
בהשראת ציוריו היפים והייחודיים של נחום גוטמן כתבה מירה מאיר שירים יפים לא פחות, שיר לכל ציור. הספר מזמין את הקוראים לצאת למסע בין מילים ואיורים וליצור בעצמם בהשראתו.
בהשראת ציוריו היפים והייחודיים של נחום גוטמן כתבה מירה מאיר שירים יפים לא פחות, שיר לכל ציור. הספר מזמין את הקוראים לצאת למסע בין מילים ואיורים וליצור בעצמם בהשראתו.
קבלו הצעות לפעילויות נהדרות עם הילדים והילדות בעקבות קריאת הספר "אני אוהב לצייר", מאת מירה מאיר | 🖌️📖 בשיר גרוטאות מתוארת ההנאה מאיסוף גרוטאות, תוכלו לאסוף, ...
פעילות בחיק המשפחהרוב ספרי הילדים ראשיתם בסיפור שכתב הסופר והמשכם באיורים שהוסיף המאייר. הספר "אני אוהב לצייר" הוא ספר מיוחד שהתחיל בציורים שצייר נחום גוטמן, ורק אחריהם ובהשראתם ...
פעילות בגן ובכיתההצעות לפעילויות משפחתית לאחר הקריאה, להדפסה!
קבלו הצעות לפעילויות נהדרות עם הילדים והילדות בעקבות קריאת הספר "אני אוהב לצייר", מאת מירה מאיר | 🖌️📖 בשיר גרוטאות מתוארת ההנאה מאיסוף גרוטאות, תוכלו לאסוף, למחזר וליצור בעקבות השיר! ♻️🖍️ | ההנאה משיטוט בטבע ויצירה בעקבותיו מתוארת בכמה מהשירים בספר, נסו זאת! 🌿🌳 | בואו להתנסות בציור משותף מסוגים שונים 🎨 | קריאה ופעילות מהנה!
עוד השראה ורעיונות תוכלו למצוא בפינטרסט!
קריאה בספר שירים
ספר שירים מספר סיפורים קטנים מעולם החוויה, הדמיון והרגש של ילדוֹת וילדים. לא חייבים לקרוא את השירים לפי הסדר, ולא חייבים לקרוא את כולם. אפשר לבחור שיר על פי איור מסקרן, לפי כותרת שמעניינת אתכם או לפי מצב הרוח שלכם. אפשר לקרוא רק שיר אחד בכל פעם, או לקרוא בדילוגים. כדאי לשוחח על השיר: האם אהבתם את השיר ומדוע?
משחק – איזה שיר אני?
בכל סבב אחד מבני המשפחה בוחר שיר ומציג אותו ללא מילים בפני המשפחה. שאר בני הבית מנסים לנחש מהו השיר. אפשר גם לבחור שיר שכולם אוהבים ולהציג אותו יחד, או לקרוא בקול ולהוסיף תנועות מתאימות למילות השיר.
יוצרים ומספרים
בעמודים הריקים שישנם בסוף הספר תוכלו גם אתם לצייר ולהמציא סיפורים בעקבות הציורים, כמו שעשו הצייר נחום גוטמן והסופרת מירה מאיר. ואולי תרצו ליצור יחד סיפור בהמשכים?
הצעות לפעילויות עם הילדים בכיתה לאחר הקריאה, להדפסה!
רוב ספרי הילדים ראשיתם בסיפור שכתב הסופר והמשכם באיורים שהוסיף המאייר. הספר "אני אוהב לצייר" הוא ספר מיוחד שהתחיל בציורים שצייר נחום גוטמן, ורק אחריהם ובהשראתם כתבה מירה מאיר את השירים, וכך היא סיפרה על פגישתה עם נחום גוטמן:
התרגשתי מאוד, כי מאז ילדותי אהבתי את ציוריו ואת סיפוריו. […] הוא שאל אותי אם אסכים לראות ציורים שלו ואולי יהיה לי רעיון מה לעשות בהם. […] ראיתי את הציורים הנפלאים שלו, ופתאום הרגשתי שהם מדברים אלי. בחרתי ציורים אחדים וכתבתי שירים. העבודה איתו הייתה כיף. כך נולד הספר 'אני אוהב לצייר'.
