fbpx
ספרים גנים > המנהרה של נורי

המנהרה של נורי

כתבה: רוני גלבפיש / איירה: רותם טפלו / הוצאת מודן

חולקו במרס/אדר תשפ"ב 117,800 עותקים בגני חובה

ספר חדש!

סבא של נורי הוא חולד מפורסם, חופר המנהרות הטוב בעולם. גם נורי יכולה להיות חופרת מעולה. היא מנסה ללמוד מסבא, אבל היא לא בדיוק מבינה וגם מתביישת לשאול. כשסבא מגלה זאת, הוא מלמד את נורי להבדיל בין למעלה ולמטה, בין ימין ובין שמאל וגם מלמד אותה לשאול.

סיפור בהשראת דברי מסכת אבות "לא הביישן למד".

חדש מספריית פיג'מה! יש לכם משפחה של עולים חדשים בגן?
הצעות לפעילויות בחיק המשפחה מתורגמות לאנגלית, לאמהרית ולרוסית!

👇🏽👇🏼👇🏾👇

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

▫️ לתרגומי ההצעות לפעילות בעקבות הספר עם הילדים בבית - באנגלית, ברוסית ובאמהרית, היכנסו לקישור למטה! ▫️ מה עושים כשלא מבינים? – הכלל הוא פשוט: שואלים! אך האם זה כה ...

פעילות בחיק המשפחה   

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת בַּגַּן

מה עושים כשלא מבינים? הכלל פשוט: שואלים! אבל האם זה כל כך פשוט?  "לֹא הַבַּיְשָׁן לָמֵד"  (משנה, מסכת אבות, ב, ה)  סיפורה של נורי מציג את הקושי והמבוכה שמרגישים ...

פעילות בגן  

הצעות לפעילות בעקבות הספר עם הילדים בבית:

  PY  |  בעברית  |  አማርኛ  | ENG

 

מה עושים כשלא מבינים? – הכלל הוא פשוט: שואלים! אך האם זה כה פשוט? 

לֹא הַבַּיְשָׁן לָמֵד 

(משנה, מסכת אבות, ב', ה') 

סיפורה של נורי מציג את המבוכה והקושי שלה לשאול ולהודות בחוסר הבנה, אפילו בפני מישהו כה קרוב כמו סבא שלה. להפתעתה היא מגלה כי שאלותיה חשובות ומתקבלות באהבה; כמו נורי, לכולנו קורה לפעמים שאנחנו לא מבינים ומתביישים לשאול. רק אם נודה בכך, נוכל להמשיך ללמוד ולהתפתח.   

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

  • משוחחים נורי וסבא מבלים ביחד וזה נחמד. כדאי לשוחח עם הילדים והילדות ולברר: מה נחמד להם לעשות יחד עם סבא, סבתא או בני משפחה אחרים? האם יש משהו שהייתם רוצים ללמוד מהם? אולי יש לכם שאלה שרציתם לשאול והתביישתם?
  • מתבוננים באיורים אילו אוצרות יש במערה של סבא? - כדאי להתבונן באיורים ולחשוב איך הם הגיעו לאדמה, למי הם היו שייכים? תוכלו גם לדמיין: מה יכול להימצא באדמה מתחת לבית שלכם?
  • נעים מאוד – חולד! מיהו החולד? – החולד הוא בעל חיים מכרסם שחי בתוך מחילות באדמה. צורת הגוף שלו מתאימה לצורת המחילה – הוא ארוך וגלילי. חוש המישוש והשמיעה שלו מפותחים, והוא אוכל צמחים שגדלים בתוך האדמה. רוצים לדעת עוד? – חפשו במרשתת מידע על החולד.
  • גם אתם יכולים להיות חולד ליום אחד! - מכינים יחד 'מנהרה' מספות, סדינים או כריות, נכנסים בזהירות וזוחלים עד ליציאה. אפשר גם להחשיך את הבית, להדליק פנס וללכת שמאלה וימינה, קדימה ואחורה - לעקוף מכשולים, ו... להגיע!
  • מה השאלה? מוזמנים לשחק ולגלות: מה קורה כשעונים לפני ששואלים? אחד המשתתפים אומר תשובה והמשתתפים האחרים מנחשים את השאלה שמתאימה לה: התשובה "קוראים לי נורי" יכולה להתאים לשאלה "איך קוראים לך?". לאיזו שאלה מתאימה התשובה: "אני בת חמש", או "מפלצת סגולה"?

