
סבא מספר לנכדו סיפור מסעיר ומותח שיש בו סכנה, בריחה ושיט בלב ים וגם סוף טוב. זהו סיפור לא מוגזם בכלל שקרה באמת, סיפורם של ילדי חניתה ערב ההכרזה על הקמת מדינת ישראל.
סבא מספר לנכדו סיפור מסעיר ומותח שיש בו סכנה, בריחה ושיט בלב ים וגם סוף טוב. זהו סיפור לא מוגזם בכלל שקרה באמת, סיפורם של ילדי חניתה ערב ההכרזה על הקמת מדינת ישראל.
הסיפורים של סבא מעניינים מאוד. סבא גדל בתקופת קום המדינה, תקופה סוערת ומסעירה שבה הילדים היו שותפים לשינויים גדולים ומרגשים. ילדות וילדים יכולים לגלות דרך סיפורו של ...
פעילות בחיק המשפחהסבא מספר בלי להגזים – הרפתקה בליל העצמאות
פעילות בגן ובכיתההצעות לפעילות עם הילדים בכיתה לאחר הקריאה – להורדה!
הצעות לפעילות עם הילדים בבית לאחר הקריאה – להורדה!
Py – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לרוסית >> לחצו כאן
አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> להורדה!
To Download and Print suggestions for Family Activities >> CLICK HERE
הצעות לפעילות משפחתית לאחר הקריאה – להורדה
הסיפורים של סבא מעניינים מאוד. סבא גדל בתקופת קום המדינה, תקופה סוערת ומסעירה שבה הילדים היו שותפים לשינויים גדולים ומרגשים. ילדות וילדים יכולים לגלות דרך סיפורו של סבא את סיפורו של קיבוץ חניתה, להתוודע לימים של ערב הקמת המדינה ולחוש מעט את האווירה באותם ימים היסטוריים.
"בארץ ישראל, אדם שלא מאמין בניסים הוא אדם לא ריאלי."
[דוד בן גוריון]
קיבוץ חניתה
קיבוץ חניתה נוסד בשנת 1938 בגליל המערבי, על גבול לבנון, כאחד מיישובי "חומה ומגדל". היישוב היה מבודד, ובסוף שנת 1947, עם פרוץ מלחמת השחרור, הוא נותק משטחה של המדינה היהודית והיה נתון במצור. בשל הסכנה פונו הילדים והילדות של הקיבוץ לחיפה. כמה חודשים לאחר מכן, ביום הכרזת המדינה, נפרץ המצור וקיבוץ חניתה היה לחלק ממדינת ישראל. כיום מונה הקיבוץ כ-750 נפש, ויש בו מוזיאון לתולדות הקמת היישוב והתקופה.
שיחה – סיפורי סבתא
סיפורים על סבא וסבתא כשהיו ילדים, סיפורים על חפצים שהשתמשו בהם וכבר לא בשימוש או אולי סיפור אחר? – בעקבות הסיפור תוכלו לשוחח עם סבא וסבתא, ולשמוע מהם סיפורים על ימים עבָרו.
שומעים סיפור
רוצים לשמוע את סבא מספר? – סרקו את הקוד ותוכלו להאזין לסיפור, עם כמה הגזמות.
משחק – הכי הכי
לסבא יש הצחוק הכי חזק והסיפורים הכי מעניינים, ובמה אתם "הכי"? – כל אחד בתורו מספר על עצמו, במה הוא "הכי". בסבב הבא כל אחד מספר במה המשתתף שלידו הוא "הכי" – אבל רק בדברים טובים!
רוקדים במעגל
למה כולם רוקדים – כי מדינת ישראל קמה, וזו סיבה נהדרת לצאת במחול. האם אתם יודעים בת כמה ישראל היום? כמה שנים חלפו מאז קמה המדינה?
גם אתם יכולים לרקוד יחד במעגל לצלילי המוזיקה, ולהקדיש את הריקוד למישהו או למשהו שקרה.
