הדמיון ודיון בקבוצות קטנות:
על גבי הכרטיסיות מציינים מצבים שונים במלל או בתמונות ועל התלמידים להעלות פתרונות. לדוגמה, שתי כיתות רוצות את המגרש באותו הזמן. מה ניתן לעשות?
משחק המילים "כן/לא/שחור/לבן" בהיפוך: התלמידים נשאלים שאלות, אך אינם יכולים להשתמש במילים הללו כתשובה. הם נדרשים להגמיש את מחשבתם ולמצוא מילים חלופיות.
עידוד קריאה משפחתית
הספר מלווה בפסקול, וכדאי לשתף בו את המשפחות, גם משפחות עולים.
ספרים, יצירות והשראה בתיקיית הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
שלום ילדים וילדות, עוד רגע תאזינו לסיפור שקיבלתם מספריית פיג'מה.
אם תרצו אתם יכולים להחזיק ביד את הספר שלכם ולדפדף איתנו יחד!
וכמה כיף זה גם רק להקשיב, להתמסר למילים, למנגינה, ולהפליג בדמיון למקומות רחוקים.
הישענו לאחור, עצמו את העיניים, ביחד או לבד, בחדר, בסלון או במטבח…
מוכנים?! מ ת ח י ל י ם!
מספרים: דידי שחר וירדן בר כוכבא הלפרין עריכה ובימוי: ירדן בר כוכבא הלפרין מוזיקה מקורית: טל בלכרוביץ' פתיח: דידי שחר
הצעות לפעילות משפחתית בעקבות הספר ברוסית ואמהרית. לחצו על השפה הרצויה:
Py – להצעות מתורגמות לרוסית לפעילות משפחתית >> לחצו כאן
Тростинка и кедр
Идеи для семейного досуга
Рассказ о Ципоре и Уфи – история о сюрпризах, которые ожидают нас на пути и о силе гибкости: о нашей способности подстраиваться под разные меняющиеся ситуации, трепетать на ветру и все же оставаться на своем месте и в солнечный день, и в дождливую ночь:
«Пусть человек всегда будет мягким как тростинка, а не твердым как кедр».
[Вавилонский Талмуд, трактат Таанит, 20, лист А]
Беседа – тростинка или кедр
Побеседуйте о гибкости и стабильности жизни. Стоит привести примеры из повседневной жизни, обсудите ситуации, в которых мы ведем себя как кедр и не готовы поступиться своей позицией, а также обстоятельства, в которых мы проявляем гибкость и меняем свое поведение или мнение – что происходит тогда, когда наши желания не могут быть удовлетворены так, как мы того ожидали?
Слушаем рассказ
Когда вы отсканируете QR-код, вы получите доступ к аудио-версии книги: в любое время можно удобно расположиться и вместе послушать эту историю. Подходит также для семей новых репатриантов.
Упражнение для развития гибкости тела
Садимся на колени, друг напротив друга. Вдыхаем воздух и поднимаем руки по бокам до тех пор, пока они не достигнут верхней точки. Затем выдыхаем воздух, параллельно опуская руки вперед. Стоит каждый раз проводить короткую тренировку и добавлять к ней новые упражнения. Будьте здоровы!
Игра «Тростинка-кедр»
Что противоположно по значению тростинке? Кедр! А что противоположно по значению слову «горячо»? Холодно! А слову «старый»? «Гибкий»? «Устойчивый»? «Кислый»? «Младенец»? Каждый из участников по очереди называет слово, а остальные должны найти слово, противоположное по значению. А какое слово противоположно по значению слову… «противоположный»?
Варианты поделок по мотивам книги вы найдете на странице «Пижамной библиотечки» на сайте Pinterest
አማርኛ – להצעות מתורגמות לאמהרית לפעילות משפחתית >>לחצו כאן
ሸምበቆውና ዝግባው
ለቤተሰባዊ ተሳትፎ የሚመከሩ
የጺፖራና የዖፊ ታሪክ በመንገድ ላይ ስለሚጠብቁን አስገራሚ ነገሮችና የመቀያየር ኃይል፦ እራሳችንን ከተለያዩና ተለዋዋጭ ሁኔታዎች ጋር የማላመድ ችሎታን፣ ከነፋሱ ጋር መንቀሳቀስን እንዲሁም በፀሐያማ ቀንና ወጀብ በተሞላ ሌሊትም ቢሆን ባለንበት ቦታ ላይ እንድንቆይ የሚያደርግ ታሪክ ነው፦
ሰው ሁሌም እንደ ሸምበቆ መለስለስ እንጂ እንደ ዝግባ መጠንከር የለበትም።
[ባቢሎን፣ ታዓኒት፣ 20 ገጽ 1]
ውይይት – ሸምበቆ ወይስ ዝግባ?
