fbpx

💙 בהצלחה במחצית השנייה לשנה"ל תשפ"ג מספריית פיג'מה! 💙 עכשיו בחלוקה – ספר 3 למעונות, ספר 4 לגנים, ספר 2 לבתי ספר 💙

 

ספרים כיתות א-ב > בלה וזוזו

בלה וזוזו

כתבה: איילת דיין שוורץ | איירה: ענבר הלר אלגזי | הוצאת צלטנר

מרס/ניסן תשפ"ג, 55,800 עותקים לכיתות א

בלה וזוזו נפרדות לשלושה ימים וחצי, ובלה מתגעגעת מאוד; הגעגוע גדול, רחב ומתמשך כמו הים, והזמן עובר לאט-לאט. בינתיים בלה אוספת צדפים ורגעים וממתינה לזוזו שתחזור. סיפור רגיש, עדין ויפה על המְתנה וגעגוע.

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

אספנו הצעות לפעילויות נהדרות עם הילדים בעקבות קריאת הספר בלה וזוזו, מאת: איילת דיין שוורץ, איור: ענבר הלר אלגזי, הוצאת צלטנר | בלה הרגישה שהיא מתגעגעת לזוזו כמו המון ...

פעילות בחיק המשפחה   

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת בַּכִּתָּה

בלה וזוזו נפרדות להמון זמן – כמעט ארבעה ימים. בלה מתגעגעת מאוד לזוזו, והזמן עובר לאט, אבל בלה מוצאת דרכים מעניינות להעביר את הזמן, כשהיא ממתינה לזוזו שתחזור.. הספר ...

פעילות בגן ובכיתה   

הצעות לפעילות משפחתית לאחר הקריאה – להורדה

אספנו הצעות לפעילויות נהדרות עם הילדים בעקבות קריאת הספר בלה וזוזו, מאת: איילת דיין שוורץ, איור: ענבר הלר אלגזי, הוצאת צלטנר | בלה הרגישה שהיא מתגעגעת לזוזו כמו המון ענבים, המון עלים והמון צדפים. מה עוד ניתן לאסוף שיהיה "כמו המון געגועים"? 🍇 | דרכים שונות דרכן תועלו לעסוק במושג הזמן ⏳ | מהי מזכרת? אספנו רעיונות שונים להכנת מתנה לחבר טוב 💗 | קריאה ופעילות מהנה!

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

  • שיחה – מתגעגעים

    איך מרגישים געגוע? האם התגעגעתם פעם, ולמי? – הספר הוא הזדמנות לשיחה משותפת ולשיתוף שלכם, הורים וילדים, בחוויות הגעגוע והציפייה למישהו שיחזור.

  • מה זה להתגעגע?

    פופיק מתגעגע לאבא שלו, ואוהד מכיר את ההרגשה. הם משתפים בתחושות, וחושבים מה אפשר לעשות כשמתגעגעים. בסריקת הקוד תוכלו לצפות בהם ולקבל עצות טובות למתגעגעים.

     

  • יצירה – תיבת געגוע

    הזמן לא עובר כשמתגעגעים? – אפשר להכין קופסה ובה דברים שיכולים להעביר את הזמן ולהשכיח מעט את הגעגוע. תוכלו לשים בתוכה תצלומים משותפים, חומרי יצירה להכנת מתנה או ציור למי שעתיד לחזור.

  • משחק – איך עובר הזמן?  

    דקה יכולה לעבור מהר מאוד, או כמעט לא לזוז. רוצים לנסות? – כוונו שעון עֶצר לדקה, בחרו פעילות, ועשו אותה במשך דקה שלמה: קפיצה על רגל אחת, ישיבה במקום, איסוף חפצים שמתחילים באות ג' – באיזו פעילות הזמן עבר מהר? באיזו לאט?

  • מצאו עוד יצירות והשראה בלוח הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה!

  • מה ניתן לעשות לאחר הקריאה המשותפת? המון! מיני הדרכה על הספר "בלה וזוזו" לצוות הכיתה לצפייה.

הצעות לפעילות עם הילדים בכיתה לאחר הקריאה – להורדה!

בלה וזוזו נפרדות להמון זמן – כמעט ארבעה ימים. בלה מתגעגעת מאוד לזוזו, והזמן עובר לאט, אבל בלה מוצאת דרכים מעניינות להעביר את הזמן, כשהיא ממתינה לזוזו שתחזור..

הספר  "בלה וזוזו" מהלך קסם על הקוראים.