עוד יצירות והשראה מחכים לכם בתיקיית הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה!
הצעות לפעילות עם הילדים בכיתה לאחר הקריאה – להורדה!
"בארץ ישראל, אדם שלא מאמין בניסים הוא אדם לא רֵיאלי".
[דוד בן-גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל]
הסיפורים של סבא מעניינים מאוד: הוא גדל בתקופה הסוערת של קום המדינה וכמו רבים מהילדים באותה תקופה, היה עֵד ושותף לאֵירועים הגדולים של אותם הימים. בערב יום העצמאות סבא מספר לנכדו סיפור וגם… קצת מגזים. כעת, במלאת 75 שנה למדינה, סיפורו של סבא מאפשר להכיר את הימים של ערב הקמת המדינה ואת סיפורו של קיבוץ חניתה ולחוש מעט מאווירת הימים ההם.
ייחודו של הספר טמון בתֵיאור האירועים המורכבים מנקודת מבט ילדית, קלילה ומלאת תום. סבא מספר את סיפורו בשפה קולחת, באופן מרתק ועם שפע של הומור, גוּזְמָאוּת וצבע!
מִפְגָּשׁ וְשִׂיחָה בַּכִּתָּה
רגע לפני שקוראים: מהו קיבוץ? – האם מישהו ביקר פעם בקיבוץ? מה היה מיוחד בקיבוץ, בשונה מהעיר? כדאי לספר על מאפייני הקיבוץ בעבר ולהתמקד בקהילתיות ובחיי הילדים, למשל: בבית הילדים שבו ישנו כל הילדים יחד, או בחדר האוכל שבו בישלו, עבדו ואכלו במשותף.
הסיפור שלנו מתרחש בקיבוץ חניתה. תוכלו להראות במפה היכן הקיבוץ נמצא ובאיזה מרחק יחסי מכם.
להעשרה – קיבוץ, ויקיפדיה.
איך כדאי לקרוא? – בגלל אורכו של הסיפור והמבנה הייחודי של "סיפור בתוך סיפור" כדאי לשקול קריאה בהמשכים. קריאה כזאת יוצרת מתח ומאפשרת לעקוב אחר ההבנה של התלמידים. אפשר, למשל, לעצור לאחר הפרידה מההורים, בהגעה אל חוף הים או בעלייה לרפסודה. כשממשיכים בקריאה ניתן לשאול: האם אתם זוכרים איפה עצרנו? ולענות בקצרה כדי לרענן את זיכרונם של הילדים ולשמר את המתח.
להרגיש את ההיסטוריה – כדאי להדגיש את מנעד הרגשות של הסבא וקבוצת הילדים בסיפורו וכך לסייע בהבנת סדר ההתרחשויות ולהזדהות איתן.
שיחה על רגשות – בקריאה חוזרת ניתן להתחקות אחר הרגש בסיפור ולפתח שיחה שמקשרת בין הרגשות לאירועים ההיסטוריים: הילד בסיפור חש שמשהו משונה קורה בין המבוגרים: מה ה"סימנים" שלו לכך? האם גם לכם קרה שחשתם "סימנים" כשהשִגְרָה השתנתה פתאום? למה, לדעתכם, הילדים בסיפור מקבלים מתנות? כיצד הם מרגישים? מדוע הילדים נאלצים לעזוב את הקיבוץ? כיצד, לדעתכם, הם מרגישים בעקבות העזיבה? מה הייתם רוצים לשאול אותם? איך אפשר לעודד אותם? מדוע, לדעתכם, הילדים מתבקשים לצהול: "כי יש לנו מדינה!"? איך, לדעתכם, המבוגרים מרגישים באותו רגע? ואיך הילדים מרגישים?
סבא נפרד מהוריו – ניתן לשוחח על רגשות הפרידה מההורים ולהדגיש את הפגישה המחודשת עימם. חשוב לתווך את מטרת הפרידה כמעשה שנובע מדאגה ומרצון להגן על הילדים, אך לא לפרט בנוגע לאֵימַת הימים ההם.
