ዳዊት በፀጉሩ ላይ አበባ ያለው ልጅ ነው። አንድ ቀን የአበባው ቅጠል መውደቅ ጀመረና ጓደኛው አበቦቹን ወደ ጭንቅላቱ ለመመለስና በፊቱ ላይ ፈገግታን ለመመለስ ይሞክራል። ልዩ የሆነ ታሪክ፣ ለሌሎች ስሜታዊነትና ጥልቅ ጓደኝነት በስሱና ስሜት አዘል በሆኑ ቃላትና ምሥሎች ከፊታችን ቀርቧል።
የእድሜ ክልል: አንደኛ ክፍል
ታሪኩን ተከትለው የሚመጡ ቤተሰባዊ ተግባራት፡-
לדויד יש פרחים במקום שיער. כולם אוהבים אותו, במיוחד חברו הטוב ביותר, אך יום אחד הוא שם לב שדויד אינו כשהיה. כשנושרים הפרחים מראשו הוא נראה “קוצני ושברירי” וכולם מתרחקים ממנו, מלבד חברו הטוב שנשאר קרוב ומנסה לעזור. בהשראתו מתגייסים גם חברים נוספים, ויחד הם מלמדים אותנו על כוחן של חברוּת אמת ושל עיניים טובות הרואות את האחר.
בְּכָל עֵת אֹהֵב הָרֵעַ וְאָח לְצָרָה יִוָּלֵד.
(משלי יז, יז)
ማተሚያ ቤት:
צלטנר
የስርጭት ዓመት:
תשפ״ה 2024-2025
על חברוּת, ייחודיות ונקיטת יוזמה
זהו סיפור על חברות מיוחדת בין שני ילדים המסופר מנקודת מבטו של ילד. ניתן לחזור ולקרוא בסיפור כשתרצו לשוחח על משמעותה של חברות טובה.
כל אחד הוא מיוחד – לכל דמות בסיפור הייחוד והאתגר שלה: לדויד יש פרחים במקום שיער, המורה אלרגית לאבקנים, ובאיורים ניתן לראות ילדה בכיסא גלגלים וילדה אחרת שמרכיבה משקפי ראייה. גם בכיתה לכל תלמיד ותלמידה הייחודיוּת והאתגרים שלהם. אלה יכולים לבוא לידי ביטוי ברקע משפחתי שונה, באלרגיות, בקשיים רגשיים ועוד. הסיפור מאפשר לילדים להזדהות עם האחר, להכיר נקודות מבט שונות ולטפח אמפתיה. ניתן לקרוא יחד את הספר, להתבונן באיורים ולשוחח על הייחודיות של כל אחד ואחת, על שוני, על אתגר ועל התמודדות איתו.
נקיטת יוזמה והתגייסות לטובת חבר – כמו לדויד, לכולנו יש תקופות שבהן אנחנו לא במיטבנו. בסיפור חברו הטוב של דויד שם לב שדויד לא בטוב ומחפש דרך לעזור לו: הוא יוזם איך לעזור לדויד, וכך נותן השראה גם לשאר החברים בכיתה. בהשראת הסיפור תוכלו להקים מערך נקיטת יוזמות למען החברים: תוכלו לחשוב יחד על מצבים שונים שאפשר לשמח או לעזור בהם, לתכנן איך לעשות זאת ולחלק תפקידים. לדוגמה, תוכלו לעשות מחוָוה לחברה מהכיתה לרגל הולדת אח קטן או מחווה לחבר חולה שלא הגיע לבית הספר. יוזמות כאלה יחזקו את הקשרים בין הילדים, את הרגישות לאחר, את הראייה את האחר במצבים השונים ואת היכולת לתכנן ולשתף פעולה.