[ראיון עם מירה מאיר, אתר דף דף ]
נעים מאוד – נחום גוטמן
הוא צייר את ארץ ישראל בצבעים בהירים, וסיפר סיפורים לילדים במילים ובאיור. סרקו את הקוד ותוכלו להכיר את הספרים והציורים של נחום גוטמן, ולבקר וירטואלית במוזיאון נחום גוטמן שבתל אביב.
למה ספר שירה?
שירה מספרת סיפור קצר – השיר מְזַמן חשיבה מורכבת ומשתהה.
עולם רגשי – בשיר קצר, במילים מדויקות וקצובות, נפרשׂ בפני הילדים עולם רגשי רחב.
הנאה ושפה – שירה היא דרך נפלאה לקרב ילדים אל השפה הכתובה ולהעשיר את לשונם, שכן השירה מכילה מאפיינים לשוניים אהובים על ילדים, כמו: חריזה, מקצב, חזרה על משפטים ובתים קצרים.
שיח פתוח ומשמעות אישית – השיר הוא הזדמנות למתן ביטוי אישי. הוא יכול לעורר מחשבות ואסוציאציות מעולמם הרגשי, האישי והחווייתי של הילדים.
ולמה דווקא ספר השירה הזה? – "אני אוהב לצייר" הוא ספר מיוחד. ראשיתו בציורים שצייר נחום גוטמן, והמשכו בשירים שכתבה מירה מאיר בהשראת הציורים.
בַּפתיחה מתארת מירה מאיר את דרך כתיבת הספר בחרוזים. בהצגת הספר לפני הכיתה כדאי לקרוא יחד את הפתיחה.
עולמות של יַלדות – על מצע האיורים הצבעוניים ומלאי התום והקסם מוגשות מילים הכתובות מנקודת מבט ילדית. חוויות היַלדות יכולות לחבר את הילדים לשירה ומאפשרות להם למצוא משהו מעצמם במגוון השירים.
מפגש ושיחה בכיתה
איך כדאי לקרוא ספר שירים?
בחירת שיר לפי כותרת – תוכלו להכין מראש את רשימת השירים ולאפשר לכל תלמיד לרשום את שמו לצד כותרת השיר שמוצאת חן בעיניו. כך ייווצרו קבוצות לימוד שיתמקדו בשיר שמסקרן אותם, יקראו אותו ויציגו אותו לפני הכיתה בדרך יצירתית לבחירתם.
בחירת שיר לפי איור – יכולה להיעשות באופן דומה.
קריאת השירים אינה חייבת להיות לפי סדר הופעתם בספר, אלא לפי רצון התלמידים.
שירים לאורך השנה – כדאי לחזור אל ספר השירים שוב ושוב לאורך השנה ובכל פעם לגלות משהו חדש!
כדאי לבחור שיר מותאם לקבוצה, לנושאים שעולים בכיתה, לאירועים חברתיים, לעולמם של הילדים ולתחומי העניין שלהם.
השיר "גרוטאות" – ניתן לשילוב בלימודי סביבה או כשעוסקים במִחזור וביצירה ממוחזרת.
השיר "לבקר את סבא" – ניתן לשילוב לקראת יום המשפחה, כשעוסקים בסבים ובסבתות, באוספים או בסיפורים אהובים שמספרים במשפחה.
השירים "הטיול" ו"שעה בין ירוק לסגול" – ניתנים לשילוב כחלק מיום המשפחה.
אומנות ויצירה – הספר כולו יכול לשמש כחלק מעיסוק ביוצרים מירה מאיר ונחום גוטמן.
שיח רגשי – תוכלו לעודד את הילדים והילדות לשוחח על רגשותיהם בעקבות השירים באמצעות שאלות פתוחות שאינן מכוונות לתשובה אחת בהכרח, לדוגמה: מיהו הדובר בשיר? מה הוא מרגיש, לדעתכם? מה הרגשתם כשקראנו את השיר? מה הכי אהבתם בשיר? האם קרה לכם מקרה דומה או מקרה הפוך? האם תרצו לשתף אותנו?