קיבוץ חניתה – כדאי להכיר לילדים את תולדות הקיבוץ, המופיעות בדפים האחרונים של הספר, להתבונן בתצלום מימי ראשית הקיבוץ או לצפות בסרטון על הקמת חניתה ולהכיר את מפעל ההתיישבות "חומה ומגדל". אפשר גם להראות תמונות של הקיבוץ היום, להבחין יחד במה ששונה ובמה שהתפתח בזמן שעבר.
לְסַפֵּר סִפּוּר
סבא מספר, והסיפורים שלו הכי מעניינים! תוכלו לשאול: למה, לדעתכם, הילד נהנה לשמוע את הסיפורים של סבא? איזה סוג של סיפורים אהוב על כל אחד מילדי הכיתה? האם גם אתם מספרים סיפורים לפעמים? האם יש בני משפחה שמספרים לכם סיפורים על ילדותם? על מה הם מספרים?
מספרי סיפורים – ניתן לקיים מפגשים קבועים בכיתה. אפשר להזמין את הילדים להביא ספרים אהובים למפגש, להזמין לכיתה מְספרי סיפורים משפחתיים שהם בוחרים – סבא? אחות גדולה? – ואולי אחד הילדים רוצה לשתף בסיפור משלו?
מה זה להגזים? בתחילת הסיפור מוצג לנו סבא בהגזמה – יש לו השפם הכי ארוך, הצחוק הכי חזק, השיער הכי לבן. ניתן לשאול: מדוע כך מציגים את סבא? מה הקשר בין אופן הצגתו לאישיותו? אילו יכולנו לפגוש את סבא, מה היינו שואלים אותו?
תוכלו לבקש מהתלמידים לציין או להראות בספר אירוע שקרה לסבא שלדעתם מסופר בהגזמה ולשאול: האם, לדעתכם, סבא באמת מגזים? מה באמת קורה ומה סבא ממציא? למה סבא בוחר להגזים, לדעתכם? למה אנחנו מגזימים לפעמים? איך ניתן לדעת כשמישהו מגזים?
לספר בהגזמה – התלמידים יכולים לספר בסֶבֶב לחברי הקבוצה משהו יומיומי שקרה להם ולנסות להגזים. לדוגמה, במקום לומר: "היום ראיתי בדרך לבית הספר איש מאוד גבוה", לומר: "היום ראיתי בדרך איש כל כך גבוה שהוא כמעט הגיע לעננים".
אפשר לבחור כמה הֶיגֵדים ולהתאים אותם לדימויים שיוצרים הגזמה, למשל: הכי שמח = כמו ליצן בקרקס.
ספר בנושא, מר גוזמאי הבדאי, חולק בספריית פיג'מה לגני חובה.
יוֹם הָעַצְמָאוּת
סבא מספר את סיפורו בערב יום העצמאות אל מול הזיקוקין-די-נור, והסיפור שהוא מספר מגיע לשיאו בלֵיל ההכרזה על המדינה. זו הזדמנות לשאול: מדוע אנחנו חוגגים כל שנה את יום העצמאות? כיצד אנחנו חוגגים? אֵילו זיכרונות יש לכם מיום העצמאות? למה חשוב שתהיה לנו מדינה משלנו? מה זה אומר שיש לנו "עצמאות" כמדינה?
תוכלו לבחור מקומות שונים בארצנו המוּכרים לתלמידים היום ולחפש תצלומים שלהם מלפני קום המדינה, לחקור אותם, להכיר באמצעותם את התקופה ולהקדיש לוח משותף לתצלומים, ליצירות, למילים מרכזיות הקשורות לעצמאות ואולי גם לסיפורים משפחתיים.
דוגמאות לסיפורים ברוח זו ניתן למצוא באתר "הקֶשר הרב-דורי" – סיפורה של צביה קדרון, סיפורו של קרלוס וקסמן על עלייתו לישראל ועוד.
