fbpx
ספרים גנים > המעיל המופלא של יוסף

המעיל המופלא של יוסף

מאת: סימס טבק / איור: סימס טבק / הוצאה לאור: כנרת

תש"ע, חולקו כ-3,000 עותקים, תשע"ג חולקו כ-45,000 עותקים, תשע"ג חולקו כ-110,000 עותקים. תשע"ח, חולקו כ-138,000 עותקים בגני הטרום-חובה

דבר מופלא קורה בַּספר: מעילו הבלוי של יוסף משנה צורה, עד שהופך לכפתור, ולבסוף, כשלא נשאר ממנו מאום, המעיל וקורותיו הופכים לסיפור מופלא!

להדפסת מפגשי סיפור ויצירה בעקבות הספר המעיל המופלא של יוסף לחצו כאן

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

ההצעות להורים מציינות את חשיבות השמחה במה שיש על פי המשנה "איזהו עשיר? השמח בחלקו" (אבות ד א), ומציעות פעילויות שמערבות שימוש חוזר בחפצים, תוך היכרות עם מצוות "בל ...

פעילות בחיק המשפחה   

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת בַּגַּן

מבחר הצעות לפעילות בנושא "בל תשחית", שימוש חוזר, סיפורים משפחתיים. מומלץ במיוחד לעיין בחוויות מהפעילויות בגנים

פעילות בגן  

גלריה

עשיתם פעילות מיוחדת בעקבות קריאת הספר? הצטלמתם איתו? שתפו אותנו כאן

להדפסת ההצעות להורים לחצו כאן

הורים יקרים,

דבר מופלא קורה בָּספר: מעילו הבלוי של יוסף משנה צורה, נעשה כפתור, ובסוף כשלא נשאר ממנו מאום, החיסרון הופך ליתרון והמעיל וקורותיו הופכים ל...סיפור מופלא!
העובדה שמכל החפצים נשאר דווקא הסיפור מדגימה את נצחיותו וחשיבותו של הסיפור. אילולא הסיפור, לא היה נשאר זכר לא למעיל, לא ליוסף וגם לא לעולם של פעם (העיירה היהודית). באמצעות הסיפור הדברים נשמרים ומוסיפים לחיות בזיכרון.
לכן, בחרנו דווקא בספר זה לפתוח את ספריית פיג'מה: "המעיל המופלא של יוסף" מספר את הסיפור של הסיפור, ומדבר על הפלא הגלום בסיפורים.
להלן מחשבות ורעיונות לשיחה ופעילות עם ילדכם בעקבות הסיפור.
 

"והגדת לבנך"  הסיפור במשפחה ובעם:

 

הסיפור הוא אבן יסוד במסורת היהודית. הוא משמש אמצעי המאפשר להעביר ולשמר מדור לדור את תולדות העם ואת המסורת שלו. מסורת הסיפור היהודי כוללת את סיפורי התנ"ך, אוצר המדרשים, אגדות חז"ל ושפע של סיפורים עממיים הנוֹצָרים ועוברים מדור לדור.

הפעלות:

סַפְּרו לילד סיפור משפחתי, שיש בו חיוך או טעם מיוחד - שמתאים להישמר בזיכרון המשפחתי; למשל, סיפור עליכם בתקופת ילדותכם. שלבו בסיפור פרטים הקשורים לתקופה ולמקום שבו התרחש. חפשו יחד באלבום התמונות המשפחתי את צילומי המקומות שבהם נולדו וגדלו הסבים והסבתות של הילד. עברו יחד על פרטי התמונה; למשל, "הנה המאפייה שאבא של סבתא קנה בה את החלות הכי טובות בעולם...

מסע במנהרת הזמן: לקראת "המראה לכפר של יוסף", בַּקשו מהילד לעצום עיניים ולהמריא לשם בדמיונו. כעת דובבו אותו ובקשו ממנו "לדווח" על מראה עיניו: למשל, האם יש ליוסף טלוויזיה בבית? אילו בעלי חיים מסתובבים ב"שכונה"? האם עובר בה אוטובוס? מה לובשים האנשים? בקיצור, הנחו את הילד בשאלות שיאפשרו לו לבדוק את הדמיון והשוני בין "שם ואז" ל"כאן ועכשיו" ואת הסיבות לכך.