הסיפור נוגע בתחושות העמוקות שמתלוות לגעגוע, והוא עושה זאת ברכּוּת ובלבביות שנוגעות ללב. הוא מתאר את  התחושות שעולות במי שמתגעגע: בלה חשה עצב, תסכול, דאגה וחוסר חשק, אך למרות כל האתגרים הללו היא מוצאת דרכים יצירתיות ומעוררות השראה להתמודד עם הגעגועים לזוזו.

בין השורות, הספר מצליח להעביר לקוראים את הקשר האוהב, המיוחד והקרוב שבלה וזוזו חולקות ולהותיר בהם תחושה חמימה של אמון וביטחון:

"עֵת לַחֲבוֹק וְעֵת לִרְחֹק מֵחַבֵּק".
[קהלת ג, ה]

רעיונות לשילוב הספר בגן ובכיתה

  • מפגש ושיחה

    האיורים היפים בסיפור מביעים רגש באופן עדין, ובמינימליות. הקִרבה והגעגוע עולים מהם כבר בהתחלה. האם התלמידים והתלמידות יבחינו ברגש שהספר מעביר עוד בטרם הקריאה בו?

    לפני הקריאה כדאי להציג כמה מהאיורים הראשונים בספר כשהטקסט מוסתר ולשאול: מה אתם רואים ברצף האיורים הראשונים? (חיבוק, מזוודה, מבט עצוב) איזה רגש מבטאים איורים אלו?

    כעת אפשר לקרוא יחד את הספר.

    לאחר הקריאה – תוכלו לשוחח על הסיפור, על הרגשות העולים ממנו ועל נקודת החיבור לעולמם של הילדות והילדים.

    שיחה – ניתן לשאול: מה, לדעתכם, הרגישה בלה כשזוזו נסעה? מדוע לא התחשק לה לעשות את הדברים שהיא אוהבת לעשות בדרך כלל? מה זה "להתגעגע"? איך התמודדה בלה עם הגעגוע?

    קשר – בסיפור לא מצוין טיב הקשר בין בלה לזוזו. אפשר לשאול את התלמידים: מי הן, לדעתכם, בלה וזוזו? האם הן אחיות? קרובות משפחה? חברות? ואולי אם ובת?

    להישאר לבד? – מהסיפור ניתן להסיק שבלה נשארה לבדה. הדבר עלול לעורר אי-נוחות ואף בהלה אצל ילדים וילדות. ייתכן שהיו איתה דמויות נוספות, אך הגעגועים מופנים אל זוזו. כדאי לעודד את הילדים לשער אם בלה נותרה לבדה.

    כדאי גם לשאול אותם עם מי הם נמצאים כשההורים נוסעים לכמה ימים, ולנהל שיחה בעניין.

    געגועים – חיבור לעולם האישי – האם גם לכם קרה שהתגעגעתם? מה הרגשתם אז בגוף? אילו רגשות נוספים עולים בשעת געגוע? האם אפשר להתגעגע גם בפרק זמן קצר? באיזו דרך בחרתם להתמודד עם הגעגוע? האם, לדעתכם, רק ילדים מתגעגעים?

    ספר נוסף על געגוע – מחלת הגעגועים של סולי מאת נורית זרחי. ניתן להקריא את שני הסיפורים ולהשוות בין דרכי ההתמודדות עם הגעגוע בכל ספר. אפשר לייצר מסלול ספרותי.

  • ומה בכיתתנו?

    "הבטחתי שאחזור" – הספר אומנם מתאר פרידה וגעגוע, אך גם שיבה הביתה והבטחה שקוימה.

    קשר של אמון – ילדים זקוקים לאמון ולביטחון, וכחלק מזה הם רוצים שהבטחות שהובטחו להם יקוימו. בשלב זה של ראשית דרכם בבית הספר הם מתנסים בקשרי חברות ובקשרים חדשים עם מבוגרים משמעותיים (מורים), קשרים שהולכים ומשתכללים. האמון משמש בסיס לקשר אישי רב-משמעות, ומכאן חשיבותו בעולמם החברתי, שכן קשרים אמיצים המבוססים על אמון מעלים את תחושת הביטחון והשייכוּת לקבוצה ומביאים איתם רווחה נפשית, שמחה, שיתופי פעולה ותחושת ביטחון אישי וקבוצתי.

    הסיפור "בלה וזוזו" יכול לשמש כלי לעידוד יחסי אמון הדדיים בכיתה: 

    שיחה: ניתן להדגיש בשיח משותף את האמון שרכשו בלה וזוזו זו לזו, אך קודם כול, כדאי לתווך לתלמידים את המושג "אמון" דרך הזדהות עם הדמויות ובהסתמך על הסיפור.