ציור וסיפור
פעילות זו יכולה לסייע להעניק לשיר חיוּת ולברוא אותו מחדש באמצעות טביעת היד המיוחדת של כל ילד וילדה.
ציור מחפש סיפור – בסוף הספר מוענקים לנו כמה מציוריו הנפלאים של גוטמן שנשארו ללא מילים. התלמידים יוכלו לבחור אחד מהם ולהוסיף לו כותרת, תיאור או שיר קצר. אפשר גם להוסיף לו בועות דיבור ובועות מחשבה ולבקש מהתלמידים למלא אותן על פי דמיונם.
סיפור מחפש ציור – אפשר להתנסות בחוויה הפוכה: המורה מקריאה את השיר כשהעותק האישי אינו בידי התלמידים ומבקשת מהם לצייר בהשראת השיר.
שיחה – לאחר ההתנסות אפשר לשוחח על החוויה: ממה נהניתם יותר: מהשיר או מהפעילות בעקבותיו? מה היה מאתגר יותר? מדוע?
ומה קורה בכיתתנו?
שיח רגשי מלמד את הילדים לחפש משמעות אישית בשיר. משנוצר החיבור בין הילדים לשיר, נוכל לבדוק כיצד לחבר את השיר לאקלים הכיתתי ולחיי היומיום.
נדגים זאת באמצעות השיר הפותח, "אני אוהב לצייר":
נוכל לקחת כמה משפטי מפתח מהשיר ולהדגיש אותם, למשל:
"אני לוקח דף חלק ובשתי תנועות הופך אותו למגרש משחק";
"כשחם נורא – אני מצייר בריכה קרירה";
"כשאותי מרגיזים – אני יכול לצייר ארמון פלאים…"
שיחה – נשאל: איך הילד הופך דף חלק למגרש משחקים? האם, לדעתכם, כשהוא מצייר בריכה קרירה, זה באמת מצנן אותו? מה בציור עוזר לו לשנות את התחושות שלו? מה מלבד ציור יכול לעזור לבטא רגשות?
דמיון – השיר יוצר הזדמנות פז ללמוד על הדמיון ככלי מעשיר ומעצים וככלי עֵזר בשלל מצבים ובמגוון תחושות בחיי הכיתה ומחוץ להם. הילד בשיר אוהב לצייר. בציור הוא מפעיל את… הדמיון! כשהוא משועמם, עצוב או כועס, כשקר לו או חם לו, הוא מדמיין מצב אחר, נעים יותר – "מה שרק מתחשק" – ומצייר אותו.
כדאי לשאול: האם אפשר לבטא דמיון רק דרך ציור? באילו עוד דרכים אפשר לבטא דמיון?
"תיבת דמיון" – כדאי לאסוף את התשובות וליצור "תיבת דמיון" עם הוראות לשימוש בדמיון שהציעו התלמידים, למשל: "לעצום את העיניים", "לנשום עמוק", "לקרוא סיפור", "לרקוד" ו"לשחק ב'כאילו'". אפשר להיעזר בתיבה ברגעים שונים בחיי הכיתה ולפי הצרכים האישיים של התלמידים.
מה אני אוהב לעשות? – בעקבות השיר נוכל להתייחס לעולמם האישי של התלמידים ולשאול: מה אתם אוהבים לעשות? מה אתם עושים שעוזר לכם להרגיש טוב יותר?. גם כאן אפשר ליצור "תיבת רעיונות".
תרגיל בדמיון מודרך משותף – נבדוק יחד את כוחו של הדמיון: נעצום עיניים ונדמיין… גלידה! נעודד השתתפות בחוויה הדמיונית: אילו צבעים יש לגלידה? אילו טעמים? האם היא בגביע או בכוס? האם היא מטפטפת? האם יש עליה קצפת? נטעם. מממ… מה אנחנו מרגישים עכשיו?