אִיּוּרִים – תְּנוּעָה וִיצִירָה
האיורים בסיפור משלבים גזרי עיתון יומי, דפי סקיצות, דמויות לֶבד, רישומים וצבע, כך שמתקבל מראה ייחודי המעניק לספר צִבְיון אומנותי ומהווה שפה נוספת, חזותית, המעוררת את החשיבה ומגרה את הדמיון.
להתבונן באיורים – כדאי להקדיש זמן ל"קריאה באיורים" ולאפשר לילדות ולילדים להתבונן בהם בשקט, לבחור איור שאהבו ולשתף חבר או חברה בגילוי. מומלץ להשמיע ברקע מנגינה רגועה שתוסיף לאווירה ולריכוז.
התנסות יצירתית בהשראת האיורים – כדאי לאסוף שלל חומרים, בדים, גזרי עיתון ולנסות ליצור מכמה מהם יחד.
איור – תנועה – ניתן להדגים אירועים שונים בסיפור בהשראת האיורים. כך, לדוגמה, ניתן לרקוד הורָה עם הקמת המדינה, "להיטלטל בפראות " על הרפסודה תוך שמירה על שיווי משקל, להשתכשך בחול או למשוך סירת הצלה בחבל.
לְאָן אֲנִי רוֹצֶה לְהַגִּיעַ? – מִשְׂחַק דִּמְיוֹן
בסיפור מוזכרים מקומות רבים. לאֵילו מהם תלמידי הכיתה רוצים להגיע?
מכינים כרטיסים שבהם רשומים מקומות המוזכרים בסיפור: חיפה, חניתה, הים התיכון, קפריסין, סוף העולם, אי בודד, טהיטי, שבט אינדיאני ו"מקום דמיוני" שהוא… [יש להשלים] .
יושבים במעגל בקבוצות קטנות, מניחים את הכרטיסים גלויים במרכז המעגל ומסובבים בקבוק. המשתתף שהבקבוק פונה אליו בוחר כרטיס ומְספר מדוע בחר בו, איך יגיע אל המקום המצוין בו, את מה ומי ייקח איתו לשם ומדוע.
עידוד קריאה משפחתית
איך נשמע סבא? – סִרקו את קוד ה-QR ותוכלו להאזין יחד לסיפור. שתפו את ההורים.
גם משפחות עולים יכולות לשבת יחד, להתבונן באיורים ולהאזין לסיפור.
פינטרסט
משחקים, שירים והשראה ליצירה מחכים לכם בדף הספר "סבא מספר בלי להגזים" בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
הצעות לפעילות משפחתית בעקבות הספר ברוסית ואמהרית. לחצו על השפה הרצויה:
Py << להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לרוסית לחצו כאן
Дедушкины рассказы без преувеличений
Идеи для семейного досуга
Дедушкины рассказы очень интересны. Дедушка рос в период создания государства Израиль – это был очень бурный и захватывающий период, когда дети вместе со взрослыми становились инициаторами больших и волнующих перемен. Прослушав рассказ дедушки, девочки и мальчики ознакомятся с историей киббуца Ханита, узнают о периоде, предшествовавшем провозглашению государства, и окунутся в атмосферу тех исторических дней:
«Человек, живущий на Земле Израиля и не верящий в чудеса, не реалист».
[Давид Бен-Гурион]
Киббуц Ханита
Киббуц Ханита был основан в 1938 году в Западной Галилее, на границе с Ливаном. Киббуц был построен по принципу «Хома у-мигдаль» (Стена и башня), особой тактике строительства поселений в подмандатной Палестине, и был обособлен от других населенных пунктов. В конце 1947 года, когда началась Война за независимость Израиля, киббуц был отрезан от территории еврейского государства и осажден. Ситуация была опасной, поэтому детей эвакуировали из Ханиты в Хайфу. Спустя несколько месяцев, в день провозглашения государства Израиль, блокада была прорвана, и киббуц Ханита стал частью Израиля.
