
שלושה גמדים יוצאים לטיול ומוצאים שלוש פטריות. בעזרת הרבה מעוף ודמיון הופכות הפטריות למטריות, לסירות, למצנחים ועוד ועוד. קלסיקה חורפית אופטימית שמעודדת חשיבה יצירתית.
שלושה גמדים יוצאים לטיול ומוצאים שלוש פטריות. בעזרת הרבה מעוף ודמיון הופכות הפטריות למטריות, לסירות, למצנחים ועוד ועוד. קלסיקה חורפית אופטימית שמעודדת חשיבה יצירתית.
תרצו להעמיק את החוויה לאחר הקריאה? מגוון פעילויות נהדרות עם הילדים בעקבות קריאת הספר: יצירה של גמדים גיבורי הספר 🧙🏻 | כמו שפטרייה יכולה להיות מצנח, תוכלו ליצור ...
פעילות בחיק המשפחהמה קורה כשנתקלים במכשול בדרך? – הגמדים שבסיפורנו נעצבים לרגע, אך מייד מוצאים פתרון וממשיכים בדרכם! בעזרת שיתוף פעולה, אופטימיות והרבה מחשבה יצירתית הם מגלים ...
פעילות בגןהצעות לפעילות עם הילדים בבית בעקבות הקריאה – להורדה!
הצעות לפעילות עם הילדים בגן בעקבות הקריאה – להורדה!
Py – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לרוסית >> להורדה!
አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> להורדה!
To Download and Print suggestions for Family Activities >> להורדה!
הצעות לפעילות עם הילדים בבית בעקבות הקריאה – להורדה!
תרצו להעמיק את החוויה לאחר הקריאה? מגוון פעילויות נהדרות עם הילדים בעקבות קריאת הספר: יצירה של גמדים גיבורי הספר 🧙🏻 | כמו שפטרייה יכולה להיות מצנח, תוכלו ליצור יחד משחקים וקישוטים מחדש מדברים קיימים ♻️ | ישנם אין סוף סוגים וצורות לפטריות, בואו נכיר, נבשל וניצור עם פטריות 🍄 | קריאה ופעילות מהנה!
שיחה – בעיה ופתרון
מה עושים כשנתקלים בבעיה? – אפשר לשתף את הילדות והילדים במקרה שבו אתם, ההורים, נתקלתם בבעיה. נסו לשחזר איך הרגשתם, לחשוב ביחד על פתרונות אפשריים ואז לספר כיצד נפתרה הבעיה.
מה אפשר לעשות עם…?
חישוק יכול להיות הגה, או צלחת או… – בסיום הקריאה, תוכלו לסרוק את הקוד שעל גב הכריכה ולצפות בסרטון על יצירתיות! אחר כך תוכלו להמשיך ולחשוב יחד – מה אפשר לעשות עם גליל נייר? עם מטפחת? עם בובה של גמד?
לשיר ביחד
הגמדים שתלו פטריות "ושרו את כל השירים שהכירו" – גם אתם יכולים לשיר ביחד שירים אהובים. תוכלו לשיר על גמדים, על גשם או שירים שמעודדים ומשמחים אתכם.
משחק – איזה גמד אני?
בכל סבב אחד מהמשתתפים מציג גמד שמופיע בספר: גמד עם מטרייה, גמד שותל פטרייה או גמד שקופץ בשלולית. שאר המשתתפים צריכים לנחש מה עושה הגמד ולמצוא אותו בין דפי הספר.
עוד יצירות והשראה מחכים לכם בתיקיית הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה!
הצעות לפעילות עם הילדים בגן בעקבות הקריאה – להורדה!
מה קורה כשנתקלים במכשול בדרך? – הגמדים שבסיפורנו נעצבים לרגע, אך מייד מוצאים פתרון וממשיכים בדרכם! בעזרת שיתוף פעולה, אופטימיות והרבה מחשבה יצירתית הם מגלים שפטרייה יכולה להיות מצנח, סירה, ולא פחות חשוב – היא גם יכולה להעלות חיוך גדול על השפתיים:
וְרָאִיתִי כִּי אֵין טוֹב מֵאֲשֶׁר יִשְׂמַח הָאָדָם בְּמַעֲשָׂיו
[קהלת ג, כב]
אלונה פרנקל [נ' 1937] – מאיירת וסופרת ילדים. כתבה מעל שלושים ספרי ילדים שתורגמו לשפות רבות, ביניהם 'ספר הפילפילים' ו'סיר הסירים'.