אפשר לשלב דמיון מודרך בשגרת הכיתה.
משחק בכרטיסיות – "מה אני יכול לדמיין כשאני…" – המשחק מבוסס על כרטיסיות שכל אחת מתארת תחושה ו/או מצב: התרגשות לקראת אירוע חגיגי, קוצר רוח לקראת טיול, געגועים, פחד, מתח לקראת משימה מאתגרת, ביישנות. בכל סבב אחד המשתתפים מרים כרטיסייה ומציע הצעות למה שאפשר לדמיין בעקבות המתואר בה, למשל: מה אני יכול לדמיין כשאני כועס? אני יכול לדמיין חוף ים וגלים שקטים ומרגיעים.
כדאי לשחק בקבוצות של עד ארבעה משתתפים.
להעשרה – דמיון מודרך לילדים: איך זה עובד?
הדברים שאנחנו אוהבים
השירים שבספר מציגים דברים שילדים אוהבים: לצייר, לאסוף גרוטאות, לטייל, חיות מחמד, לבקר את סבא וסבתא, להירטב בגשם… ומה תלמידי הכיתה אוהבים לעשות?
אלבום משותף – תוכלו להכין יחד אלבום כיתתי שמורכב מתמונה שכל תלמיד יביא מפעילות או מעיסוק בתחביב אהוב. אפשר לבקש בכל פעם מאחד התלמידים לספר לכיתה על הבחירה שלו.
שיתוף משפחתי – כדאי לשתף את ההורים באלבום.
נחום גוטמן
נחום גוטמן (1898-1980) – זוכה פרס ישראל לספרות ילדים, צייר, מאייר, פסל וסופר. תוכלו להזמין את התלמידים להכיר יצירות נוספות מיצירותיו הרבות בציור, באיור ובכתב.
להעשרה – נחום גוטמן והמוזיאון
חוות דעת – עודדו את התלמידים לבחור יצירה מיצירותיו ולחוות את דעתם: האם יש יצירה שהם אוהבים במיוחד? מדוע בחרו דווקא בה? האם יש יצירה שלא אהבו?
קוביית משחק – כותרת לציור – כדאי להכין קובייה מקופסת קרטון ולהדביק עליה תמונות מיצירותיו של נחום גוטמן. בכל סבב מטילים את הקובייה וממציאים כותרת לציור שמופיע על הפאה העליונה.
עידוד קריאה משפחתית
כדאי ליידע את ההורים שספר שירה מיוחד במינו בדרך אליהם, לעודד אותם לסרוק את הקוד ולגלות פרטים מעניינים על יוצר ישראלי חשוב – נחום גוטמן.
טיפ לקריאה משפחתית – כדאי ליידע את המשפחות שבספר כמה שירים שעוסקים במשפחה: "לבקר את סבא", "הטיול", "כשהייתי קטן ופעוט".
משחקים, שירים והשראה ליצירה מחכים לכם בדף הספר "אני אוהב לצייר" בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
הצעות לפעילות משפחתית בעקבות הספר ברוסית ואמהרית. לחצו על השפה הרצויה:
Py – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לרוסית >> לחצו כאן
Идеи для семейного досуга
Создание книг для детей, как правило, начинается с рассказа, написанного писателем, а затем художник добавляет к этому рассказу иллюстрации. «Я люблю рисовать» – особенная книга, истоки которой в иллюстрациях, созданных Нахумом Гутманом. Только после того, как они были нарисованы, и вдохновившись ими, Мира Меир написала стихи. Так она рассказывает о своей встрече с Нахумом Гутманом:
«Меня охватило сильное волнение, так как я с детства любила его рисунки и рассказы. […] Он спросил меня, согласна ли я посмотреть его рисунки, и возможно, у меня появится идея, что с ними делать. […] Я увидела его чудесные рисунки и вдруг ощутила, что они разговаривают со мной. Я выбрала некоторые из них и написала стихи. Работать с ним было настоящим наслаждением. Так родилась книга 'Я люблю рисовать'.»