Беседа – бабушкины рассказы
Рассказы о детстве дедушки и бабушки, рассказы о вещах, которые были в обиходе раньше и которыми сейчас уже не пользуются… А, может, какие-нибудь другие истории?
Прочитав книгу, побеседуйте с дедушкой и бабушкой и послушайте их рассказы о былых днях.
Слушаем рассказ
Хотите услышать, как дедушка рассказывает историю? Отсканируйте QR-код, и вы сможете прослушать рассказ с небольшими преувеличениями.
Игра – «Самый-самый»
У дедушки самый громкий смех, а его рассказы самые интересные! А в чем вы «самые-самые»? Каждый по очереди рассказывает о себе, в чем он «самый-самый». В следующем раунде игры каждый рассказывает об участнике, который находится рядом: в чем он «самый-самый»? Но только в положительном смысле!
Танцуем в кругу
Почему все танцуют? Потому что было создано государство Израиль, и это отличный повод пуститься в пляс. Знаете ли вы, сколько лет Израилю сейчас? Сколько лет прошло с тех пор, как было провозглашено государство?
Вы тоже можете потанцевать в кругу под звуки музыки и посвятить ваш танец какому-нибудь человеку или событию.
Варианты поделок по мотивам книги вы найдете на странице «Пижамной библиотечки» на сайте Pinterest
አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> לחצו כאן
አያት ያለ ማጋነን ይተርካል
ለቤተሰባዊ ተሳትፎ የሚመከሩ
የአያት ታሪኮች በጣም አስደሳች ናቸው። አያት ያደገው ልጆቹ ትልቅና አስደሳች ለውጦች አካል በነበሩበት ሁከት የተሞላበትና አስቸጋሪ ጊዜ በሃገሪቱ ምስረታ ወቅት ነው። ሴትና ወንድ ልጆች በአያት ታሪክ አተራረክ ውስጥ ስለኪቡጽ ሐኒታ ታሪክ፣ ስለሃገሪቱ የምስረታ ዋዜማ ቀናት ሊያውቁና ስለእነዚያ ታሪካዊ ቀናት ትንሽ ድባብ ሊሰማቸው ይችላል።
“በእስራኤል ውስጥ ተዓምራትን የማያምን ሰው ከእውነታው የራቀ ሰው ነው።”
[ዳቪድ ቤን ጉሪዮን]
ኪቡጽ ሐኒታ
ኪቡጽ ሐኒታ በ1938 በምዕራብ ገሊላ በሊባኖስ ድንበር ላይ "ሖማ ኡሚግዳል" ከሚባሉት ሰፈሮች አንዱ ሆኖ ተመሠረተ። ሰፈራው ተነጥሎ የነበረ ሲሆን በ1947 መገባደጃ ላይ የነጻነት ጦርነት ሲፈነዳ ከአይሁድ ግዛት ውስጥ ተቋርጦ በከበባ ስር እንዲሆን ተሰጠ። በአደጋው ምክንያት የኪቡጹ ሴትና ወንድ ልጆች ወደ ሐይፋ ተወሰዱ። ከጥቂት ወራት በኋላ ሃገሪቱ በታወጀችበት ቀን ከበባው ተሰበሮ ኪቡጽ ሐኒታ የእስራኤል መንግስት አካል ሆነች። ዛሬ ላይ ኪቡጹ ወደ 750 የሚቆጠሩ ሰዎች ሲሆን የሰፈራውንና የወቅቱን የምስረታ ታሪክ የሚያሳይም ቤተ መዘክር አለው።
የQR ትርጉምና በላዩ ላይ ይፃፉ – Рус / Eng / አማር
ውይይት – የሴት አያት ታሪኮች
ወንድና ሴት አያቶች በልጅነታቸው፣ ጥቅም ላይ ስለዋሉና ከአሁን በኋላ ጥቅም ላይ ስለማይውሉ እቃዎች ታሪኮች ወይም ምናልባትም ሌላ ታሪክ? – ታሪኩን ተከትሎ ከወንድና ሴት አያቶች ጋር መነጋገርና ስላለፉት ቀናት ታሪኮችን ከእነርሱ መስማት ይችላሉ።
ታሪክ መስማት
አያት ሲናገር መስማት ይፈልጋሉ? – ኮዱን ስካን ያድርጉና ታሪኩን በተወሰኑ ማጋነኖች ማዳመጥ ይችላሉ።
ጨዋታ – ምርጡ
አያት በጣም ደመቅ ያለ ሳቅና በጣም አስደሳች ታሪኮች አሉትና እርስዎስ በምን "ምርጥ" ነዎት? – እያንዳንዱ በተራው እርሱ በምን “ምርጥ” እንደሆነ ይናገራል። በሚቀጥለው ዙር ሁሉም ሰው ከጎኑ ያለውን ተሳታፊ በምን “ምርጥ” እንደሆነ ይነግራል – ግን በመልካም ነገሮች ብቻ!