    ניתן להציג את יחסי האמון בספר ולהדגיש אותם. כדאי

    לבקש מהתלמידים לחזור לסיפור ולמצוא הוכחות לכך שבלה האמינה בזוזו וסמכה עליה:

    בלה אומנם התגעגעה לזוזו, אך היו לה הידיעה והביטחון שזוזו אכן תחזור: "היא ידעה שזוזו צריכה לחזור עוד מעט, עוד קצת". זוזו הבטיחה לבלה שהיא תחזור ועמדה בהבטחתה: "ולחשה לבלה באוזן – הבטחתי שאחזור".

    הבטחה ותחושת ביטחון – נוכל לשאול: מדוע חשוב, לדעתכם, לקיים הבטחה בין חברים? מה ההרגשה כשמישהו מבטיח משהו, ולא מקיים? באילו מקרים אנחנו צריכים להרגיש שאנחנו בוטחים זה בזה בכיתה? אולי כשאנחנו נעדרים מהלימודים ומצפים שחבר או חברה יביאו לנו שיעורים?

    מאגר אמון בכיתה – מתשובות התלמידים אפשר ליצור יחד מאגר של פעולות המבוססות על אמון ולהיעזר בהן במהלך השנה.

    מה יקרה בעתיד – תוכלו להעלות שאלות על המשך קורותיהן של בלה וזוזו: איך בלה תגיב כשתתעורר ותראה את זוזו? כיצד יבלו יחד את היום? מה יקרה בפעם הבאה שזוזו תצא לחופשה? כיצד בלה תתמודד לדעתכם,? מה היא תעשה? ומה יקרה כשבלה תצא לחופשה וזוזו תישאר?

    אפשר לחזור אל הספר שוב ושוב בכל הזדמנות שנראה צורך בחיזוק אמון או בבנייתו – למשל, בכל פעם שנרצה לחזק קיום הבטחות או הסכמים, או בהסתגלות מחודשת אחרי חופשה ארוכה.

    התמודדות עם געגוע – כדאי לשאול את הילדים: האם חוויתם געגוע? מתי? איך התמודדתם? האם יש משהו בספר שמוצא חן בעיניכם ותעשו בפעם הבאה שתחושו געגועים?

     

    הספר מהנה לקריאה, ותמיד אפשר לחזור ולקרוא בו פשוט כדי לחמם את הלב.

  • מילים ומשמעות

    המילים בסיפור מעוצבות באופן ייחודי המותאם למשמעות המילה ולרוח הסיפור. כדאי להתעכב על כך יחד: המילה "געגוע", למשל, נכתבת כגל שנמשך מעמוד אחד לשני בצבע שונה ובגודל שונה של אותיות. תוכלו לשאול: מה הקשר בין עיצוב המילה לרגש שהיא מביעה? מדוע, לדעתכם, המילים בחלק מהעמודים מעוצבות בהדרגה, כמו מדרגות?

  • יצירה – כמו המון געגועים

    דברים יפים צומחים מתוך החסר – בלה מתמודדת עם הגעגוע באמצעות עשייה ויצירה. היא לא היחידה: איסוף, יצירה ואומנות הם דרכים להבעת רגשות ולהתמודדות עם געגוע או עם חֶסר אחר בחיים.

    יצירה – אפשר להניח מגוון צבעים ולבקש מהתלמידים והתלמידות לנסות ולצייר את רגש הגעגוע כראות עיניהם:

    איזה צבע תבחרו לתיאור הרגש? האם תציירו משהו מוחשי או משהו מופשט?

    אפשר לאתגר את התלמידים ולבקש מהם לבחור על פי רצונם את החומר ואת הדרך שבהם ירצו לבטא את הגעגוע.

  • משחקי אמון

    המשחק נועד להעמיק את האמון בין התלמידים והתלמידות ולייצר תחושת הדדיות וביטחון: התלמידים נחלקים לזוגות – עיניו של האחד גלויות, ועיניו של השני מכוסות. בכל סבב של המשחק אחד מוביל את השני במסלול, בעוד המוּבל לא רואה וצריך לסמוך על ההוראות של המוביל. בכל סבב מתחלפים בתפקידים.

    תוכלו ליצור יחד עם התלמידות והתלמידים מסלול בכיתה או בחצר ולתכנן יחד את כשהם שותפים לקביעת המסלול.

    לאחר הפעילות כדאי לנהל שיחה – איך הייתה ההרגשה כמובילים? ואיך היא הייתה כמוּבלים? האם חששתם? מדוע? האם נתתם אמון לאורך כל הדרך, בחלקה או בכלל לא? האם הרגשתם שנותנים בכם אמון?