להדפסה/הורדת קובץ הצעות לצוותים לחצ/י כאן

מה עושים כשלא מבינים? הכלל פשוט: שואלים! אבל האם זה כל כך פשוט? 

"לֹא הַבַּיְשָׁן לָמֵד" 

(משנה, מסכת אבות, ב, ה) 

סיפורה של נורי מציג את הקושי והמבוכה שמרגישים כששואלים או כשמודים בחוסר הבנה, אפילו בפני מישהו קרוב כמו סבא.  

סבא של נורי הוא חולֶד הנחשב חופר מנהרות מפורסם. כשהיא מצטרפת אליו, נורי מגלה שחפירת מנהרה מעלה שאלות, אבל מתביישת לשאול. להפתעתה, היא מגלה כי שאלותיה חשובות ומתקבלות באהבה. 

כמו נורי, לכולנו קורה לפעמים שאנחנו לא מבינים, אבל מתביישים לשאול, אלא שרק אם נודה בכך, נוכל להמשיך ללמוד ולהתפתח. 

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • ידע:

    ידע בתחומי הליבה שפה ואוריינות טיפוח השפה והרחבת אוצר המילים באמצעות מילים מופשטות ולא שגרתיות, כגון: "אוצרות", "חולד", "יסודות", "לרחרח", "כפותיים", "במרץ", "חוטם"; הבנת מסרים גלויים וסמויים בסיפור  

    כישורי חיים תקשורת בין בני משפחה, למידה מסורתית והדדיות מתמטיקה מושגי התמצאות במרחב: "למעלה", "למטה", "ימין", "שמאל" 

    ידע עולם היכרות עם החולד  

  • מיומנויות:

    מודעות והכוונה עצמית התמודדות עם קושי, פיתוח עצמאות ופתרון בעיות  

    התנהלות חברתית קבלת סיוע והכוונה מדמויות בוגרות במשפחה מערכות יחסית חיוביות מערכת יחסים חמה ואוהבת בין הסב לנכדתו אוריינות מתמטית שימוש במושגי התמצאות במרחב 

  • ערכים:

    ערך כבוד האדם והמשפחה דרך מערכת היחסים של הסב והנכדה הילדים נחשפים להתנהלות ערכית מכבדת.  

    ערבות הדדית הסב מסייע לנכדתו, תומך בה, מלמד אותה ואף מציל אותה כאשר היא נתקלת בקושי המסכן אותה. 

    אהבת הדעת וחדוות הלמידה למידה באמצעות הקשבה לניסיון חיים של דמות בוגרת לצד למידה מהתנסות עצמית; הסיפור מעודד שאילת שאלות ובירור כדי להמשיך ללמוד. 

  • מפגש ושיחה בגן:

    הטרמה גיבורת הסיפור היא חולד. לפני הקראת הסיפור אפשר להכיר לילדים ולילדות את בעל החיים המיוחד הזה, את מאפייניו ואת דרך ההתנהלות שלו. 

    להרחבהמתחת לתלוליות: הכירו את החולד באתר קק"ל לצעירים 

    בעקבות הסיפור כדאי לשוחח על נורי וחוויותיה: נורי הקשיבה לסבא ולא הבינה את ההסברים שלו. כיצד היא הרגישה? מדוע נורי לא אמרה לסבא שהיא לא מבינה את מה שאמר? למה נורי לא הצליחה לחפור את המנהרה? מה היה קורה, לדעתכם, לו נורי הייתה מבקשת מסבא שיסביר לה מה לעשות בתחילת החפירה? 

    "לֹא הַבַּיְשָׁן לָמֵד"זו הזדמנות לשוחח עם הילדות והילדים על כך שכולם, גם מבוגרים, מתביישים לפעמים, לספר על מצבים שבהם אתן, צוות הגן, הרגשתן כך ולעודד אותם להתייחס לכך ואולי גם לשתף: האם גם לכם קורה שאתם לא מבינים ומתביישים לשאול? מה אפשר לעשות במצבים כאלו?  