כל עדה ועדה ואִמרות הכנף שלה. האִמרה: "כשהמעיל הוא ישן רק החורים חדשים", ממוסגרת כתמונת-קיר בביתו של יוסף (ראו בעמוד שנפתח במילים: "הייתה לו ליוסף אפודה ישנה..." ). אִמרה זו מדגימה את ההומור של תרבות היידיש. צרו, כדוגמת תמונה זו, תמונת קיר משלכם. היזכרו באמרת כנף משפחתית מבית אבא-סבא. ספרו מי אמר אותה, מתי ובאילו נסיבות... כתבו אותה באותיות גדולות, תנו לילד לעטר אותה ותלו אותה על הקיר.

"איזהו עשיר? השמח בחלקו" חשיבות השמחה במה שיש

במשנה במסכת אבות פרק ד' כתוב: "איזהו עשיר? השמח בחלקו". המִשנה מלמדת כי עושרו של האדם אינו נמדד בחפצים יקרים ובכסף, אלא ביכולתו לשמוח וליהנות ממה שיש בידו. יוסף, על אף עוניו, הוא איש עשיר משום שהוא יודע לשמוח בכל פריט "חדש" שהוא יוצר מפריט משומש.

 

הספר "המעיל המופלא של יוסף" חולק לגנים בשנים קודמות. שפע רעיונות ותיעוד חוויות מהשטח נמצא כאן, וכאן

הַצָּעוֹת לִפְעִילוּת מִשְׁפַּחְתִּית

  • עקבו יחד, באמצעות התמונות בספר, אחר מצב הרוח של יוסף. מתי ולמה הוא עצוב? מתי ולמה הוא שמח? מה מצב הרוח שלו בסוף הסיפור? נסו לראות איך הילד מסביר את הדברים?
  • ערכו שתי רשימות: רשימה אחת של דברים ששימחו את הילד במשך היום, ובמקביל לה, רשימה נוספת של דברים מצערים שהעציבו אותו. עודדו אותו לבדוק את רשימת הדברים המצערים ולחפש בה נקודות אור. אפשר, מדי ערב, לנסות להיזכר בדבר טוב שקרה לכל אחד מכם במשך היום.
  • "בל תשחית" הכבוד למשאבי הקיום מצוות "בל תשחית" המופיעה בתורה (בספר דברים פרק כ), אוסרת להשחית עץ מאכל במקרה של מצור ממושך על עיר. מהמצווה הזו התפתחה גישה רחבה יותר המדגישה את הצורך לנצל את כלל משאבי הקיום שלנו בתבונה ובחסכנות. גם יוסף לא מוותר על שום אפשרות לנצל עד תום את בד המעיל.
  • בקשו מהילד לאתר בבית חפצים ששינו את שימושם המקורי לטובת שימוש חדש; למשל, צלחת אוכל שנסדקה ומשמשת בסיס לעציץ, כוס צבעונית המשמשת צנצנת קטנה לפרחים וכדומה.
  • שוחחו עם הילד על תכונת הבזבזנות: מה זה נקרא לבזבז? האם יש דברים שאנחנו זורקים למרות שעדיין ניתן להשתמש בהם? מה ניתן לעשות כדי להימנע מבזבוז?
  • הסבירו לילד את המושג "יד שנייה". בררו יחד איתו מה אפשר לקנות / למסור / למכור בחנויות יד שנייה; למשל, בגדים משומשים במצב טוב, ספרים, משחקים, חפצי נוי ואחרים. מה היתרון ב"יד שנייה"? מה היה הילד מוכן לקבל מ"יד שנייה" ומה היה מוכן למסור?

לגרסה להדפסה לחצו כאן

העולם בו חיים הילדים מציע שפע חפצים ודברים, הרבה יותר ממה שהם באמת צריכים. קשה מאוד לעמוד בפני ההיצע, קשה לא לרצות עוד ועוד ממה שיש לאחרים. קשה לילדים, וגם לנו המבוגרים.