  • עניין של זמן

    תחושת הזמן בספר אינה זהה לזמן שמורה השעון, כי ככה זה כשמתגעגעים. בעקבות הספר תוכלו להתנסות בכיתה בתחושה דומה ולשוחח: מתי מרגישים שהזמן עובר מהר? ומתי מרגישים שהזמן לא זז?

    תרגיל – דקה היא דקה תוכלו לבחון את יחסיות הזמן במגוון התנסויות שכולן נמשכות דקה, למשל, דקה מבלי לעשות ולומר דבר, דקה בהאזנה לשיר, דקה בתנועה ובתזוזה של הגוף.

  • עידוד קריאה משפחתית

    כדאי ליידע את המשפחות שהספר הגיע ושהוא מדבר על משפחה ועל געגוע. כדאי לשתף בפעילויות שבכיתה, לעודד לסרוק את קוד ה-QR ולקבל רעיונות לדברים שאפשר לעשות כשמתגעגעים.

  • פינטרסט

    משחקים, שירים והשראה ליצירה מחכים לכם בדף הספר "בלה וזוזו " בפינטרסט של ספריית פיג'מה.

בקרוב

חוויות מהשטח

הצעות לפעילות משפחתית בעקבות הספר ברוסית ואמהרית. לחצו על השפה הרצויה:


Py << להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לרוסית לחצו כאן

Белла и Зузу

Идеи для семейного досуга

Что мы чувствуем, когда скучаем по кому-то? Как и героиня рассказа Белла, мы, и взрослые, и дети, иногда тоскуем по любимому нами человеку. Мы ощущаем, что нам его недостает, хотим, чтобы он вернулся, нам трудно смириться с медленно текущим временем именно тогда, когда мы хотим, чтобы оно прошло быстро. В рассказе мы находим утешение и сопереживание, некоторые идеи как провести время, когда скучаешь по кому-то, а также слова ободрения – до тех пор, пока не пройдет время, и мы не сможем обняться с тем, кого любим.

«Время обнимать и время удаляться от объятий».

[Коэлет (Экклезиаст), 3:5]

Беседа скучаем по любимому нами человеку

Как мы себя чувствуем, когда скучаем по кому-то? Скучали ли вы по кому-нибудь когда-то? По кому? Эта книга – возможность для вас, родители и дети, побеседовать и поделиться друг с другом переживаниями, связанными с тоской по любимому человеку и ожиданием его возвращения.

Что означает «скучать по кому-то»?

Пупик скучает по своему папе, и Охаду знакомо это чувство. Они делятся друг с другом ощущениями и думают о том, что можно сделать, когда тоскуешь по кому-то. Отсканировав QR-код, вы сможете увидеть их и получить отличные советы для тех, кто скучает по близким.

Минутка творчества – «нескучная» коробка

Время стоит на месте, когда скучаешь по кому-то? Можно взять коробку и положить туда вещи, которые помогут провести время и немного заглушить тоску по любимому человеку. Можно положить в нее совместные снимки и материалы для творчества, чтобы сделать подарок или нарисовать картинку для того, кто должен вернуться.

Игра – как проходит время?

Минута может пробежать очень быстро, либо вообще почти не двигаться. Хотите попробовать? Поставьте таймер на одну минуту, выберите себе занятие и делайте то, что решили, в течение целой минуты: прыгайте на одной ноге, сидите на месте, собирайте предметы на букву «г». При каком занятии время идет быстро, а при каком медленно?

Варианты поделок по мотивам книги вы найдете на странице «Пижамной библиотечки» на сайте Pinterest 


አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> לחצו כאן

 

ቤላና ዙዙ

ለቤተሰባዊ ተሳትፎ የሚመከሩ

ሲናፍቁ ምን ይሰማዎታል? – ልክ እንደ ታሪኩ ጀግና ቤላ፤ እኛ አዋቂዎች እንዲሁም ወንድና ሴት ልጆች አንዳንድ ጊዜ የሚወዱትን ሰው መናፈቅ ይሰማቸዋል። የጎደለን ያህል ይሰማናል፣ ተመልሶ እንዲመጣ እንፈልጋለን፣ ቀስ እያለም የሚያልፈውን ጊዜ ለመቋቋም እንቸገራለን – እንዲያውም በፍጥነት እንዲያልፍ ስንፈልግ። ታሪኩ መፅናናትና ለይቶ ማዎቅ ሲጎድልዎት ጊዜ ለማሳለፍ አንዳንድ ሀሳቦችንና ማበረታቻን ይሰጣል – ጊዜው እስኪያልፍና የጋራ መተቃቀፍ እስኪመጣ ድረስ።

