זהו הסיפור של לואי, והוא שמח מאוד שקוראים אותו, רק שבכל רגע משהו משתבש: ריבה צונחת על הספר ומכתימה אותו, טביעות אצבעות מלכלכות הדף, קשקוש נמרח. לואי כמעט מתייאש. כמעט. סיפור מתוק ומשעשע על חוסר היכולת לשלוט במציאות ועל הכוח להתמודד.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים בּוֹגְרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
היה היה פעם, ספר מיוחד להפליא! הסיפור של לואי הגיבור עובר שינויים רבים לא צפויים – ואין לו שליטה על כך. דווקא כשהכול נראה אבוד הוא מוצא בתוכו את הכוחות להתמודד עם המציאות הלא מושלמת.
"כִּי נָפַלְתִּי קָמְתִּי"
(מיכה ז, ח)
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
גדלים עם ספריית פיג'מה!
הוֹצָאָה לָאוֹר:
מטר
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשפ"ו 2025-2026
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:

טיפ לקריאה: איך אפשר לקרוא את זה?
כדי לסייע לילדים להבין וליהנות מהמבנה הלא שגרתי של הספר, הרשו לעצמכם להיות "שחקנים". כשתקראו את תפקיד המספר שמרו על טון רשמי ומונוטוני. כשתהיו לואי, השתמשו במחוות קול וגוף כדי להעצים את החוויה הרגשית – היו מופתעים כשהוא נתקל בכתם הריבה, תכעסו יחד איתו וברגעי הייאוש הוסיפו אנחה תיאטרלית.

כשהסיפור שלנו משתנה
תוכלו לשוחח עם הילדים על התמודדות עם מציאות שמשתנה בלי שיש להם שליטה על כך, ולשאול: "כיצד הייתם מרגישים אם זה היה קורה לכם?" "האם הרגשתם דבר דומה?" שיתוף אישי של התמודדות שהיתה לכם כילדים יכולה לעורר אצל הילדים הזדהות ותחושה שהם לא לבד.

להמציא את הסיפור שלכם
גלו כיצד לשחק בקוביית סיפור ולהמציא סיפורים משלכם! הקובייה מוכנה להדפסה, רק לגזור להדביק וליהנות.

מכתם ליצירה
צרו כתם צבע מדולל במים על דף, או הצמידו שני דפים כשביניהם כמות קטנה של גואש, וכך תיצרו צורה לא צפויה. כשהכתם יתייבש נסו ליצור מתוכו משהו חדש ומפתיע.

מתמודדים עם כל מכשול!
אפשר ליצור "מסלול מכשולים" בבית, כשכל אחד בתורו מנסה לעבור, בתוספת עוד אתגר, למשל – לעבור את המסלול תוך ניגוב הרצפה עם מגב, או בסחיבת חפץ על הגב. מי שנתקל באחד ה"מכשולים", חוזר אחורה ומתחיל שוב.

פינטרסט
שירים, יצירות ועוד הפתעות מחכות לכם בפינטרסט של ספריית פיג'מה.

על הספר
הספר הראשון לשנה זו ייחודי במבנה שלו. לואי הגיבור נתקל בכתמים המגיעים כביכול מהעולם שמחוץ לספר. שבירת המבנה הקלאסי גורמת לקוראים להרגיש חלק מהעלילה ולהזדהות עם החוויה הרגשית של הגיבור. הסיפור עוסק בחוסר שליטה כשדברים משתבשים, תחושה שאיתה יוכלו להזדהות ילדים רבים. הגיבור, שעובר תהליך של השלמה עם הדברים הלא מושלמים בחיים, יכול לעורר השראה בקוראים ולפתוח להם אפיקי חשיבה חדשים.

קבוצות קטנות וקריאה תיאטרלית
האיורים הם חלק בלתי נפרד מהסיפור. קשה מאוד להבין את העלילה בלי להבחין בפרטים הקטנים, שמתגלים רק בעלעול אישי בספר. לכן כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות, שבהן לכל ילד וילדה עותק משלהם, שיסייע להם לעקוב אחר פרטי העלילה.
כדי לסייע לילדים להבין את ההתרחשות בספר כדאי לחשוב מראש, ואפילו להתאמן, על קריאה בשני קולות – בקול המספר, שיכול להתאפיין בטון רשמי ורציני יותר; ובקול של לואי, שיכול להיות "תיאטרלי" יותר להדגשת המנעד הרגשי של הדמות. שלבו בקריאה תנועות גוף והבעות פנים, כגון בהלה במפגש עם כתם הריבה.