יֶדַע
שפה ואוריינות – גילוי מסרים גלויים וסמויים – הסיפור כתוב בשפה קולחת וברורה ומתאים לילדים צעירים. העלילה מתארת התמודדות עם מצבי קושי, מציגה לפני הילדים אפשרויות שונות של התמודדות יצירתית ומלמדת על חברוּת ועל שיתופי פעולה.
העשרת אוצר המילים – בסיפור משולבות מילים מופשטות ולא שגרתיות: "הרפתקאות", "רעיון", "אחזו", "תהום", "נפערה".
כישורי חיים – חיזוק היכולת להתמודד עם מצבים המצריכים איזון וּויסות רגשות הוא יעד מרכזי בפיתוח כישורי חיים בגיל הגן. הגמדים בסיפור מגלים גמישות מחשבתית ומתמודדים עם קושי חיצוני תוך ויסות רגשותיהם ומציאת פתרונות יצירתיים.
ידע בין-תחומי – בסיפור משולבים תחומי דעת מגוונים: שפה, מתמטיקה ואומנות. הספרות 1,2,3 מופיעות במלל ובאיורים. בסיפור משולבים גם מושגי גודל הדרגתיים: קטן, בינוני וגדול. האיורים מסייעים בהבנת התפתחות מושג הגודל ובהבנת הקשר בין הגודל לפתרון המתאים.
מְיֻמָּנוּיוֹת
הכְוונה עצמית – מיומנות של ויסות עצמי, הנעה עצמית וחוסן המאפשרת התמודדות עם לחצים ועם משברים.
חשיבה יצירתית – מיומנות של העלאת רעיונות וחשיבה על נושאים מוכרים בדרכים חדשות. הגמדים בסיפור הופכים את הפטריות לאביזרים המשמשים פתרון לקושי שהם נתקלים בו.
עֲרָכִים
אהבת הספר, חדוות הדעת והלמידה – הסיפור מתאים גם לילדים צעירים מאוד. הם יכולים לעלעל בספר, להתבונן באיורים, להזדהות עם הגמדים ולפתח אהבה לספר.
חברות וערבות הדדית – הידידות בין הגמדים, שיתוף הפעולה ביניהם והדאגה ההדדית מורגשים לאורך הספר כולו.
מִפְגָּשׁ וְשִׂיחָה בַּגַּן
הטרמה לסיפור – אפשר להציג לילדי הגן פטרייה או תמונה של פטרייה ולשאול: מהי פטרייה? מה אתם רוצים לדעת על פטריות?
כדאי לחזק את החלק המדעי בהטרמה או אחרי קריאת הסיפור.
אפשר לשאול את הילדים והילדות: אילו היה מגיע לגננו גמד קטן והוא לא היה יודע מה עושים בפטרייה, מה הוא היה חושב שאפשר לעשות בה?
חשוב לקבל את הצעות הילדים ולחזק אותן ולאחר מכן לעבור להקראת הסיפור.
לעצור ולשאול – במהלך קריאת הסיפור כדאי לעצור בפעם הראשונה שבה "הגמדים התעצבו מאוד" ולבקש מהילדים להשיא לגמדים עצות ולהציע פתרונות.
עותק אישי – אפשר לחלק לכל ילד וילדה עותק אישי ולבקש שיחפשו בספר איפה הפטרייה מופיעה כמטרייה, היכן היא משמשת כסירה, היכן היא משמשת כמצנח, ואילו עוד פטריות יש בספר.
העשרה – שירי גמדים: "אצו רצו גמדים", "מאחורי ההר", "גמדים".
חֲשִׁיבָה יְצִירָתִית
הספר הוא הזדמנות לפתח חשיבה יצירתית.
יש לי רעיון – הציגו לפני ילדי הגן חפצים שונים, כמו בקבוק, כובע או גליל נייר, ושאלו אותם מה ניתן לעשות בהם. עודדו את הילדים להציע רעיונות נוספים מלבד השימוש הרגיל בחפצים אלו.
כדאי לצפות בסרטון שהכנו בנושא.
להשראה – "'קסם הדמיון בהצגת תיאטרון" במערכת השידורים הלאומית במרחב הפדגוגי.
קשר עם הבית – אפשר להכין תערוכה של החפצים השונים ולכתוב ליד כל אחד מהם את ההצעות של ילדי הגן.
יש לי רעיון – מבקשים מהילדים ומהילדות להציע פתרונות למצבים שעשויים להתעורר בגן, למשל: מה לעשות אם מישהו מתיישב במקום שבו רציתי לשבת? או מה לעשות אם אני רוצה לקחת משחק, אבל הוא נמצא במקום גבוה?