"איזהו עשיר? השמח בחלקו" (אבות ד, א)

המִשנה מלמדת כי עושרו של האדם אינו נמדד בחפצים יקרים ובכסף, אלא ביכולתו לשמוח וליהנות ממה שיש בידו. יוסף, על אף עוניו, הוא איש עשיר משום שהוא יודע לשמוח בכל פריט "חדש" שהוא יוצר מפריט משומש.

 

הספר "המעיל המופלא של יוסף" חולק לגנים בשנים קודמות. שפע רעיונות ותיעוד חוויות מהשטח נמצא כאן, וכאן

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • "בל תשחית" הכבוד למשאבי הקיום: נסו לחשוב יחד- האם יוסף אהב את המעיל שלו ולכן לא רצה לוותר עליו? האם יש לנו חפצים שאנו מתקשים לוותר עליהם? האם יש כאלה שקל לוותר עליהם? הכירי לילדים את המושג "בל תשחית" הסבירי את המילה "בל" (אל) ואת המילה "תשחית" (לקלקל) ואת משמעות הערך- שלא לבזבז דברים. המצווה "בל תשחית" המופיעה בתורה אוסרת להשחית עץ מאכל במקרה של מצור ממושך על עיר. מהמצווה הזו התפתחה גישה רחבה יותר המדגישה את האיסור להשחית דבר שיכול להביא תועלת לך או למישהו אחר, כמו עץ פרי.
  • שימוש חוזר בגן: עודדי את הילדים להביא בגדים ישנים שיכולים לשמש בכיתה לפעילות ברוח הספר "המעיל המופלא":הכינו מן הבגדים הישנים בגדים חדשים, כמו שעושה יוסף. התייעצי עם הילדים כיצד לגזור את הבגדים לבגדים חדשים.
  • הגן מתחפש לכפר של יוסף, בהשראת תמונות הספר: יוצר הספר, סימס טבק, משתמש בטכניקת הקולאז (הדבק, בעברית) המבוססת על "מעשה טלאים" של פרטים מאוירים + גזרי נייר צבעוניים מודבקים + גזרי איורים וצילומים. נסי להכין עם הילדים תמונת קיר גדולה של העיירה של יוסף תוך התנסות בקולאז'.
  • הציגי צילום של סמל המחזור. שוחחי: מדוע חשוב למחזר, למשל בקבוקים. מה עוד ממחזרים ברמה ארצית? (נייר, מים...) בקשי מן הילדים לאתר את סמל המחזור על בקבוקי שתייה למיניהם. חלקי לילדים דף לצביעה של סמל המחזור והציעי להוסיף לו דוגמאות מאוירות, או מודבקות של מוצרי מחזור. בקשי מהילדים להביא החפצים שמחזרו ויצרו בבית והציגי אותם בגן.
  • "והגדת לבנך" הסיפור העובר מדור לדור הידעת? הסיפור "המעיל המופלא של יוסף" מבוסס על שיר ילדים ביידיש. בסוף הספר מצורפים התווים ומילות השיר המקורי. נסי לשיר עם הילדים את השיר, כדאי להיעזר בהורה עם ידע במוסיקה. אפשר להזמין בן משפחה דובר יידיש וחובב זמר לשיר את השיר בשפת המקור.
  • האם את זוכרת שיר בשפה אחרת ששרה לך סבתא שלך? נסי ללמד את הילדים ולשיר איתם. להורים רבים יש זיכרונות של שירים ששרו להם כילדים בבית אבא-אימא. ערב בלתי נשכח, מרגש ומשעשע מאוד יכול להיות ערב שירים מבית סבא: ערב שירי מקור שבו ישירו בני המשפחה: הורים או סבים/סבתות את השירים בשפת המקור. אפשר לדאוג מראש לתרגום כל השירים לעברית, ולקבצם בשירון שיהיה מזכרת נפלאה.
  • אפשר לבקש מההורים לספר לילדיהם על חגים בבתיהם כשהם היו ילדים (אפשר לרשום אנקדוטה, לצייר יחד את הסיפור, להביא סיפורים לגן ולהקריא אותם לקבוצה ...). כך מדגישים את הערך של סיפורים מדור לדור, משתפים זה את זה במגוון מסורות ומנהגים, ומתחברים לעבר ולרצף היסטורי.
  • האם הסיפור הוא סיפור מעכשיו או "סיפור של פעם"? כיצד יודעים זאת? עברו יחד על התמונות ומצאו חפצים מן העבר. (מכונת תפירה, דלי לחליבת פרות, נרות למאור, אש לחימום, וכו') אלו חפצים אי אפשר למצוא בספר? האם ליוסף היה טלפון? טלוויזיה? מחשב?
  • כדאי להקדיש רגע של מחשבה לשמו של הסיפור. מה משמעות המילה "מופלא" ? מדוע המעיל הישן מופלא? קראו יחד את הספר וחשבו שוב מה מופלא בסיפור- המעיל? התושיה של יוסף? הסיפור?