משוחחים על הספר
שאלות לקריאה ראשונה
- בסוף העמוד השלישי, שבו לואי מקפץ ושר, תוכלו לעצור לשאלת ניבוי ולשאול – "מה לדעתכם יקרה בסיפור של לואי?"
- כשלואי שואל "מי אוכל כריך ריבה?" תוכלו לשאול בפליאה את הילדים: "רגע, אתם אוכלים ומטפטפים ריבה על הספר? אז מי זה?"
- בכל פעם שלואי נתקל בכתם ושואל "מה זה?" תוכלו להפנות את השאלה אל הילדים ולהזמין לנסות ולגעת עם האצבע בכתם.
- כדאי לבחור נקודת עצירה לניטור הבנה ולשאול: "מה קורה לסיפור של לואי?" שאלה כזו תפנה זרקור לעובדה שהסיפור משתנה עם ההתרחשויות החיצוניות.
שאלות למפגש חוזר עם הספר
- מאיפה הגיעו כל הכתמים אל הספר?
- איך לואי הרגיש כשזה קרה?
- מה הייתם עושים לו זה קרה לכם?
- למה לואי נשכב על הארץ?
- מה עזר לו לקום?
- איך הוא הרגיש בסוף הסיפור?
- הרגשתם פעם כמו שלואי הרגיש כשנהרס לו הסיפור?
מה עשיתם? מה עזר לכם להרגיש טוב יותר?
ניצני אוריינות
בועיות דיבור – במפגש חוזר עם ספר כדאי לקרוא עם הילדים את הסיפור, ליישם את ההמלצות לשינוי האינטונציה, ואז לחזור לדפי הספר ולבדוק כיצד השוני בקולות מקבל ביטוי גרפי. כך הילדים יגלו שקול המספר מיוצג באופן "רגיל", וקולו של לואי ממוסגר בבועיות דיבור. הדבר גם יאפשר לחשוף את הילדים לסוגת ספרי הקומיקס, שבהם בועיות דיבור הן אמצעי מרכזי לביטוי רגשות, מחשבות ודיאלוגים בין דמויות.
מבצע הצלת ציורים
תוכלו לערוך "מבצע להצלת ציורים" בהשראת הספר. במהלך השבוע אספו ושמרו את הציורים שהילדים התחילו לצייר והחליטו לזרוק.
כאשר יש לכן מספיק ציורים הכריזו בהתלהבות: "יש כאן ערמה של ציורים שזקוקים להצלה. הם עמדו להיזרק לפח, אבל אנחנו הולכים לעזור להם!" הציגו כל ציור ושאלו מי מהילדים מוכן להציל אותו וליצור ממנו ציור חדש. אפשר לגרות את הדמיון ולשאול: "יש כאן התחלה מעניינת, אני סקרנית לראות למה זה יכול להפוך, למישהו יש רעיון?"
טכניקות הרגעה
לואי נעזר בטכניקה להרגעה עצמית – הוא דיבר אל עצמו והנכיח את ה"יש" ואת מה שקורה ברגע נתון.
תוכלו לשאול את הילדים: "מה עוזר לכם להירגע?"
אפשר לתרגל איתם את ההצעות שהציעו ואף את הטכניקות הבאות:
הרפיה – הזמינו את הילדים לשכב כמו לואי, להרפות את כל הגוף, איבר אחר איבר, ולהרגיש את המפגש של הגוף עם הקרקע. לאחר מכן הזמינו אותם לחזור אחריכן: "הכול בסדר", "אני כאן", "אני בטוח/ה".
נשימות בלון ונר – לוקחים שאיפה עמוקה ומדמיינים שאזור הבטן והחזה הוא בלון שמתמלא באוויר. לאחר מכן מוציאים את האוויר בהדרגה בנשיפה כמו שמכבים נר.
חיבוק מרגיע – הילדים מחבקים חזק כרית, בובה או את עצמם לכמה שניות. לאחר מכן משחררים לכמה רגעים ואז מחבקים שוב.
להעשרה: הסרטון במרחב הפדגוגי גני ילדים – "מה עושים כשכועסים".

מטא-בדיון ושבירת הקיר הרביעי
המושג מטא-בדיון משמעו יצירה ספרותית המודעת להיותה בדיונית, כלומר בתוך הטקסט יש סימנים המעידים על כך. אחד הסימנים נקרא שבירת הקיר הרביעי. מושג זה שאול מעולם התיאטרון, והוא מציין "שבירת" קיר דמיוני שמפריד בין הבמה לצופים באמצעות פנייה של השחקנים לקהל. בספרות זה יכול להתבטא בדמויות או במספר שפונים ישירות לקוראים או מביעים מודעות לכך שהם בתוך סיפור.

טביעות אצבעות
"הקורא" הנעלם מכתים את הספר בטביעות האצבע שלו. תוכלו להזמין את הילדים לחקור את טביעות האצבע שלהם, ואף להכין מזכרת מיוחדת שלהן.

יֶדַע, מְיֻמָּנוּיוֹת, עֲרָכִים
מתוך הספר עולים ידע, מיומנויות וערכים ברוח הגן העתידי, שאפשר לפתח שיח ופעילויות בהשראתם.
יֶדַע
תחום הדעת שפה ואוריינות
חשיפה למבנה ספרותי מיוחד וגילוי מסרים סמויים בסיפור – נעשה שימוש בטכניקה ספרותית של סיפור בתוך סיפור.
שימוש בבועיות דיבור
מדגיש את ההבדל בין קולו של המספר לדיבור הישיר של הדמות, ומפתח אצל הילדים מודעות למבנה טקסטואלי ולשיח בין דמויות.
מְיֻמָּנוּיוֹת
מיומנויות תוך-אישיות
הכוונה עצמית וויסות עצמי.
הדרך של לואי להירגע והחזרה למצב של קבלה – מדגימות תהליך של ויסות עצמי ויכולת לנהל מצבים רגשיים.
מיומנויות קוגניטיביות
גמישות מחשבתית, חשיבה יצירתית, העלאת רעיונות ומתן הסברים.
עֲרָכִים
אהבת הדעת וחדוות הלמידה
הסיפור מציע חוויית קריאה ייחודית, שמשלבת יצירתיות והומור. הכתמים שנכנסים לסיפור, הדרמטיות של לואי, הפנייה הישירה לקוראים – כל אלה משנים את העלילה, מעוררים סקרנות ומפתחים את הדמיון.