ለመተቃቀፍ ጊዜ አለውከመተቃቀፍለመራቅ ጊዜ አለው

(መክብብ 3 5)

ውይይት – ናፍቆዎታል

ናፍቆት እንዴት ይሰማዎታል? የሆነ ጊዜ ናፍቀው ያውቃሉ፤ ማንን? – መጽሐፉ ለጋራ ውይይትና ለእናንተ፣ ለወላጆችና ለልጆች አንድ ሰው እንዲመለስ በመናፈቅና በመጠባበቅ ላይ ያለውን ተሞክሮ ለመካፈል እድል ነው።

 መናፈቅ ማለት ምን ማለት ነው?

ፖፒክ አባቱን ናፍቋል፤ ኦሐድም ስሜቱን ያውቃል። ስሜቶቻቸውን ስለሚጋሩ ሲናፍቁ ምን ሊያደርጉ እንደሚችሉ ያስባሉ። ኮዱን ስካን በማድረግ እነርሱን መመልከትና ለሚናፍቁዎ ጥሩ ምክር ማግኘት ይችላሉ።

ፈጠራ – የናፍቆት ሳጥን

ሲናፍቁ ጊዜ አላልፍ ይልዎታል? – በውስጡ ጊዜን ሊያሳልፉ የሚችሉበትና ናፍቆትን በትንሹ የሚያስረሱ ነገሮችን የያዘ ሳጥን መስራት ይችላሉ። በእርሱ ውስጥ የጋራ ፎቶግራፎችን፣ ስጦታ ለመስራት የፈጠራ ቁሳቁሶችን ወይም ተመልሶ ለሚመጣ ሰው ስዕል ማስቀመጥ ይችላሉ።

ጨዋታ – ጊዜእንዴት ያልፋል?

አንድ ደቂቃ በጣም በፍጥነት ሊያልፍ ይችላል ወይም በጭራሽ አይንቀሳቀስ ይሆናል። መሞከር ይፈልጋሉ? – ለአንድ ደቂቃ የሩጫ ሰዓት ያዘጋጁ፣ የሆነ እንቅስቃሴን ይምረጡና ለአንድ ሙሉ ደቂቃ ያህል ያድርጉት። በአንድ እግር ላይ መዝለል፣ ዝም ብለው በአንድ ቦታ መቀመጥ፣ በጊሜል ፊደል የሚጀምሩ ዕቃዎችን መሰብሰብ – በየትኛው እንቅስቃሴ ጊዜው በፍጥነት አለፈ? በየትኛውስ በቀስታ?

የፒንተረስት አርማ – ፈጠራዎች፣ ዘፈኖችና ሌሎች እንቅስቃሴዎች በፒጃማ ቤተ-መጽሐፍት ፒንተረስት ላይ

To Download and Print suggestions for Family Activities >> CLICK HERE

Bella and Zouzou

Written by: Ayelet Dayan Shwartz

Illustrated by: Inbar Heller Algazi

Suggestions for Family Activities

What do you feel when you miss someone? – Like Bella, the main character in this book, we, adults, and children, sometimes miss someone we love. We feel their absence, want them back, and struggle to cope with time passing ever so slowly – when we wish it would rush by. This book offers consolation and empathy, some ideas for passing the time while missing someone, as well as encouragement – until the time is finally up, and the embrace we longed for arrives.

A time to embrace and a time to refrain from embracing

[Ecclesiastes 3:5]

A discussion on yearning

How does yearning feel? Have you ever missed someone? Who? – This book is an opportunity for a discussion during which you, parents, can share your own experiences of missing someone and waiting for their return.

What does it mean to miss someone?

Pupik misses his father, and Ohad knows exactly how he feels. They share their feelings, and think of things they could do while missing someone. You may want to scan this QR code to watch them, and get some good advice for times when you miss others.

Arts & crafts – A yearning box

Does it feel like time is standing still while you are missing someone who is away? – You may want to make a box filled with items that could make time go by faster, and make you forget about that person’s absence for a while. How about putting some photos of the two of you in it, materials with which to make a gift or a drawing for them, which you could give to them upon their return?

A game for passing the time

A minute can go by very quickly, or it can almost stand still. Would you like to try? – Set your timer for one minute, choose an activity, and do it for a full minute: Hopping on one leg, sitting still, finding items beginning with the letter G – Which activity helped time pass by faster? And which activity made it go by extra slowly?

 

Arts & crafts, songs and other activities are available on the Sifriyat Pijama Pinterest page