לגרסה להדפסה לחצו כאן

העולם בו חיים הילדים מציע שפע חפצים ודברים, הרבה יותר ממה שהם באמת צריכים. קשה מאוד לעמוד בפני ההיצע, קשה לא לרצות עוד ועוד ממה שיש לאחרים. קשה לילדים, וגם לנו המבוגרים.

"איזהו עשיר? השמח בחלקו" (אבות ד, א)

המִשנה מלמדת כי עושרו של האדם אינו נמדד בחפצים יקרים ובכסף, אלא ביכולתו לשמוח וליהנות ממה שיש בידו. יוסף, על אף עוניו, הוא איש עשיר משום שהוא יודע לשמוח בכל פריט "חדש" שהוא יוצר מפריט משומש.

 

הספר "המעיל המופלא של יוסף" חולק לגנים בשנים קודמות. שפע רעיונות ותיעוד חוויות מהשטח נמצא כאן, וכאן

חוויות מהשטח

  • הגננת סיגל יבזורי ממושב כנף מספרת על פעילויות שערכה בעקבות הספר "המעיל המופלא של יוסף" חלק מהילדים הכירו אותו מהאחים הגדולים, וכך גם ההורים. דיברנו על כמה נושאים:"איזהו עשיר השמח בחלקו", איכות הסביבה- שימוש חוזר בחפצים שסביבנו במקום לזרוק, טקסטורת המעיל- משבצות. חשבנו על שימוש חוזר של גרביים של אבא, הילדים הביאו גרביים בודדות והכנו מהם סוסים על מקלות. השתמשנו בהם בגן זמן מה, פעלנו איתם בשירי ביאליק ולהנאת הילדים בכלל, ולבסוף הילדים לקחו אותם לשמחתם הביתה.
  • ויטה ליידרמן גן מורן נצרת עילית: אספנו בקבוקי מים, חתכנו אותם ומהם הכנו קישוטי חצר.יצרנו את יוסף בגודל ילד הם הוסיפו לו את המעיל מרצועות שתי וערב, ואת הטלאים יצרו מרצועות דקות בשתי וערב את הבעת פניו הוסיפו לאחר שיחה על תחושותיו.
  • שמחה אלפסי גן אביטל בגלבוע: ביקשתי מהילדים רעיונות לקישוט הסוכה ע"י דברים ישנים שנמצאים בביתם ואפשר לחדש אותם. הילדים הביאו כל מיני חפצים ישנים מהבית וניסנו לחדש אותם ולקשט בהם את הסוכה.
  • רונית שרעבי גן שקד פרזון: הזמנו את ההורים לגן ונתנו לכל אחד חפצים שאין בהם צורך והם היו צריכים להכין מהם משהו חדש. הכנו יחד גם דחליל לגינת הגן.
  • קיילא תורן מגן ארזים באריאל: לאחר שהילדים התבוננו ודפדפו בספרים ואחרי שקראנו את הסיפור כמה פעמים (בלי ועם אמצעי המחשה), ערכנו כמה פעילויות סביב הנושא של מחזור:- הילדים אספו מהבית חומרים רבים ואביזרים שלא מצאו להם שימוש ויחד חשבנו לְמה אפשר להפוך כל חפץ.- פתחנו סדנת מחזור וכל ילד יצר להנאתו. בתמונה רואים את חלק מהתוצרים שהנחנו בתצוגה (משקפות, בובות, רעשנים, צמידים)לסיכום הילדים יצרו את יוסף מחומרים ממוחזרים.
  • מרינה מנטל גן רקפות עפולה: ביקשתי מההורים ליצור עם הילדים בבית "מעיל" וקיבלנו תוצרים יפים - קולאז'ים של בדים, צמר, צלופנים ועיתונים.
  • איילת בוכריס גן "הזית" מושב אדירים בגלבוע: אספנו בגדים שאינם בשימוש והכנו מהם יצירות. אספנו גם בקבוקים ופחיות ריקות מהרחובות (וכך גם ניקינו את הסביבה) ממה שאספנו הכנו את בתי העיירה בה גר יוסף.
  • דליה גלרון גן חמניות נצרת עלית: הכנו מובייל מגלילי נייר טואלט בטכניקת קולא'ז. בכל גליל ילד בחר תמונה או צילום של חפצים הנמצאים בשימוש היום להבדיל מהחפצים הישנים המופיעים בספר.
  • סמדר בן אברהם גן תל"י אשקלון: הזמנו את ההורים למפגש חגיגי לכבוד פתיחת הספריה. קראנו את הסיפור כשהילדים מצטרפים אלי בחלקים החוזרים על עצמם, לאחר מכן יצרנו פלייסמנט לאוכל כך שהסיפור ילווה את הילדים גם כשהם אוכלים בבית ויוכלו לשחזר את הסיפור ולעקוב אחרי שלבי המעיל. ביקשנו מהילדים לספר בגן את סיפור החג אצל סבא וסבתא והילדים מאוד התרגשו כשסיפרנו את סיפורם, הסיפורים הגיעו טיפין טיפין וכך יכולנו כל פעם לחזור אל הסיפור.