מָה הַפִּתְרוֹן? – יֵשׁ לִי רַעֲיוֹן…
הגמדים בסיפור מוצאים רעיונות יצירתיים לכל בעיה שהם נתקלים בה. אפשר להציע לילדים להוסיף "בעיות" נוספות שהגמדים נתקלים בהן ולהמציא להן פתרונות בעזרת הפטריות.
ניתן לעשות זאת בהדרגה: בשלב הראשון ממשיכים את הסיפור ומספרים על הבעיה ומבקשים מהילדים להציע פתרונות.
לדוגמה: "המשיכו הגמדים בדרכם ופתאום פגשו אריה. 'יש לי רעיון', קרא גמד 3…"
כאן עוצרים ומזמינים את הילדים להציע פתרונות.
בשלב הבא הילדים מציגים גם את הבעיות וגם את הפתרונות.
אפשר להזמין אותם לאייר את הבעיות ואת הפתרונות.
הַמְחָזָה
החזרתיות והאפיזודות הקצרות בסיפור יכולות להתאים להמחזה גם עם ילדים צעירים. אפשר להציע להם להמחיז את הסיפור (ניתן להתגמש ולאפשר ליותר משלושה ילדים להיות גמדים) או ליצור תיאטרון בובות.
חשוב לאפשר להם להשתתף בהכנות, בביצוע ובבחירת התפקידים – משחקנים ועד תפאורנים, כרטיסנים, מפעילי מוזיקה ועוד.
נברר: למה אתם זקוקים כדי להכין תפאורה? האם אתם רוצים להכין תלבושות? איזו מוזיקה או שירים אתם רוצים שילוו את המחזה? האם ניתן, לדעתכם, להתחלף ולשלב כמה שחקנים בתפקיד אחד?
להעשרה – הסרטון איך צומח מופע, במרחב הפדגוגי.
בְּעַיִן מָתֵמָטִית
לאורך הסיפור הסופרת אלונה פרנקל משלבת את המספרים 1,2,3 במלל ובאיורי הגמדים. אפשר לחפש באיורים היכן מופיעים המספרים, ולבדוק מי הוא גמד 1, 2 או 3.
בחוברת "מתמטיקה היא משחק ילדים" בעמ' 24 יש הצעות ורעיונות לעשייה מתמטית בעקבות השיר "מאחורי ההר".
בֵּין אִיּוּר לְפִסּוּל
בעיר חולון, בדרום הגן הציבורי הנטוע ברחוב מוטה גור, נמצא גן סיפור "על גמדים פטריות ומה עוד?". הפסל גדי פריימן יצר פסלי אבן ומתכת
הממחישים את הרפתקאות חבורת הגמדים. ניתן להיכנס לבלוג "טיול בעיר", להתבונן בתמונות ולהשוות בין האיורים לפסלים.
בהמשך אפשר להציע לילדים לאייר איורים בעצמם וליצור פסלים ממגוון חומרים בהשראת הסיפור.
יוֹצְאִים לַטִּיּוּל!
בעקבות הגמדים תוכלו גם אתם לצאת לטיול בסביבת הגן, להתבונן סביב ולהבחין בפרטים: מה מזג האוויר? האם מעונן או שמשי? האם יש שלוליות? אילו צמחים אתם מזהים? ואילו בעלי חיים?
תוכלו להתבונן בסביבה דרך עיניהם של הגמדים: מה מעציב אתכם, גמדים יקרים, ומה משמח אתכם? מה גיליתם? אילו שיתופי פעולה יש ביניכם, גמדים מתוקים, ואילו שירים תרצו לשיר יחד?
תיעוד מתמשך – כדאי לצלם בדרך רגעים מיוחדים וגילויים ולשבץ את התמונות באלבום משותף שתעדכנו בעקבות כל יציאה שלכם לטיול או לסיור.
בתיאבון! – לאחר הטיול תוכלו להכין בגן מאכלי פטריות: מרק פטריות, סלט פטריות או פשטידת פטריות.
וּמָה אֶפְשָׁר לַעֲשׂוֹת בְּעָלֶה?
סיפור נוסף העוסק בחשיבה יצירתית הוא ספרה של רפאלה צרפתי, "מה אפשר לעשות בעלה?", שבו הגמד אלדד הופך עלה לדבר אחר.
מומלץ לצפות בשידור "מה אפשר לעשות בעלה" במאגר ההקלטות הלאומי במרחב הפדגוגי.