[Интервью с Мирой Меир, Интернет-сайт «Даф даф»]
Читаем сборник стихов
В сборнике стихов – маленькие рассказы о переживаниях, воображаемом мире и чувствах девочек и мальчиков. Необязательно читать стихи по порядку, необязательно прочесть все стихи в книге. Вы можете выбрать стих по любопытной иллюстрации, по интересующему вас названию, либо в соответствии с вашим настроением. Можно каждый раз наслаждаться одним стихотворением, либо читать, перескакивая со страницы на страницу. Побеседуйте о прочитанном стихе: понравился ли он вам? Почему?
Приятно познакомиться – Нахум Гутман
Он рисовал виды Земли Израиля в светлых тонах и рассказывал детям истории, используя слова и рисунки. Отсканируйте QR-код, и вы сможете ознакомиться с книжками и рисунками Нахума Гутмана и виртуально посетить музей Нахума Гутмана в Тель-Авиве.
Игра – Какой я стих?
В каждом раунде игры один из членов семьи выбирает стих и показывает его с помощью пантомимы перед другими участниками. Остальные домочадцы пытаются угадать, что это за стих. Можно также выбрать любимое всеми стихотворение и показать его вместе, либо прочесть его вслух, сопровождая слова соответствующими движениями.
Творим и рассказываем
На пустых страницах в конце книги вы сможете сами создать рисунки и придумать истории, вдохновившись этими рисунками, как это сделали художник Нахум Гутман и писательница Мира Меир. Возможно, вам захочется вместе сочинить историю с продолжениями?
Варианты поделок по мотивам книги вы найдете на странице «Пижамной библиотечки» на сайте Pinterest
አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> לחצו כאן
ለቤተሰብ ተሳትፎ የሚመከሩ
አብዛኛው የልጆች መጻሕፍት የሚጀምሩት በጸሐፊው በተፃፈው ታሪክ ሲሆን የሚቀጥሉትም በኢለስትሬተሩ በተጨመሩ ስዕላዊ መግለጫው ነው። "መሳል እወዳለሁ" የሚለው መጽሐፍ ናሑም ጉትማን በሳሏቸው ሥዕሎች የጀመረ ልዩ መጽሐፍ ሲሆን ከእነርሱ በኋላም በመነሳሳት ሚራ ሜኢር ግጥሞቹን የፃፈች ሲሆን ከናሑም ጉትማን ጋር ስላደረገችው ግንኙነት እንዲህ ትናገራለች፡-
በጣም ደስ ብሎኝ ነበር፤ ምክንያቱም ከልጅነቴ ጀምሮ የእርሱን ሥዕሎችና ታሪኮች እወድ ነበር. […] ሥዕሎቹን ለማየት እንደምስማማና ምናልባት በእነርሱ ምን እንደማደርግ ሀሳብ ይኖረኝ እንደሆነ ጠየቀኝ። […] ድንቅ ሥዕሎቹን አየሁ፤ በድንገትም የሚያወሩኝ ያህል ሆኖ ተሰማኝ። አንዳንድ ሥዕሎችን መርጬ ግጥሞችን ጻፍኩ። ከእርሱ ጋር መስራት አስደሳች ነበር። ‘መሳል እወዳለሁ’ የተባለው መጽሐፍ የተወለደው በዚህ መንገድ ነው።
[ከሚራ ሜኢር ጋር የተደረገ ቃለ ምልልስ፣ ከዳፍ ዳፍ ድረ ገጽ]
የQR ትርጉምና በላዩ ላይ ይፃፉ – Рус / Eng / አማር
የግጥም መጽሐፍን ማንበብ
የግጥም መጽሐፍ ስለ ሴቶችና ወንዶች ልጆች ከተሞክሮ፣ ምናብና ስሜት ዓለም ትንንሽ ታሪኮችን ይነግራል። ግጥሞቹን በቅደም ተከተል ማንበብም ሆነ ሁሉንም ማንበብ አያስፈልግም። በሚያስደንቅ ስዕላዊ መግለጫ፣ በሚስብ ርዕስ መሰረት ወይም እንደ ስሜታችሁ ግጥም መምረጥ ትችላላችሁ። በአንድ ጊዜ አንድ ግጥም ብቻ ማንበብ ወይም እየዘለሉ ማንበብ ይችላሉ። ስለ ዘፈኑ ማውራት አለብዎት፦ ዘፈኑን ወደዱትና ለምን?