המעיל המופלא של יוסף 

סימס טבק

תרגום לרוסית של ההצעות להורים המודפסות בעמודים הראשונים של הספר.

 

Волшебное пальто Иосифа

Симс Табак

Дорогие родители!

В этой книжке происходят чудесные события: старенькое пальто Иосифа меняет свою форму:  от него остается одна пуговица, а в конце, когда от него уже ничего не остается, недостаток превращается в преимущество:  пальто и вся его история превращаются в …прекрасный рассказ!

Тот факт, что из всех вещей остается лишь рассказ подчеркивает его  важность. Если бы не рассказ, не осталась бы память ни о пальто, ни о Иосифе, ни об ушедшем времени, ни о еврейском местечке.

Именно поэтому мы и решили, что именно эта книжка должна открывать «Пижамную библиотечку». «Волшебное пальто Иосифа»  - это рассказ о рассказе, и в нем говорится о чудесах, таящихся в  словах.

А теперь мысли и идеи для бесед и занятий с детьми после чтения этой книжки.

«И расскажи сыну своему»

Роль рассказа для семьи и для народа

Рассказ  - это краеугольный камень   еврейской традиции. Он служит средством передачи и сохранения из поколения в поколение истории и обычаев народа. Традиционно еврейский рассказ включает в себя танахические рассказы, богатство мидрашей, притчи мудрецов и огромное количество народных сказаний, создаваемых и передаваемых из поколения в поколение.

___ Расскажите ребенку какую-нибудь семейную историю – которая может вызвать улыбку или в которой есть какая-то изюминка – что-то, чему стоит остаться в семейной памяти, например, что-то из Ваших детских воспоминаний. Включите в эту историю какие-то детали  о времени и о месте, в котором она произошла. Поищите вместе в семейном альбоме фотографии места, где  родились и выросли  бабушки и дедушки ребенка. Рассмотрите вместе все детали на фотографиях, например, « А это булочная, где папа твоей бабушки покупал  самые вкусные халы на свете…».