በፀጉሩ ውስጥ አበቦች ያሉት ልጅ
משוחחים על הספר
לאחר הקריאה כדאי לשאול: “מי מספר לנו את הסיפור?”; “מה השתנה בהתנהגותו הרגילה של דויד?”; “ממה פחדו החברים כשדויד נותר רק עם הענפים?”; “באיזו דרך עזר החבר לדויד?”; “מה עשו שאר החברים בכיתה בעקבות דויד?”; “מדוע החבר המשיך לאסוף פרחי נייר גם אחרי שלדויד שוב צמחו פרחים על הראש?”.
כדאי למקד את הילדים בחוויה רגשית שהם יכולים להזדהות איתה – “למה דויד פתאום חובש כובע?”; “כיצד לדעתכם דויד מרגיש כשהפרחים נושרים וכולם מתרחקים ממנו?”; “למה, לדעתכם, החבר לא פוחד להיפצע מענפיו של דויד, שלא כמו שאר הילדים?”; “מה דעתכם על מה שהחבר עושה למען דויד?”; “מדוע הילד מתעקש להישאר חבר של דויד?”
מהסיפור אלינו – אומנם הפרחים שעל ראשו הופכים את דויד לייחודי, אך כמוהו לכולם יש תקופות שבהן הם “פורחים” ותקופות שפחות. בקבוצות קטנות תוכלו לשאול: “קרה לכם שהתנהגתם שלא כהרגלכם?”; “קרה לכם שמצב הרוח שלכם השתנה?” מה גרם לכך? מה עזר לכם להתמודד?”; “שמתם לב פעם שחבר או חברה מתנהגים שלא כרגיל? מה עשיתם? מה, לדעתכם, כדאי לעשות במצב כזה?”; “חברו של דוד מצא דרך ‘להחזיר לו את הצבעוניות’. באילו עוד דרכים ניתן לתמוך בחברים כשהם לא במיטבם?”.
በፀጉሩ ውስጥ አበቦች ያሉት ልጅ
לראות את הטוב
חברו של דוד מתאר אותו כ”מתוק ועדין, בדיוק כמו עלי הכותרת של הפרחים על ראשו”, מספר כמה הוא אהוב על כולם, וכמה הוא נהנה במחיצתו. בהשראתו תוכלו לעודד את התלמידים לראות את הטוב ולתאר את חבריהם לכיתה באופן חיובי.
תעביר את הפרח – בפעילות זו מתחלקים לשתי קבוצות ויושבים במעגל. כל מעגל מקבל פרח. על התלמידים להעביר את הפרח למי שיושב לימינם ולומר עליו מילה טובה. עם סיום הסבב עליהם להעביר את הפרח למי שיושב לשמאלם.
פרח לחבר – אפשר לצייר פרח או ליצור פרח באוריגמי. כל תלמיד יגריל שם של תלמיד אחר, יכתוב על הפרח שהכין תכונות של החבר שעלה בגורל ויעניק לו את הפרח.
פרחים לשעת צרה – תוכלו ליצור עם התלמידים קופסה ובה פרחים עם מילים טובות ומנחמות שהתלמידים יוכלו לשלוף בכל עת שירגישו צורך.
በፀጉሩ ውስጥ አበቦች ያሉት ልጅ
להחזיר את הצבעוניות
באמצעות התחקות אחר האיורים תוכלו ליצור בצבעי מים את ה”צבעוניוּת” שלכם על רקע לבן:
הילד עם הפרחים – ניתן לבקש מהתלמידים לצייר את הילד עם הפרחים כפי שהם מדמיינים אותו .
אני צבעוני – אפשר להדפיס תמונות של התלמידים ולשאול אותם מה היו רוצים שיצמח להם על הראש או יוסיף להם צבעוניות. סביב תמונתם אפשר ליצור כיד הדמיון.
רגשות בצבעים – תוכלו ליצור יצירה מופשטת וצבעונית, פעם בהשראת פריחה ועדינות ופעם בהשראת קוצניות ועגמומיות.
በፀጉሩ ውስጥ አበቦች ያሉት ልጅ