በጣም ደስ የሚል – ናሑም ጉትማን
የእስራኤልን ሃገር በደማቅ ቀለም የሳለና ለህፃናት ተረት በቃላትና በስዕላዊ መግለጫ የተረከ ነው። ኮዱን ስካን በማድረግ የናሑም ጉትማን መጽሃፎችንና ስዕሎችን ማወቅና በቴል አቪቭ የሚገኘውን የናሑም ጉትማን ሙዚየምን በቨርቹዋል መጎብኘት ይችላሉ።
ጨዋታ – እኔ የትኛው ዘፈን ነኝ?
በእያንዳንዱ ዙር ከቤተሰብ አባላት ውስጥ አንዱ ቃል አልባ ዘፈን መርጦ ለቤተሰቡ ያቀርባል። የተቀረው ቤት ዘፈኑ ምን እንደሆነ ለመገመት ይሞክራል። እንዲሁም ሁሉም ሰው የሚወደውን ዘፈን መምረጥና አንድ ላይ ማቅረብ ወይም ጮክ ብሎ ማንበብ ብሎም በቃላቱ ላይ ተገቢ እንቅስቃሴዎችን ማከል ይችላል።
ይፍጠሩና ይተርኩ
በመጽሐፉ መጨረሻ ላይ ባሉ ባዶ ገፆች ላይ ሠዓሊው ናሑም ጉትማንና ደራሲዋ ሚራ ሜኢር እንዳደረጉት እርስዎም ሥዕሎቹን በመከተል ታሪኮችን መሳልና መፍጠር ይችላሉ። ምናልባትም በቀጣዮቹ አንድ ላይ ታሪክ መፍጠር ይፈልጋሉ?
ENGLISH – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאנגלית >> לחצו כאן
I Love Drawing
Written by: Mira Meir
Illustrated by: Nahum Gutman
Suggestions for Family Activities
Most children’s books begin with a story written by the author, to which illustrations are then added by the illustrator. I Love Drawing is special in that it began with Nahum Gutman’s paintings, which inspired and led Mira Meir to write the poems. Here is her account of her meeting with Nahum Gutman:
I was very excited, because I’ve loved his paintings and stories ever since I was a child. […] He asked me whether I would be willing to see his paintings, and perhaps have some idea about what I could do with them. […] I saw his wonderful paintings and suddenly felt they were speaking to me. I chose several of them and then wrote poems. It was fun to work with him. That was how I Love Drawing came about.
[Interview with Mira Meir, Daf Daf website)
Reading a poetry book
Books of poetry tell small stories from a children’s world of imagination, emotion and experience. You can choose in which order to read the poems or not even read all of them. You can choose to read a poem because of an intriguing illustration, an interesting title, or because it suited your mood. You can decide to read just one poem at a time, or skip ahead. You may enjoy discussing the poem: Did you like it and why?
Pleased to meet you – Nahum Gutman
He painted Israel in bright colors and told children’s stories in words and illustrations. If you scan the QR code, you will be able to discover Nahum Gutman’s books and paintings, and take a virtual tour of the Nahum Gutman Museum in Tel Aviv.
A game of “Which Poem am I?”
Take turns with your family selecting a poem and acting it out without speaking. The other players will try to guess which poem it is. You can also choose one that you all like, and act it out together, or read it out loud while adding matching dance moves.
Paint and tell
There are blank pages at the end of the book which you can use to make your own illustrations and then write stories just like artist Nahum Gutman and authoress Mira Meir did. Perhaps you and your family would enjoy writing a whole series!
– Find more inspiration and creative activity in our Pinterest page.