____ Путешествие во времени.  «Как выглядит местечко Иосифа?» Предложите ребенку закрыть глаза и отправиться туда в воображаемое путешествие. Теперь покрутите ребенка, остановите его  «в том времени» и предложите ему рассказать, что он видит, например, « Есть ли у Иосифа дома телевизор? Какие животные бродят по городку? Проходит ли там автобус? Какую одежду носят люди?»  Короче, задайте ему наводящие вопросы, которые помогут ему найти   сходства и различия и их причины  между «там и тогда» и «здесь и сейчас».

____ У каждого народа свои пословицы и поговорки.  Пословица «У старого кафтана только дырки новые» висит в рамке на стене в доме Иосифа и мы ее видим на странице, которая открывается словами «И была у Иосифа старая кофта..». Эта пословица – пример юмора на языке идиш.  Сделайте, по примеру этой картины, свою картину, вспомните семейное крылатое выражение из дома родителей или бабушек и дедушек. Расскажите, кто его произносил, когда и по какой причине. Напишите его большими буквами, дайте ребенку разукрасить его и повесьте его на стену.

Кто богат? Тот, кто рад своей доле.

В Мишне, в «Трактате поучений отцов» в главе 7 написано «Кто богат? Тот, кто рад своей доле». Мишна учит, что счастье человека измеряется не богатыми вещами и не деньгами, а способностью довольствоваться и наслаждаться тем, что у него есть. Иосиф, несмотря на свою бедность, богатый человек, потому что он умеет радоваться каждой «новой» вещи, которая получается из старой, поношенной.

__Проследите вместе, с помощью картинок,  за настроением Иосифа. Когда он грустен? Когда и почему он весел? Какое у него настроение в конце книги? Как Ваш ребенок объясняет смену его настроений?

___Сделайте два списка: список того, что доставило Вашему ребенку радость в течение сегодняшнего дня, и того, что принесло ему огорчение. Помогите ему  найти светлые пятна даже в грустных вещах. Если сейчас вечер , вспомните то хорошее, что случилось со всеми  вами за день.

Не уничтожай

Уважение к средствам существования

Заповедь  «Не уничтожай», находящаяся в Торе в книге «Дварим»  в главе 20, требует не уничтожать  плодовое дерево в случае длительной осады города. Из этой заповеди развился более широкий подход к необходимости разумно и экономно использовать все средства нашего существования.  Иосиф также не упускает ни одной возможности использовать все, что остается от его пальто,  до самого конца.

___Попросите ребенка найти в доме такие вещи, которые изменили свое первоначальное предназначение: например, треснувшая тарелка, которая используется как подставка для цветочного горшка, цветная кружка, которая служит вазочкой для цветов и т.д.

___Поговорите с ребенком о  расточительстве. Что значит вести себя расточительно, транжирить? Выбрасываем ли мы такие вещи, которыми еще можно пользоваться? Что можно сделать, чтобы воздержаться от этого?

___Объясните ребенку понятия «из вторых рук», «комиссионный магазин». Проверьте вместе с ним, что можно продать/  передать/  купить  в комиссионном магазине, например, подержанные вещи в хорошем состоянии, книги, игры, сувениры и т.п. В чем преимущество покупки  «из вторых рук»? Что ребенок готов был бы получить « из вторых рук» и что он готов отдать во «вторые руки»?

Что такое «Пижамная библиотечка»?

«Пижамная библиотечка» организована на основе американской программы “The PJ Library” (PJ – так можно по-английски сокращенно назвать пижаму), разработанной Фондом Гарольда Гринспуна. Эта программа каждый месяц  дарит десяткам тысяч семей качественные детские книжки, темы которых связаны  с еврейской культурой. Вместе с книжкой семья получает советы  для занятий по ней.  Фонд Гарольда Гринспуна расширяет свою деятельность,  теперь и семьи в Израиле получат этот замечательный подарок.  Встреча с книжкой дает возможность для семейной беседы о еврейских ценностях и традициях, позволяет родителям передать следующему поколению свой личный взгляд на эти темы. Мы благодарны многим организациям в Израиле, которые поддержали эту программу и помогли приспособить ее к местным условиям:  среди них Министерство Просвещения, Фонд «Тали» /Поддержка изучения иудаизма/,  Бейт-Мидраш «Элуль», мидраша «Ораним», «Матан» /институт по изучению Торы для женщин/ и «Матах» /центр образовательных технологий/.

