አንድ አይጥ በአትክልቱ ውስጥ አንድ ነገር እየቆፈረ ነው ... ግን ይሄ የሆነ ነገር ምን ይሆን? - ድንቅ፣ የሚያምር፣ ታላቅና የሚያብረቀርቅ ነገር! ጥንቸል፣ ጃርት፣ ባጀርና ኤሊ አብረውት ይቀላቀሉና ሁሉም በቡድን አብረው የሚዝናኑበት አስደናቂ ነገር እስኪያገኙ ድረስ አብረው የሚፈልጉበት።
የእድሜ ክልል: ቅድመ ትምህርት ቤት
ታሪኩን ተከትለው የሚመጡ ቤተሰባዊ ተግባራት፡-
ארנבת, קיפוד, גירית וצב לא יודעים מהו ה״משהו” שעכבר חופר ומחפש, ובכל זאת הם מצטרפים אליו לחיפושים ומתגייסים בהתלהבות לעזור לו לחפור. החמישה מלמדים אותנו שאם נענים ברוח טובה לחוויות שבדרך, זוכים להתפעם מהדברים היומיומיים, להבחין ביופי ולהפיק יחד הנאה מעשייה משותפת.
אויר שקיעות, ניחוח דק / הגשם זה עתה נפסק עלה ושוט והסתכל / עד מה יפה היא התבל
(דצמבר, נתן אלתרמן)
ማተሚያ ቤት:
זברה
የስርጭት ዓመት:
תשפ״ה 2024-2025
סקרנות, דמיון והתלהבות
משהו מעולם הילדים – כשארנבת ושאר החברים עוברים ליד עכבר, סקרנותם מתעוררת, והם שואלים בזה אחר זה: “מה אתם מחפשים?”. הם אומנם לא יודעים את התשובה לשאלה, אך מצטרפים לחיפוש ומדמיינים לעצמם כמה נהדר, מקסים, נוצץ או גדול יהיה ה”משהו” שימצאו. בדומה לדמויות בסיפור, גם ילדים בגילאי גן מוּנָעִים על ידי חדוות הגילוי.
“גם אני אצטרף!”, “גם אני יכול!” סקרנות, דמיון והתלהבות מניעים ילדות וילדים להיענות לחוויות ולאתגרים, לפעול, להצטרף, להתנסות ולהתפעל מהדברים הפשוטים, היומיומיים והמפליאים סביבם – בין שזו שקיעה מרהיבה, ובין שזו שיירת נמלים שהם עוקבים אחריה עד שהן מגיעות לקן.
תוכלו להרחיב את השיח ולשלב את הסיפור בהזדמנויות שונות, למשל כאשר תרצו להעצים מסירות ומאמץ שילדים מגלים ולתת להם ביטוי, כשתרצו לעודד התנסות באתגרים והצטרפות לחוויות שונות, כשתרצו לאתר הזדמנויות לקידום תהליכי חקר ועוד… מתאים לשלב את הסיפור גם בשיח על נושאים שונים: חברוּת, הושטת עזרה, הבנת רגשות האחר וכוונותיו, דרכים להצטרפות למשחק ופעילות עם חברים.
የሆነነገር
קוראים יחד
כדאי לקרוא את הסיפור בקבוצות קטנות כשלכל ילד עותק משלו. כך יתאפשר לכל אחד לעקוב אחר האיורים המשלימים את הסיפור הכתוב ולהבין טוב יותר את סופו.
עצירה לשאלות ניבוי: בכל פעם שאחת הדמויות נוקבת בשם תואר ל”משהו” (נהדר, מקסים, גדול, נוצץ), אפשר להזמין את הילדים לשער מהו אותו “משהו”. בעמוד שלפני אחרון מאוירים החברים כשהם מביטים בפליאה בַּ”משהו” שמצאו, ומופיעים כל שמות התואר שצוינו. כאן כדאי להזמין את הילדים לשער מה יכול להיות משהו שהתיאור שלו יכול לענות לכל שמות התואר גם יחד.
የሆነነገር
על מה נשוחח בגן?
לאחר הקריאה תוכלו לשאול כמה שאלות שיעזרו לכן לוודא שהסיפור הובן: “מדוע עכבר חופר באדמה?”, “האם הוא היה זקוק לעזרת החברים?”, “האם ארנבת ושאר החברים שהצטרפו ידעו מה עכבר מחפש?”, “למה הם החליטו להצטרף לחפירה?”, “מה הם ראו כשעלו על ערימת החול?”