      

    העשרהביישנות אצל ילדים – איך גדלת  

  • לומדים יחד:

    כדאי לעודד את הילדים והילדות ללמוד ולשאול על נושא שמסקרן אותם והם היו רוצים לדעת עליו יותר. מומלץ לעבוד בקבוצות קטנות בהן ניתן לבחור נושאים מגוונים, שאילת שאלות ומתן הסברים מתוך כבוד זה לזה ומתוך הבנה כי זהו הפתח להבנה ולידע.  

    העשרה מפגש תכנון פעילות סרטון במרחב הפדגוגי 

  • משחק ״סבא אמר״

    בדומה למשחק "הרצל אמר", אפשר לשחק "סבא אמר" בהשראת הסיפור ולהשתמש במושגים מהספר להרחבת השימוש במושגים במרחב: "סבא אמר: ידיים למעלה, ידיים למטה, ללכת לימין, ללכת לשמאל, לפני, אחרי, מסביב…" 

    כדי לעזור לילדים בהפנמת המושגים "ימין" ו"שמאל" ולרמוז להם מה הכיוון הנכון, ניתן להדביק מדבקה על אחת הידיים.   

  • איך אנחנו מנווטים?

    נורי, גיבורת הסיפור, מנסה לנווט את דרכה מתחת לפני הקרקע בעזרת ההנחיות שסבא נתן לה. ומה איתנו? כיצד אנו מנווטים מעל הקרקע? 

    אפשר לשאול את הילדים והילדות: כיצד אנחנו מצליחים להגיע ממקום למקום גם במקומות שאנחנו לא מכירים? 

    להעשרה בחוברת "מתמטיקה זה משחק ילדים" תוכלו למצוא מידע ורעיונות לשימוש במפות בגן. 

    מפה, אטלס וגלובוס שידור לילדים במערכת השידורים הלאומית 

    המסלול מוכן, בואו נצא לדרך! שידור לגננות במסגרת "אקדמיה ברשת 

  • שורשים:

    נורי מכרסמת שורשים. זו הזדמנות להכיר גזר, סלרי, בטטה, סלק וירקות שורש נוספים. אפשר לראות את הצמיחה שלהם באדמה בתמונות או במציאות להריח אותם, לגעת בהם, לטעום סוגים שונים של ירקות שורש וגם להכין יחד מאכלים משורשים, כמו מרק או סלט.

  • כמו מנהרה:

    בעקבות המנהרה אפשר לשחק עם גלילים או עם מנהרות זחילה: תוכלו לעודד את הילדים והילדות לעמוד משני צידי המנהרה ולשאול זה את זה שאלות, לזחול במהירות מצד לצד ולבדוק אילו חפצים אפשר להעביר בין הצדדים. 

     

    תוכלו גם להשתמש בגליל של נייר מגבת: להסתכל מבעד לעיגול ולספר מה רואים, להשמיע קול ולגלות כיצד הוא משתנה, וליצור מנהרות קטנות מחיבור של כמה גלילים.   

    להעשרה הצעה להקמת מסלולי גלילים בחצר במצגת "הקמת חצר מתמטית" – באתר דע-גן 

חוויות מהשטח

מאזינים לספרים! במיוחד לילדים (והורים) שאוהבים סיפורים! 🎧

שלום ילדים וילדות, אנחנו ירדן ודידי, עוד רגע נקריא לכם סיפור שקיבלתם מספריית פיג'מה.
אם תרצו אתם יכולים להחזיק ביד את הספר שלכם ולדפדף איתנו יחד!
השענו לאחור, עצמו את העיניים והקשיבו. ביחד או לבד, בחדר, בסלון, במטבח…
כמה כיף רק להקשיב, להתמסר למילים, למנגינה, ולהפליג בדמיון למקומות רחוקים.

מוכנים?!  מ  ת  ח  י  ל  י  ם!

מספרים: דידי שחר וירדן בר כוכבא הלפרין עריכה ובימוי: ירדן בר כוכבא הלפרין מוזיקה מקורית: טל בלכרוביץ' פתיח: דידי שחר

 

Нори копает тоннель 

Что делать, когда чего-то не понимаешь? Правило очень простое – задай вопрос! Но так ли это просто? 