                                                Joseph’s Wonderful Overcoat

                                    (English original: Joseph Had a Little Overcoat)

                                                            By Simms Taback

Dear Parents,

Something wonderful happens in this book: Joseph’s frayed overcoat turns into a vest, a handkerchief, a button, and in the end, when nothing at all remains of it, absence turns into an advantage and the memory of the overcoat becomes a wonderful story!

The fact that, in the end, a story is all that remains of Joseph’s ever-changing articles of clothing underscores the importance of stories and storytelling; without the story, we wouldn’t know about his coat, about him, or about his world of the Jewish village of long ago. Through the story, all this remains preserved in our memory.

This is why we chose Joseph’s Wonderful Overcoat as the first book for Sifriyat Pyjama. It tells the story of a story and of the wonder of stories. Below are some ideas for discussion and activities based on the book to enjoy together with your children.

Ve’ Higadta Le’vincha ("You shall teach them to your children")

Storytelling is fundamental to Jewish tradition. It serves as a means to pass on and preserve the story of the Jewish people and its traditions from generation to generation. This includes the Torah and Oral Law, Jewish legends of the sages over the ages, and folktales.

Activities:

  • Tell your child a family story – one that is funny or special – that is worth preserving as family legend: for example, a story of your childhood. Include details that say something about the place and time when the story took place. Look in a family album together at places where your child’s grandparents grew up and point out aspects of the past, such as: “Here is the bakery of your great grandfather that made the best challah in the world…”
  • Travel back in time: To prepare for time travel back to Joseph’s village, look together at the illustrations in the book and encourage your child to identify items in his world. You can ask leading questions, such as: What does Joseph have in his house? What animals roamed around his neighborhood? Were there any buses there? What did people wear? In short: Was his world similar to ours? No? In your child’s opinion, why or why not?
  • The fun of traditional sayings: The saying “When a coat is old, only its holes are new” is framed on the wall in Joseph’s house (see the page which begins, “Joseph had an old vest…”). The saying reflects Yiddish humor. Make a similar wall hanging with a saying that comes from your family or from your heritage. Who used to say it and on what occasions? Write the saying out and let your child make illustrations around it.

Eze’hu Ashir? Ha’sameach Be’chelko (Who is rich? He who is happy with his lot.)

In the Ethics of the Fathers (chapter 4), it is written: “Who is rich? He who is happy with his lot.” This proverb teaches that happiness is not measured in things or money, but rather in our ability to enjoy what we have. Although Joseph is poor, he is rich because he knows how to enjoy every “new” item of clothing he creates from what has worn out.

Activities:

  • Look at the pictures and follow Joseph’s moods. When and why is he sad? When and why is he happy? What is his mood at the end of the book? How does your child explain these moods?
  • Create two lists with your child: one of things that made him happy today and one of things that bothered him or made him sad. Look at the list of sad things and try to find something positive in the sad. In the evening just before your child goes to bed, you can make a habit of exchanging a list of the good things that happened to each of you that day.

Bal Tashchit (Respect for Existing Resources)

 

The mitzvah of bal taschit which appears in the Torah (in Deuteronomy) prohibits destroying a fruit tree even during a siege on a city. Over time a broader interpretation has come to prevail, to avoid destroying anything which can still be useful. Joseph's Wonderful Overcoat takes place in a time when resources were scarce and people had to make good use of everything they could. Joseph found creative ways for re-using his coat. Today, in our era of abundance, there is an increasing tendency to try and re-use things to prevent harming the environment. This book provides a good opportunity to discuss with your child ways of limiting harm to the environment.

Activities:

  • Ask your child to identify items at home whose use has changed over time and are used for something different: for example, a cracked plate that is used under a plant, a cup that is used for flowers etc.
  • Talk to your child about the concept of wasting: What does it mean to waste? Do we throw away things that we could still use? What can we do to limit wastefulness?