אַלּוֹנָה פְרֶנְקֶל
אלונה פרנקל [נ' 1937] היא מאיירת וסופרת ילדים. היא כתבה יותר מ-30 ספרי ילדים, וביניהם "ספר הפילפילים, "סיר הסירים" וסדרת ספרי נפתלי. רבים מספריה תורגמו לשפות שונות.
לרשימת היצירות המלאה: אתר הספרייה הלאומית.
לאיורים של אלונה פרנקל: אתר דףדף.
עידוד קריאה משפחתית
מה אפשר לעשות בחישוק? סִרקו את הקוד ותגלו.
ומה אתם יכולים לעשות במטפחת, בגליל נייר או ב… פטרייה?
כדאי לשתף את המשפחות בסרטון ובגילויים היצירתיים של הילדות והילדים ולעודד אותם לקרוא את הספר גם בבית.
פינטרסט
ספרים נוספים, יצירות והשראה תוכלו למצוא בתיקיית הספר "על גמדים פטריות ומה עוד?" בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
הצעות לפעילות משפחתית בעקבות הספר ברוסית ואמהרית. לחצו על השפה הרצויה:
Py – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לרוסית >> לחצו כאן
(Книжка о гномиках, грибах и всяком прочем)
Идеи для семейного досуга
Что происходит, когда мы наталкиваемся на препятствие на дороге? Гномикам в нашей истории на мгновенье становится грустно, но они тотчас же находят решение и продолжают свой путь! Благодаря совместной работе, оптимизму и творческому подходу они обнаруживают, что гриб может стать парашютом или лодкой, и что не менее важно – гриб может заставить нас улыбаться от уха до уха»:
«И увидел я, что нет ничего лучшего, чем радоваться человеку делам своим»
(Экклезиаст {Коэлет}, 3:22)
Алона Френкель (р. 1937) – художник-иллюстратор и детская писательница. Написала более тридцати книг для детей, среди которых «Книга о слониках» и «Горшок горшков». Книги Алоны Френкель были переведены на многие языки.
Беседа – проблема и ее решение
Что делать, если сталкиваешься с проблемой? Расскажите детям о каком-либо случае из вашей жизни, когда вы, родители, столкнулись с проблемой. Попытайтесь воспроизвести свои ощущения, взвесить вместе возможные решения, а потом расскажите, как именно решилась эта проблема.
Что можно делать с…?
Обруч может стать рулем или тарелкой, или… Отсканировав QR-код, вы сможете посмотреть видео о том, как быть креативными! Затем самое время вместе продолжить раздумывать над тем, что можно сделать с рулоном бумаги? Или с платком? Или с куклой-гномиком?
Поем вместе
Гномики посадили грибы и «спели все песни, которые знали». Вы тоже можете спеть вместе ваши любимые песни. Можно исполнить песенки про гномиков, про дождик либо те песенки, которые вас радуют и обнадеживают.
Игра – какой я гномик?
В каждом раунде игры один из участников изображает гномика из книги: гномика с зонтиком, гномика, сажающего грибы, либо гномика, прыгающего по луже. Остальные участники должны отгадать, что именно делает гномик, и отыскать его на страницах книжки.
Варианты поделок по мотивам книги вы найдете на странице «Пижамной библиотечки» на сайте Pinterest
አማርኛ – להצעות לפעילות משפחתית מתורגמות לאמהרית >> לחצו כאן
ስለ ድንክዬዎች፣ እንጉዳዮችና ሌሎችም መጽሐፍ
ለቤተሰባዊ ተሳትፎ የሚመከሩ
በመንገድ ላይ እንቅፋት ሲያጋጥምዎ ምን ይከሰታል? – በታሪካችን ውስጥ ያሉ ድንክዬዎች ለአፍታ ተበሳጭተዋል። ነገር ግን ወዲያውኑ መፍትሄ ፈልገው መንገዳቸውን ቀጥለዋል! በትብብር፣ በአዎንታዊ አስተሳሰብና በብዙ የፈጠራ ሀሳቦች እገዛ እንጉዳይ ፓራሹት፣ ጀልባ ሊሆንና ቢያንስ – ለከንፈሮች ትልቅ ፈገግታ ሊያመጣ እንደሚችል ደርሰውበታል፦
ሰውም በሥራው ከሚደሰትበት የበለጠ ምንም እንደሌለ አየሁ
(መክብብ 3 22)
አሎና ፍራንኬል (የተወለደችው በ1937 ነው) – የልጆች ሰዓሊና ደራሲ። በተለያዩ ቋንቋዎች የተተረጎሙ ከሰላሳ በላይ የህፃናት መጻሕፎችን የጻፈች ሲሆን ከእነርሱም መካከል ‘የበርበሬዎች መጽሐፍ’ና ‘የድስቶች ድስት’ ይገኙበታል።
የQR ትርጉምና በላዩ ላይ ይፃፉ – Рус / Eng / አማር
ውይይት – ችግርና መፍትሄ
ችግር ሲያጋጥማችሁ ምን ታደርጋላችሁ? – እናንተው ወላጆች የገጠማችሁን ችግር ለሴቶችና ወንዶች ልጆች ማጋራት ትችላላችሁ። ምን እንደተሰማችሁ እንደገና ለማጠንጠን ሞክሩ፤ ሊሆኑ ስለሚችሉ መፍትሔዎችም አብራችሁ አስቡ። ከዚያም ችግሩ እንዴት እንደተፈታ ተርኩ።
በ… ምን ሊደረግ ይችላል?