«И [не может] стеснительный учиться» 

(Мишна, трактат Пиркей Авот, 2:5) 

 

В рассказе, который вы читаете, Нори смущается и испытывает трудности, когда нужно признаться в том, что она чего-то не поняла, и задать вопрос даже такому близкому человеку, как ее собственный дедушка. К своему удивлению, она обнаруживает, что ее вопросы важны, и дедушка с радостью готов на них ответить. Подобно Нори, все мы иногда чего-то не понимаем и стесняемся спросить. Только признавшись в этом, мы сможем продолжить учиться и развиваться. 

 

Читаем вместе, играем вместе 

 

Беседа 

Нори и ее дедушка проводят время вместе, и это здорово. Побеседуйте с детьми и выясните: чем им нравится заниматься с дедушкой, с бабушкой или с другими членами семьи? Хотели ли бы вы научиться у них чему-нибудь? Может, у вас есть вопрос, который вы хотели бы задать, но стесняетесь? 

Взглянем на иллюстрации 

Какие сокровища есть у дедушки в пещере? Посмотрите на иллюстрации и подумайте: как они попали в землю, и кому они принадлежали раньше? Дайте волю воображению: что может лежать в земле под вашим домом? 

Очень приятно – слепыш! 

Кто такой слепыш? Слепыш – животное из отряда грызунов, живущее в норах в земле. Очертания его тела соответствуют форме норы – слепыш длинный и цилиндрический. У него развиты чувства осязания и слуха, и он поедает растения, находящиеся внутри земли. Хотите узнать больше? Поищите информацию про слепышей в Интернете. 

Вы тоже можете стать слепышом на один день! Соорудите вместе «тоннель» из диванов, простынь или подушек, осторожно зайдите в него и доползите до выхода. Можно также затемнить весь дом, включить фонарь и ходить налево и направо, вперед и назад, обходя препятствия… А вот мы и пришли! 

В чем вопрос? 

Давайте поиграем и узнаем: что происходит, когда отвечают на вопрос до того, как его задали? Один из участников озвучивает ответ, а все остальные угадывают подходящий к ответу вопрос. «Меня зовут Нори» может быть ответом на вопрос «Как тебя зовут?». Каким вопросам соответствуют ответы «Мне пять лет», или «Фиолетовый монстр»? 

 

Nuri's Tunnel
Written by: Roni Gelbfish Illustrated by:Rotem Teplow
What do we do when we do not understand something? The rule is simple –we ask! But is it really that easy?
A bashful one cannot learn
(Mishna, Ethics of the Fathers, 2:5)
The story about Nuri captures her embarrassment and difficulty asking and admitting that she did not understand, even to someone as close to her as her grandfather. To her surprise, she discovers that her questions are important and welcomed with love. Like Nuri, we all feel puzzled sometimes and are embarrassedto ask. If we only admittedit, we would be able to keep learning and developing. Reading together, experiencing together Discussion.
Nuri and Grandpa spend time together, and it's nice. You may want to discuss and discover the following with your children: What do they like doing with their grandfather, grandmother, or other family members? Is there anything that they wish to learn from them? Perhaps they have a question that they wanted to ask and were too embarrassed to do so?
Looking at the illustrations Which treasures can be found in Grandpa's cave? You may want to look at the illustrations and think about how they ended up being buried in the ground, and to whom they belonged. You could also imagine what might be hidden in the ground underneath your own home. Introducing the mole What is a mole? Moles are rodents livingin underground burrows. The shape oftheir bodies is suitable for living in burrows as it is long and cylindrical. Themoles' touch and hearing are evolved, and theyeat plants that grow in the ground. If you want to knowmore, please look for. information on moles online.You could also be a mole for a day! Make a tunnel out of sofas, bed sheets or pillows, go into it carefully and crawl out. You could also turn off all the lights at home, and use a flashlight to go left, right, backwards and forwards, overcome various obstacles and…reach your destination! What's the question? You may enjoy playing the followinggame and finding out whathappens when we answer before we ask: One player says an answer, and the other players try to guess what the question was. for instance, the answer"My name is Nuri" will be met with the question "What's your name?". Which questions match answers such as "I'm five years old" or "a purple monster"?