מהסיפור אלינו:
גם אני! – ניתן לשאול: “אילו הייתם עוברים ליד עכבר, האם הייתם מצטרפים לחיפוש גם אם לא הייתם יודעים מהו הדבר שמחפשים?”. אם התשובה תהיה חיובית, תוכלו לשאול: “למה כן?”. אם התשובה תהיה שלילית, תוכלו לשאול: “למה לא?”. שאלות נוספות: “קרה לכם שהצטרפתם לחוויה, למשחק עם חבר או לפעילות כלשהי מבלי לדעת מה בדיוק מתכננים או עושים?”, “איך הרגשתם?”
מצטרפים ועוזרים – “כיצד, לדעתכם, מרגיש עכבר כשהחברים נחלצים לעזרתו?”, “האם הוא רצה שהם יצטרפו?”, “מה הם יכלו לשאול אותו כדי להצטרף?”, “האם עזרתם פעם לחבר או לחברה או שהם עזרו לכם?”
“משהו-משהו!” – ייתכן שהביטוי אינו מוכר לילדים. תוכלו להסביר את פירושו ולשאול: “על אילו דברים הייתם אומרים שהם ‘משהו-משהו’? אולי על העוגיות של סבתא? אולי על עץ הלימון שבחצר? אולי על הציור שציירתם אתמול?”
የሆነነገር
"מי שלא מַביט מפסיד"
החברים בסיפור נהנים מהנוף ומתרגשים ממנו. כדאי ללמד את השיר “מי שלא מביט מפסיד“, שכתבה והלחינה דתיה בן דור. בהמשך אפשר לשאול את הילדים: “מאילו עוד דברים, לדעתכם, אפשר ליהנות אם רק נביט?”, “על מה אתם נהנים להסתכל כשאתם מטיילים בחוץ?”. אפשר להזמין את הילדים לצלם או להביא תצלומים של נופים שאהבו או התרגשו מהם במיוחד, ולערוך יחד תערוכה.
የሆነነገር
מחפשים משהו
משהו גדול? משהו מצחיק? משהו רך? בהתחקות אחר הסיפור יוכלו גם הילדים לחפש משהו שאינם יודעים מהו: הגננת תחביא בכל פעם חפץ אחר, והילדים יחפשו אותו לפי רמזים ושאלות. פעילות זו תעורר ריגוש ושעשוע רב ותזמן שיתוף פעולה, מאמץ משותף, למידה של תיאורים שונים ותכונות שונות והעשרה של אוצר המילים.
የሆነነገር
מעלים הצגה יחד
סיפורים שבהם דמויות מצטרפות זו לזו יכולים להתאים מאוד להמחזה בגן. אפשר להמחיז את הסיפור, כך שבכל פעם ילד או ילדה יתנדבו לגלם את עכבר, וארבעה אחרים יגלמו את החברים המצטרפים בזה אחר זה. באפשרותכן להציע להם להמציא ולמצוא “משהו” אחר בכל פעם.
להעשרה – הסרטון “ילדים בקדמת הבמה ומאחורי הקלעים” במרחב הפדגוגי גני ילדים.
የሆነነገር
להרחבה
ניתן לקרוא ספרים נוספים העוסקים בחוויית החיפוש והגילוי, לדוגמה: “אני אוהב לחפש“, “מי זה היה? מה זה יהיה?“, “גלילאה“, “הכיסים של סבא“.
የሆነነገር
על היוצר - אביאל בסיל
אביאל בסיל הוא סופר ומאייר ספרי ילדים ישראלי שאייר עשרות ספרי ילדים מצליחים. הוא זכה בפרס מוזיאון ארץ ישראל על איוריו לספרו של נתן אלתרמן, “עוג מלך הבשן” ובפרס סאסא סטון על ספרו “המַתנה המושלמת”.
כיצד התחלתי לאייר?
ריאיון עם אביאל בסיל
כדאי להכיר ספרי פיג’מה נוספים המאוירים על ידי אביאל בסיל:
חיפושית בגשם
למה לובשת הזברה פיג’מה?
חוּמפס
פעם ניצחתי שלושה ענקים
המכונה
המַתנה המושלמת
የሆነነገር