በሕይወት ውስጥ ስለ መቀያየርና መቋቋም ማውራት እንችላለን። እንደ ዝግባ ባለንበት ከአቋማችን ለመንቀሳቀስ ዝግጁ ባልሆንባቸው ሁኔታዎችና ተለዋዋጭ በሆንባቸው ባህርያችንን ወይም አስተሳሰባችንንም በምንቀይርባቸው ሁኔታዎች ውስጥ ከዕለት ተዕለት ሕይወት ምሳሌዎችን ማጋራት ጠቃሚ ነው – ፍላጎቶቻችን እንደጠበቅናቸው መሟላት ሳይችሉ ሲቀር ምን ይከሰታል?
ታሪክ ይስሙ
የመጽሐፉ ማጀቢያ የQR ኮዱን ስካን በማድረግ ይጠብቅዎታል፦ በማንኛውም ጊዜ ዘና ማለትና ታሪኩን አብረው ማዳመጥ ይችላሉ። እንዲሁም ለአዲስ ገቢ ቤተሰቦች ተስማሚ ነው።
ሰውነትን የማቀያየር መልመጃ
ጉልበቶችዎ እርስ በእርሳቸው እንዲተያዩ ሆነው መቀመጥ። ወደ ውስጥ መተንፈስና እጆቻችሁ ከላይ እስኪደርሱ ድረስ ወደ ሰውነታችሁ ጎን ማንሳት። ከዚያም እጆችዎን ወደ ፊት በሚያወርዱበት ጊዜ አየሩን ወደ ውጪ ማስወጣት። በእያንዳንዱ ጊዜ ትንሽ ልምምድ እያደረጉና ተጨማሪ ልምምዶችን ማድረግ ይኖርብዎታል። ለጤና ያድርግልዎት!
የሸምበቆ-ዝግባ ጨዋታ
የሸምበቆ ተቃራኒው ምንድን ነው? – ዝግባ! የሙቀትስ ተቃራኒው ምንድነው? – ቀዝቃዛ! የአሮጌስ ተቃራኒ? ተለዋዋጭ? የተረጋጋ? ኮምጣጣ? ሕፃን? – እያንዳንዱ ተሳታፊ በተራው አንድ ቃል ይናገራል፤ የተቀሩት ደግሞ የተቃራኒውን ቃል ማግኘት አለባቸው። የ… ተቃራኒስ ተቃራኒው ምንድን ነው?
To Download and Print suggestions for Family Activities >> CLICK HERE
The Reed and the Cedar
Written by: Shirley Yuval-Yair
Illustrated by: Menachem Halberstadt
Suggestions for Family Activities
The story of Zippora and Uffi is about surprises awaiting us on our way and the power of being flexible: The ability to adapt to different situations, bend with the wind, and yet remain steadfast come rain or shine:
A person should always be soft like a reed, and he should not be stiff like a cedar
[Talmud Bavli, Taanit, 20a]
A discussion on reeds and cedars
You may enjoy discussing flexibility and stability in life. You may want to share examples from everyday life. Situations in which we behave like cedars, rooted in our positions, or situations in which we are agile, changing our behavior or opinion. What happens when we realize that our desires cannot be met as we expected them to be?
Listening to a story
The book’s soundtrack is waiting for you. All you have to do is scan this QR code, sit back, and listen to the story together. This is perfect for new immigrant families as well.
An exercise in physical flexibility
You may enjoy sitting opposite one another, inhaling and lifting your arms up at your sides until they are straight up. Next, exhale while lowering your arms until they reach out in front of you. We recommend doing some short exercises each time and gradually add more. Enjoy!
A game of reed-cedar
What’s the opposite of reed? Cedar! And what’s the opposite of hot? Cold! And the opposite of old? Young! What’s the oppostive of…flexible? stable? sour? baby? Take turns saying a word and having the other players come up with its antonym. By the way, what’s the opposite of… opposite?
– Find more inspiration and creative activity in our Pinterest page.