የተፈለገው መሪ ወይም ሳህን ወይም … ሊሆን ይችላል – ኮዱን ስካን በማድረግ ስለ ፈጠራ ቪዲዮ ማየት ይችላሉ! ከዚያ አንድ ላይ ማሰብዎን ይቀጥላሉ – በጥቅልል ወረቀት ምን ሊደረግ ይችላል? በመሃረብስ? በድንክዬ አሻንጉሊትስ?
በጋራ መዘመር
ድንክዬዎቹ እንጉዳዮችን በመትከል "የሚያውቋቸውን ሁሉንም ዘፈኖች ዘምረዋል" – እርስዎም የሚወዷቸውን ዘፈኖች አንድ ላይ መዘመር ይችላሉ። ስለ ድንክዬዎቹ፣ ስለ ዝናብ ወይም ስለሚያበረታታዎትና ስለሚያስደስቱዎት ዘፈኖች መዘመር ይችላሉ።
ጨዋታ – እኔ የትኛው ድንክዬ ነኝ?
በእያንዳንዱ ዙር ከተሳታፊዎቹ አንዱ በመጽሐፉ ውስጥ የሚታየውን ድንክዬ ሆኖ ይተውናል- ጥላ የያዘውን ድንክዬ፣ እንጉዳይ የሚተክለውን ድንክዬ ወይም በኩሬ ውስጥ የሚዘለውን ድንክዬ። ሌሎቹ ተሳታፊዎች ድንክዬው ምን እየሰራ እንደሆነ መገመትና በመጽሐፉ ገፆች መካከል ማግኘት አለባቸው።
To Download and Print suggestions for Family Activities >> CLICK HERE
One, Two, Three, What Can a Mushroom Be?
Written and illustrated by: Alona Frankel
Suggestions for Family Activities
What do you do when you come across an obstacle in your path? The dwarves in our story were upset for a moment, but immediately found a solution and kept going! By joining forces, staying optimistic and engaging in lots of creative thinking, they discovered that a mushroom could be a parachute, boat, and no less important – a cause for putting a big smile on their faces:
Wherefore I perceived that there is nothing better than that a man should rejoice in his works
(Ecclesiastes 3:22)
Alona Frankel (born in 1937) is an illustrator and author of children’s books. She has written over 30 children’s books that have been translated into several languages, among them The Family of Tiny White Elephants [Sefer HaPilpilim] and Once Upon a Potty [Sir HaSirim]
A Discussion on problem-solving
What can we do when we encounter a problem? You may want to share incidents with your children in which you, parents, have encountered a problem. Try to think back to how you felt, think of possible solutions together, and then tell them how you solved the problem.
What can we do with…?
A hoop can be a steering wheel, a plate or… Scan the QR code and watch a video about creativity? Later, you can continue to think about – What can we do with a paper roll? A kerchief? A dwarf puppet?
Singing together
The dwarves planted mushrooms and sang “all the songs they knew”. You too can sing your favorite songs together. Perhaps you’ll sing about dwarves, or rain, or songs that cheer you up and make you smile.
A Game of “Which Dwarf am I?”
Take turns pretending to be one of the dwarves that appear in this book: The one with the umbrella, the one planting a mushroom, or the one jumping into puddles. The other players will try to guess what the dwarf is doing and find it in the book.
Pleased to meet you, I’m Hyla!
I’m similar to a frog but smaller. I can be found in Israel, mostly on trees, eating insects and laying eggs in water. I am a protected species and therefore cannot be kept in a jar – only in nature.