ክብ ሰርቶ መደነስ
ለምንድነው ሁሉም ሰው የሚጨፍረው – የእስራኤል ሃገር በመቋቋሟ ሲሆን ይህም ለዳንስ ለመውጣት ትልቁ ምክንያት ነው። ዛሬ እስራኤል ስንት ዓመቷ እንደሆነ ያውቃሉ? ሃገሪቱ ከተቋቋመችስ ስንት ዓመታት አለፉ? እርስዎም ክብ ሰርተው አብረው ሙዚቃው ላይ መደነስና ዳንሱን ለአንድ ሰው ወይም ለሆነ ለተከሰተ ነገር ማበርከት ይችላሉ።
ፈጠራዎችን፣ ዘፈኖችንና ስራዎችን በፒጃማ ቤተ-መጽሐፍት ፒንተረስት ላይ
En << להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאנגלית לחצו כאן
Grandpa Tells an Unexaggerated Story
Written by: Orna Landau & Nurit Cohen
Illustrated by: Michal Diboa
Suggestions for Family Activities
Grandpa’s stories are very interesting. Grandpa grew up during Israel’s establishment and early years, a turbulent, exciting time when children took part in great and dramatic changes. Through Grandpa’s story, children can discover the story of Kibbutz Hanita, learn about the days that led up to Israel’s inception, and get a glimpse into the atmosphere in those historic days.
“In Israel, in order to be a realist, you must believe in miracles”
[David Ben Gurion]
Kibbutz Hanita
Kibbutz Hanita was established in 1938 in the western Galilee, on the Lebanese border, as part of the Tower and Stockade settlements. It was isolated, and in late 1947, when the War of Independence broke out, it was disconnected from the rest of the Jewish state, and placed under siege. The risk posed to its inhabitants led to the decision to evacuate the children from the Kibbutz to Haifa. several months later, on the day Israel was established, the siege was broken, and Kibbutz Hanita became an integral part of the State of Israel. the kibbutz population currently amounts to 750, and has a museum on the history of the Kibbutz’ establishment, and the period in which it was incepted.
A discussion on old wives’ tales
Stories about grandparents’ own childhoods, stories about the items they had that are no longer used, or perhaps some other story? – Following this book, you may want to sit and talk to your grandma or grandpa, and hear stories about the past from them.
Listening to a story
Would you like to hear Grandpa tell this story? Please scan the QR code and listen to this book, with a few exaggerations.
A game of “The best”
Grandpa has the loudest laugh and the most interesting stories, and what are you “best” at? – Take turns talking about yourself, and saying what you do best. Next, take turns talking about the person sitting next to you, and what they’re the best at – but only the good things!
Dancing in a circle
Why is everybody dancing? Because the State of Israel was established, and it’s a great reason to dance! Do you know how old Israel is now? How many years ago was it established?
Perhaps you would also like to dance together to the music, and dedicate a dance to someone or something that has happened.
Arts & crafts, songs and other activities are available on the Sifriyat Pijama Pinterest page